Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία, όπου μία δασκάλα έδειξε πίνακα του 17ου αιώνα με γυμνές γυναίκες σε μουσουλμάνους μαθητές σε μάθημα τέχνης. Η εκπαιδευτικός φοβάται πλέον για τη ζωή της, ενώ όλοι οι συνάδελφοι απέχουν σήμερα των καθηκόντων τους.
Γαλλία: Γονείς παραπονέθηκαν
Ο θρησκευτικός φανατισμός πυροδότησε κρίση σε σχολείο της Γαλλίας χθες βράδυ (11.12), όταν Μουσουλμάνοι γονείς παραπονέθηκαν ότι ένας πίνακας της Αναγέννησης του 17ου αιώνα με γυμνές γυναίκες παρουσιάστηκε σε τάξη μαθητών.
Τα μέλη του προσωπικού του Jacques Cartier στο Issou, δυτικά του Παρισιού, αρνήθηκαν να εργαστούν τη Δευτέρα, εν μέσω της κρίσης που πυροδότησε η εμφάνιση στην τάξη ενός πίνακα ζωγραφικής που περιείχε πολλές γυμνές γυναίκες. Ο υπουργός Παιδείας Γκάμπριελ Ατάλ επισκέφτηκε το σχολείο αυτοπροσώπως τη Δευτέρα και αργότερα είπε ότι οι μαθητές που έκαναν ψευδείς ισχυρισμούς για τον δάσκαλο σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα τιμωρηθούν.
Γαλλία: Καταδικάστηκαν 6 έφηβοι για τη δολοφονία δασκάλου ιστορίας
Η νέα ένταση σημειώθηκε αφότου ένα γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε την Παρασκευή έξι εφήβους για το ρόλο τους στη δολοφονία του Σαμιουέλ Πατί το 2020 έξω από το γυμνάσιο του κοντά στο Παρίσι, από έναν φανατικό ισλαμιστή.
Ο Πατί, ένας 47χρονος δάσκαλος ιστορίας και γεωγραφίας, μαχαιρώθηκε και αποκεφαλίστηκε στο προάστιο Conflans-Sainte-Honorine του Παρισιού τον Οκτώβριο του 2020, μόλις 12 μίλια από το Issou. Οι δάσκαλοι στην περιοχή ανησυχούν τώρα ότι θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση, αναφέρουν οι Times.
Την Πέμπτη, «κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος στα γαλλικά, ένας συνάδελφος έδειξε έναν πίνακα του 17ου αιώνα που έδειχνε γυμνές γυναίκες», είπε η Sophie Venetitay, γενική γραμματέας του σωματείου δασκάλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Snes-FSU. Το όνομα της δασκάλας και οι ψευδείς ισχυρισμοί ότι είχε κάνει ρατσιστικά σχόλια σε μουσουλμάνους μαθητές κυκλοφόρησαν στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Γαλλία: Πολλά τα περιστατικά ρατσισμού και διακρίσεων στο σχολείο
Το σχολείο φέρεται να κατέγραψε 10 περιστατικά διακρίσεων ή ρατσισμού κατά τη σχολική περίοδο φέτος, σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.
Αναφερόμενος στην οργή, η Venetitay είπε στο κανάλι: «Γνωρίζουμε καλά ότι τέτοιες μέθοδοι μπορούν να οδηγήσουν σε μια τραγωδία… Το είδαμε στη δολοφονία του Σαμιούλ Πατί. Οι συνάδελφοί μας αισθάνονται ότι απειλούνται και κινδυνεύουν ».
Ο πίνακας, «Diana and Actaeon» του Ιταλού ζωγράφου Giuseppe Cesari, απεικονίζει έναν ελληνικό μύθο στον οποίο ο κυνηγός Actaeon εισβάλλει σε μια τοποθεσία όπου η θεά Diana και οι νύμφες της κάνουν μπάνιο. Το έργο, που δείχνει μια γυμνή Diana και τέσσερις γυναίκες συντρόφους, φυλάσσεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήθηκε κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος τέχνης για μαθητές ηλικίας 12 και 13 ετών. «Μερικοί μαθητές απέστρεψαν το βλέμμα τους, ένιωσαν προσβεβλημένοι, είπαν ότι ήταν σοκαρισμένοι», είπε η Venetitay, προσθέτοντας ότι «μερικοί ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο δάσκαλος έκανε ρατσιστικά σχόλια» κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην τάξη.
Ο γονέας ενός μαθητή έστειλε ένα email στη διευθύντρια του σχολείου λέγοντας ότι ο γιος του εμποδίστηκε να μιλήσει κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης και ότι θα υποβάλει καταγγελία, είπε. Είπε ότι ήταν η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι για τους δασκάλους του σχολείου, οι οποίοι παραπονέθηκαν για ένα «πολύ κακό κλίμα» καθώς και για «έλλειψη υποστήριξης» από τη διοίκηση παρά τις «πολλές ειδοποιήσεις».
Σε ένα email που εστάλη στους γονείς την Παρασκευή, οι δάσκαλοι είπαν ότι ασκούν το δικαίωμά τους να μείνουν μακριά από τις τάξεις λόγω της «ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης» στο λύκειο.
Περιέγραψαν την «απτή δυσφορία» και την «αύξηση των περιπτώσεων βίας» ως την καθημερινότητά τους. Ο Aτάλ είπε ότι θα κινηθεί πειθαρχική διαδικασία «κατά των μαθητών που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση και που παραδέχτηκαν επίσης τα γεγονότα».
Μια ομάδα θα αναπτυχθεί επίσης στο σχολείο για να διασφαλίσει ότι τηρεί τις «αξίες της δημοκρατίας», είπε. Οι εντάσεις έρχονται μετά από μια σειρά επιθέσεων κατά των εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια.
Ο Πατί δολοφονήθηκε μετά από μηνύματα που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλοντας ότι είχε δείξει στην τάξη τις γελοιογραφίες του Προφήτη Μωάμεθ από το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Και τον Οκτώβριο, ένας άλλος ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον πρώην δάσκαλό του Dominique Bernard στη βόρεια πόλη Arras.