Λίγες ημέρες πριν από την έλευση του 2024, ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σήμερα (29/12) σε ανακοινώσεις για προληπτικά μέτρα εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού και άλλων ιογενών λοιμώξεων. Αναφορικά με τις ανακοινώσεις αναμένεται να είναι συστάσεις για τη χρήση της μάσκας σε νοσοκομειακές υπηρεσίες, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπου υπάρχει ευάλωτος πληθυσμός.
Το παραπάνω γνωστοποίησε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Υπενθυμίζεται πως χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνήλθε με αντικείμενο συζήτησης την υψηλή κυκλοφορία της Covid-19, που εκτόξευσε κρούσματα και νοσηλείες τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι ειδικοί θα απευθύνουν σήμερα ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας σε νοσοκομεία και δομές Υγείας και θα τονίσουν τη σημασία που έχει η χρήση της μάσκας σε χώρους έντονου συγχρωτισμο, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παράλληλα, αναμένεται να γίνουν και συστάσεις για την επικαιροποίηση του εμβολιασμού, καθώς έχει πάει πολύ πίσω.
Ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού
Το φαινόμενο της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού, κατά τις τελευταίες ημέρες, στη χώρα μας, αποδίδεται όχι μόνο στις εορταστικές συνευρέσεις, αλλά και στη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, την «JN.1», η οποία εξαπλώνεται με ταχύτητα, παγκοσμίως – και στην Ευρώπη.
«Τα αντιικά φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά και έναντι αυτής της υποπαραλλαγής κι επίσης το εμβόλιο παρέχει σημαντική ανοσία έναντι σοβαρής νόσου κι έναντι αυτής της υποπαραλλαγής» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.
Τι προτείνει η Επιτροπή σύμφωνα με πληροφορίες:
- Θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του εμβολιασμού έναντι της Covid-19 για τις ευπαθείς ομάδες.
- Θα δοθεί έμφαση στη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων.
- Σύσταση για καθολική (υποχρεωτική) εφαρμογή της χρήσης μάσκας στις μονάδες υγείας (θα αποφασίζει η Επιτροπή Λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου εάν υπάρχει κάποιος λόγος εξαίρεσης).
- Η παραλλαγή του κορωνοϊού JN.1 εξαπλώνεται ταχύτατα -Τι λέει ο ΠΟΥ
- Ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη JN.1, μια νέα υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον της Covid-19, λόγω της «ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της».
Η παραλλαγή αυτή έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο, από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μέχρι την Κίνα και την Ινδία, και μολονότι ο κίνδυνος για την υγεία των πολιτών κρίνεται προς το παρόν χαμηλός και υφιστάμενα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν προστασία, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα κρούσματα της Covid-19 και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού μπορεί να αυξηθούν αυτόν τον χειμώνα.
CDC: «Δεν γνωρίζουμε εάν η JN.1 προκαλεί νοσηλείες»
H καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.
Πρόκειται για αύξηση από 15% έως 29% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε προβλέψει το CDC έως τις 8 Δεκεμβρίου. Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή είναι είτε πιο μεταδοτική είτε ότι… αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα συγκριτικά με άλλες υπομονάδες, πρόσθεσε το CDC.
Είναι νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει νοσηλείες, σύμφωνα το CDC, προσθέτοντας πως τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη αποτελεσματικά εναντίον της.
Αύξηση κρουσμάτων σε γρίπη, RSV και παιδική πνευμονία
Οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η παιδική πνευμονία, καταγράφουν επίσης άνοδο στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας.
Ο κορονοϊός που προκαλεί την Covid-19 αλλάζει διαρκώς με την πάροδο του χρόνου και αυτό ενίοτε οδηγεί στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, με την Όμικρον να κυριαρχεί παγκοσμίως εδώ και αρκετό διάστημα.
Ο ΠΟΥ παρακολουθεί επί του παρόντος ορισμένες παραλλαγές ενδιαφέροντος που συνδέονται με την Όμικρον -συμπεριλαμβανομένης της JN.1- αν και καμία από αυτές δεν θεωρείται ανησυχητική.
Αγαπηδάκη: «Δεν υπάρχει πίεση στους σκληρούς δείκτες του ΕΣΥ»
Καθησυχαστική ήταν η Ειρήνη Αγαπηδάκη σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, καθώς τα κρούσματα ιώσεων και κορονοϊού αυξήθηκαν σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, είπε πως «οι επιστήμονες κατέληξαν στη σημερινή τους συνεδρίαση, σε μία σειρά από συστάσεις, τις οποίες θα δημοσιοποιήσει αύριο ο ΕΟΔΥ με δελτίο τύπου».
Η αναπληρώτρια υπουργός επιβεβαίωσε πως υπάρχει ένας συνωστισμός στα παιδιατρικά νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα, κυρίως γιατί τα παιδιατρικά ιατρεία των ιδιωτών παιδιάτρων είναι κλειστά λόγω των εορτών. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι δεν παρατηρείται πίεση στους σκληρούς δείκτες του ΕΣΥ.
Η κ. Αγαπηδάκη συνέστησε σε όσους είναι άνω των 60 ή έχουν χρόνια νοσήματα, να μην αμελήσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο. Σημείωσε επίσης ότι από τους 160.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει, πάνω από το 80%, αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, ποσοστό το οποίο θα πρέπει ωστόσο να αυξηθεί.
Όσον αφορά για το αν θα υπάρξει ξανά υποχρεωτικότητα της μάσκας, απάντησε πως δεν θεωρεί βάσιμη την επιστροφή αυτού του μέτρου.
«Δεν θα χρειαστεί καμία υποχρεωτικότητα και ούτε καμία χώρα από τις οποίες βιώνουν τώρα ένα αυξημένο κύμα του κορονοϊού ή της γρίπης, έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε ένα τέτοιο μέτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.