Τρεις Βασικές Οδηγίες
Οι σούπες πρέπει να σιγοβράζουν δηλαδή να μαγειρεύονται σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά, σε κατσαρόλα σκεπασμένη, γιατί διαφορετικά εξατμίζονται πολύ γρήγορα τα υγρά.
Για να μη θολώσει η σούπα στην όψη αλλά και για να μη γίνει γλυφή στη γεύση, πρέπει να την ξαφρίζουμε ανά τακτά διαστήματα. Το ξάφρισμα δεν γίνεται με τρυπητή, αλλά με κανονική κουτάλα.
Προσέχουμε να μην υπερβαίνουμε τους χρόνους μαγειρέματος. Δεν πρέπει να «ξεθεώνουμε» το κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα λαχανικά, γιατί παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε υγρό στοιχείο, θα γίνουν στεγνά και άνοστα.
Aμυλουχες Προσθηκες
To ρύζι (κυρίως το γλασέ), το κριθαράκι ή άλλου είδους ψιλό ζυμαρικό, ακόμα και σπαγκέτι κομμένο σε μικρά κομμάτια αλλά και ο τραχανάς, κάνουν πλούσιες και χορταστικές τις σούπες που δεν περιέχουν άλλα άμυλα. Μη διανοηθείτε να τα προσθέσετε σε μια πατατόσουπα γιατί δεν θα σας αρέσει το αποτέλεσμα. Το ρύζι ταιριάζει πολύ σε κρεατόσουπες ή ψαρόσουπες. Ο τραχανάς σε ντοματόσουπες. Το μακαρονάκι και το κριθαράκι, σε κρεατόσουπες με λαχανικά. Eίναι, όμως, θέμα προσωπικού γούστου.
Σε επιλεγμένα καταστήματα βιολογικών τροφίμων αναζητήστε ένα μείγμα δημητριακών (κριθάρι, κεχρί, ρύζι) και οσπρίων (κόκκινες φακές, μπιζέλια). Mε την προσθήκη ζωμού και μυρωδικών θα έχετε νια πεντανόστιμη σουπίτσα.
Οι σούπες με αμυλούχες προσθήκες πρέπει να σερβίρονται αμέσως γατί πήζουν γρήγορα και μαλακώνει πολύ το ρύζι ή το ζυμαρικό. Μπορείτε, όμως, να έχετε έτοιμη τη σούπα και σε άλλο σκεύος βρασμένο το ρύζι ή το ζυμαρικό και να τα ενώσετε λίγο πριν το σερβιρίσμα.