Πώς διαμορφώνονται πλέον οι αμοιβές στο ΕΣΥ. Αναλυτικά παραδείγματα.
Κατά τη χθεσινή (16/12) ψηφοφορία του σχεδίου νόμου για τον Προϋπολογισμό 2024, ο οποίος «πέρασε» με 158 «ναι», 148 «όχι» και 0 «παρών», ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε ότι από τις αρχές του έτους, θα αυξηθεί κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ, ενώ, σημείωσε πως οι μισθοί έχουν ήδη αυξηθεί κατά 10%.
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ. Γιατί όταν η οικονομία πάει καλά, αντέχει τέτοιες αυξήσεις. Οι μισθοί έχουν αυξηθεί ήδη κατά 10% από πέρυσι.
Κάτι που συνεπάγεται ότι ετησίως οι αμοιβές τους ενισχύονται με ακόμη 2.000 ευρώ. Ένας Επιμελητής Β’ με πέντε χρόνια υπηρεσίας, θα έχει να λαμβάνει καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019. Δηλαδή, αύξηση της τάξεως του 23%.
Την ίδια ώρα, ένας Συντονιστής Προϊστάμενος σε νοσοκομείο, ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά. Μία μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών κατά 300 ευρώ ή αύξηση ύψους 3.600 ευρώ τον χρόνο.
Μαζί με την αύξηση των πόρων, θα υπάρχει και αύξηση στους ελέγχους στον ΕΟΠΥΥ, διότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αισχροκέρδεια».
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, η –κατά 20%– αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ ισοδυναμεί με αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές τους ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές.
Μάλιστα, η εν λόγω αύξηση προστίθεται σε αυτήν κατά 10%, που έλαβαν το περασμένο έτος, καθώς και στην αύξηση, που θα λάβουν από τον Ιανουάριο λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημοσίου τομέα.
Κίνητρα προς τους ιατρούς για παραμονή σε προβληματικές και άγονες περιοχές της χώρας
Από το 2024, τριπλασιάζεται το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές των ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ, παρέμβαση που κοστίζει 20 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Τούτο συνεπάγεται χορήγηση στοχευμένων αυξήσεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η εσωτερική παθολογία, η αναισθησιολογία, η ακτινολογία και η νεφρολογία, αλλά και για την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία συγκεκριμένων περιοχών της νησιωτικής, ορεινής, αλλά και όχι μόνο της χώρας, όπως η Κως, η Ξάνθη και η Λέρος.
Μάλιστα και προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο Υγείας επανασχεδιάζει το πλαίσιο των κινήτρων, οικονομικών και μη, για την παραμονή και προσέλκυση ιατρών κλάδου ΕΣΥ, καθώς και των περιοχών, για τις οποίες θα προβλέπονται, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες μεταβλητές.
Στόχος, όπως λέγεται, είναι να καταστεί το πλαίσιο των κινήτρων πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό, ώστε να επιτύχει κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλης της χώρας.