Υψηλές προσδοκίες από τις νέες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Data Analytics, διατηρούν τα υψηλόβαθμα στελέχη στην Ελλάδα. Οι προσδοκίες έχουν σίγουρα αυξηθεί λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, ωστόσο, οι CEOs στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, αναγνωρίζουν ότι οι δυνατότητες που έχουν τόσο στην ανάλυση του μεγάλου όγκου δεδομένων, όσο και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, προσκρούει στην έλλειψη στελεχών με τις κατάλληλες δεξιότητες. Παρά τις υψηλές προσδοκίες, πάνω από τους μισούς (54%) διευθύνοντες συμβούλους στην Ελλάδα δεν διαθέτουν κάποιο σχέδιο υιοθέτησης τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το 31% σκοπεύει να εκπονήσει σχετικό πλάνο μέσα στην επόμενη τριετία.
Το 75% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα και το 85% παγκοσμίως, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής της δραστηριότητας τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Μάλιστα, σχεδόν τα δύο τρίτα θεωρούν ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι μεγαλύτερες και αυτές του Διαδικτύου. Αναφορικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη στις θέσεις εργασίας, το 42% των στελεχών στην Ελλάδα πιστεύει ότι θα καταργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ όσες θα δημιουργήσει. Οι Έλληνες CEOs είναι λιγότερο επιφυλακτικοί απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη από τους συναδέλφους τους, για παράδειγμα, στην Κίνα, όπου ο αντίστοιχος δείκτης είναι 88%.
Data Analytics
Τη στάση των επιχειρήσεων έναντι της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Data Analytics αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, η 22η παγκόσμια ετήσια έκθεση CEO της PwC. Σύμφωνα με τα ευρήματα της και σε ό,τι αφορά στα Data Analytics, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι CEOs γνωρίζουν πως οι δυνατότητες ανάλυσης, που έχουν στη διάθεσή τους, δεν συμβαδίζουν με τον όγκο των δεδομένων, ο οποίος έχει σημειώσει εκθετική αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία. Αναφορικά με την αντιμετώπιση αυτού του κενού δεξιοτήτων, οι CEOs συμφωνούν ότι δεν υπάρχει άμεση λύση.
Το 54% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η επανεκπαίδευση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων, ενώ το 21% θεωρεί ότι η διαρκής εκπαίδευση θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση. “Η τεχνολογία γίνεται αρωγός προσφέροντας ευκαιρίες. Οδηγεί ωστόσο και σε έλλειψη δεξιοτήτων που είναι εμφανής και στην Ελλάδα καλώντας τις επιχειρήσεις για τοποθέτηση του ανθρώπινου δυναμικού και της εκπαίδευσης, υψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων”, αναφέρει η έκθεση.
Δυνατότητες
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, οι διευθύνοντες σύμβουλοι εξακολουθούν να προβληματίζονται για τις δυνατότητες των οργανισμών σχετικά με την αξιοποίηση των δεδομένων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεγάλου πληροφοριακού κενού, που παραμένει άλυτο τα τελευταία 10 χρόνια. Παρά τις υψηλές επενδύσεις σε υποδομές πληροφορικής που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, οι διευθύνοντες σύμβουλοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους όλη την πληροφόρηση που χρειάζονται για τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων, που εξασφαλίζουν τη μακροχρόνια επιτυχία και την ανθεκτικότητα των εταιρειών τους.
Απειλή για την ανάπτυξη
Η διαχείριση του λαϊκισμού, που έχει σημειώσει άνοδο στις αγορές που συμμετέχουν στην έρευνα και οι τεταμένες εμπορικές σχέσεις αποτελούν, σε παγκόσμιο επίπεδο, δύο από τις σημαντικότερες απειλές για την ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από τους μισούς (54%) διευθύνοντες συμβούλους, που συμμετείχαν στην έρευνα, κατέταξαν την αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση ως τη σημαντικότερη απειλή για τις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο, ο δείκτης έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2017 (81%).
Η έρευνα
Στην έκθεση “22nd Annual Global CEO Survey” συμμετείχαν περισσότεροι από 1.300 διευθύνοντες σύμβουλοι. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Νταβός.