Μαζί με ένα καλό ρολόι, αποτελούν τα μοναδικά κοσμήματα που δικαιούται να φορά ένας άντρας. Κομμάτια που, εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι άντρες τα χρησιμοποιούν όχι απλά για να καταστήσουν πιο ενδιαφέρουσα την εικόνα τους αλλά και για να υποδηλώσουν διακριτικά (ή λιγότερο διακριτικά) τον πλούτο, το κοινωνικό τους status ή ακόμη και τη σχέση τους με ένα και μόνο θηλυκό.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, ιδού μερικά πράγματα που οφείλεις να γνωρίζεις για το πώς μπορείς να φορέσεις σωστά τα δαχτυλίδια σου, χωρίς να τζογάρεις στο ελάχιστο με την εμφάνισή σου.
Στο αριστερό ή στο δεξί χέρι;
Παρά τα όσα ενδεχομένως νομίζεις, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που να επιβάλουν να φορέσεις τα δαχτυλίδια σου στο αριστερό ή στο δεξί σου χέρι. Εξαίρεση αποτελεί η βέρα, την οποία, οι καθολικοί και οι προτεστάντες συνηθίζουν να φορούν στον παράμεσο του αριστερού του χεριού, ενώ αντίστοιχα, οι ορθόδοξοι σε εκείνον του δεξιού.
Λάβε επίσης υπόψη ότι σε επίπεδο συμβολισμού, το δεξί χέρι θεωρείται το χέρι της δράσης, το κυρίαρχο αλλά κι εκείνο που χρησιμοποιείς τις περισσότερες φορές όταν κάνεις χειρονομίες καθώς μιλάς κι επικοινωνείς με τον κοινωνικό σου περίγυρο.
Από εκεί και πέρα, ένα δαχτυλίδι μπορεί να κρύβει τους δικούς του ξεχωριστούς συμβολισμούς, ανάλογα με το δάχτυλο στο οποίο βρίσκεται. Πιο συγκεκριμένα:
Το μικρό δάχτυλο
Τα δαχτυλίδια που φοριούνται στο συγκεκριμένο δάχτυλό συνήθως δεν κρύβουν κάποιον θρησκευτικό ή άλλο συμβολισμό (σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τη βέρα, την οποία ενδεχομένως «μοστράρεις» στον παράμεσο), εκτός, φυσικά, κι αν το δαχτυλίδι φέρει πάνω του κάποιο οικογενειακό σύμβολο ή θυρεό (τα δαχτυλίδια με ανάλογα σύμβολα φοριούνται πάντα στο μικρό δάχτυλο).
Για όσους πιστεύουν στην αστρολογία ή στη χειρομαντεία, ένα δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο του κυρίαρχου χεριού σχετίζεται με την εξυπνάδα, την κριτική σκέψη και την πειθώ. Αντίστοιχα, όταν φοριέται σε εκείνο του «παθητικού». αδύναμου χεριού, φανερώνει ισχυρή διαίσθηση αλλά και ότι αυτός που το φορά είναι καλός ακροατής.
Ο παράμεσος
Όπως λέγαμε και πιο πριν, πρόκειται για το δάχτυλο που φοράς τη βέρα (ή αλλιώς, «το χαλκά της δέσμευσης», όταν είσαι παντρεμένος ή αρραβωνιασμένος). Βέβαια, ακόμη κι αν εξακολουθείς να είσαι ελεύθερο πουλί (#diplis) αυτό δε σημαίνει ότι σου απαγορεύει κανείς να «διακοσμείς» το συγκεκριμένο δάχτυλο, αρκεί, βέβαια, το κομμάτι που θα έχεις επιλέξει να μην είναι τόσο απλό όσο μια βέρα -εκτός, βέβαια, κι αν δε σε πειράζει να περνάς το μήνυμα ότι είσαι δεσμευμένος, μολονότι στην πραγματικότητα δεν είσαι.
Τέλος, σε επίπεδο συμβολισμού, ο παράμεσος σχετίζεται με τον Ήλιο, σύμβολο της ομορφιάς και της δημιουργικότητας, αλλά και με τον έρωτα. Αντίστοιχα, το μέταλλο που συμβολίζει τον ήλιο είναι το χρυσό, κάτι που με τη σειρά του εξηγεί γιατί οι βέρες είναι σχεδόν πάντα καμωμένες από το εν λόγω πολύτιμο μέταλλο.
Ο μέσος
Πρόκειται για το δάχτυλο που συνηθίζει να «στολίζει» πρώτο κάποιος άντρας που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με το να φοράει δαχτυλίδια, κάτι που, πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι ο μέσος αποτελεί το πιο μακρύ δάχτυλο στο ανθρώπινο χέρι. Βέβαια, το αν και κατά πόσο ο «στολισμός» του εν λόγω δαχτύλου είναι καλή ιδέα, είναι κάτι που σηκώνει πολλή κουβέντα, αφού ένα ογκώδες δαχτυλίδι εδώ ενδέχεται να καταστήσει πιο δύσκολη τη χρήση του δείκτη σε λεπτές, χειρονακτικές εργασίες.
Σε επίπεδο συμβολισμού και λόγω της θέσης του, ο μέσος σχετίζεται με την ισορροπία, τη συνείδηση, και την τάξη, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τον Κρόνο, μέταλλο του οποίου θεωρείται ο μόλυβδος. Ίσως και γι’ αυτόν το λόγο, λοιπόν, τα δαχτυλίδια που φοράμε ακόμη και σήμερα στο συγκεκριμένο δάχτυλο είθισται να είναι φτιαγμένα από κάποιο απλό, γκρι μέταλλο ή κράμα, όπως για παράδειγμα, το ατσάλι.
Ο δείκτης
Παρότι στην εποχή μας συνηθίζουμε να κρατάμε τον δείκτη «γυμνό» από πάσης φύσεως κοσμήματα και μπιχλιμπίδια, μιλώντας ιστορικά, ο δείκτης είναι το δάχτυλο εκείνο στο οποίο οι βασιλείς και οι ευγενείς συνήθιζαν να φορούν το δαχτυλίδι με τον θυρεό του Οίκου τους.
Πότε επιτρέπεται να φοράς δαχτυλίδι στο συγκεκριμένο δάχτυλο, ακόμη και αν δεν είσαι γαλαζοαίματος; Απλά και κατανοητά, μόνο στην περίπτωση που το δαχτυλίδι που σκοπεύεις να φορέσεις είναι οικογενειακό κειμήλιο που φέρει τον θυρεό της οικογενείας σου (αν, ενδεικτικά, κατάγεσαι από την Κέρκυρα ή τη Νάξο ξέρεις πολύ καλά για τι ακριβώς μιλάμε) ή αν πρόκειται για κάποιο κομμάτι που υποδηλώνει ότι είσαι μέλος κάποιου οργανισμού ή αδελφότητας.
Τέλος, από αστρολογικής άποψης, ο δείκτης συμβολίζει τη δύναμη, την ισχύ και την εξουσία και σχετίζεται με το Δία, υλικά του οποίου είναι το ξύλο και ο κασσίτερος. Αν πάντως δυσκολεύεσαι να βρεις δαχτυλίδια από αυτά τα υλικά, «δουλίτσα» θα κάνεις και με το ασήμι.
Ο αντίχειρας
Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, ένα δαχτυλίδι στον αντίχειρα συμβολίζει τον πλούτο ή την ισχύ εκείνου που το φορά. Ωστόσο, επειδή ο αντίχειρας είναι το δάχτυλο εκείνο που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε χειρονομίες που φανερώνουν φιλικότητα ή χαλαρή διάθεση προς εκείνον στον οποίο τις απευθύνουμε (σκέψου, ενδεικτικά, αυτό που οι αγγλοσάξονες αποκαλούν “Thumbs up”, το πώς, δηλαδή, ανασηκώνουμε τους αντίχειρες των χεριών μας προκειμένου να συγχαρούμε κάποιον), καλό είναι το δαχτυλίδι που θα επιλέξεις να είναι καλόγουστο, σε κάποιο απλό σχέδιο και, κυρίως, να μην δείχνει υπερβολικά φανταχτερό ή ακριβό.
Τέλος, μην ξεχνάς ότι ένα δαχτυλίδι φορεμένο στον αντίχειρα του κυρίαρχου χεριού φανερώνει έναν άνθρωπο απόλυτα αποφασισμένο, με ιδιαίτερα δυναμική προσωπικότητα.
Τέσσερα ακόμη πράγματα που πρέπει να θυμάσαι όταν φοράς δαχτυλίδι
Ένα δαχτυλίδι περνά πάντα μηνύματα
Οι άνθρωποι, παντού και πάντα προσέχουν τα δαχτυλίδια με τα οποία στολίζεις τα δάχτυλά σου. Αν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις, απλά θυμήσου για μια πολλοστή φορά τι υποδηλώνει η βέρα στο δεξί παράμεσο.
Σεβάσου τις αναλογίες
Απλά και κατανοητά, το μέγεθος των δαχτυλιδιών που θα φοράς θα πρέπει να συμβαδίζει με εκείνο των δαχτύλων σου. Άρα, αν έχεις μεγάλα και χοντρά δάκτυλα, επίλεξε εξίσου μεγάλα και επιβλητικά δαχτυλίδια. Αν πάλι τα χέρια σου και, ως εκ τούτου, και τα δάχτυλά σου είναι πιο λεπτά και μακριά, επίλεξε πιο λεπτοκαμωμένα κομμάτια.
Κράτα τις ισορροπίες
Μη φοράς όλα τα κοσμήματά σου σε ένα και μόνο χέρι αλλά προσπάθησε να τα «μοιράσεις» και στα δύο. Αν, για παράδειγμα, φοράς ρολόι και δαχτυλίδι στο αριστερό σου χέρι, φόρεσε ένα μπρασελέ στο δεξί προκειμένου να προσδώσεις επιπλέον αρμονία στην εικόνα σου.
Λάβε υπόψη την απόχρωση της επιδερμίδας σου
Αν η απόχρωση του δέρματός σου είναι πιο λευκή, επίλεξε κομμάτια που έχουν φτιαχτεί από λευκά μέταλλα (όπως, για παράδειγμα, λευκόχρυσο ή ασήμι). Αντίστοιχα, αν η επιδερμίδα σου είναι σταρένια ή μελαψή, προτίμησε δαχτυλίδια (αλλά και κοσμήματα, γενικότερα) που έχουν φτιαχτεί από χρυσό.
Ιδανικά, προσπάθησε τα κοσμήματά σου να ταιριάζουν χρωματικά με τα υπόλοιπα αξεσουάρ του εκάστοτε outfit -για παράδειγμα, με τον τόνο που έχει η αγκράφα της ζώνης σου ή με εκείνη του μπρασελέ του ρολογιού σου.
Σεβάσου τον «νόμο των τριών»
Τον άγραφο (όσο και απαράβατο) στυλιστικό εκείνο κανόνα που αναφέρει, δηλαδή, ότι κανένας -μα κανένας- άντρας δεν πρέπει να φορά παραπάνω από τρία δαχτυλίδια και στα δύο του χέρια. Εκτός, φυσικά, κι αν δεν έχεις το παραμικρό πρόβλημα στο να θυμίζεις άνθρωπο του υποκόσμου. Ή, πιο απλά να δείχνεις γραφικός.