H έκφραση “γλώσσα του σώματος” χρησιμοποιείται πολύ συχνά από ανθρώπους που στην πλειονότητά τους δεν ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει. Ναι, είναι αλήθεια ότι έχουμε την τάση να υπερεκτιμούμε την αποτελεσματικότητα των λέξεων στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, παρότι πολλές φορές οι κινήσεις και η στάση του κορμιού είναι εκείνα που τελικά αφήνουν την πιο δυνατή εντύπωση.
Μάλιστα περισσότερα από οπουδήποτε αλλού, αυτή είναι μία πραγματικότητα που ισχύει για τον χώρο εργασίας, εκεί δηλαδή που δεν μπορείς να βασιστείς στην ανοχή των άλλων, αφού πολλές φορές υπάρχει ανταγωνισμός, πίεση και πισώπλατα μαχαιρώματα. Ποιες είναι λοιπόν εκείνες οι κινήσεις που πρέπει να αποφύγεις πάση θυσία σε σημαντικά meetings ή σε job interviews; Ακολουθούν μερικά tips για να μη βρεθείς με την πλάτη στον τοίχο όταν δεν το περιμένεις.
Αδύναμη χειραψία
Σίγουρα το έχεις ξαναδιαβάσει, η επανάληψη όμως είναι σημαντική για να το εμπεδώσεις. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσίευσε το Beckman Institute, μία δυνατή χειραψία μπορεί να μειώσει τις αρνητικές εντυπώσεις που ήδη υπάρχουν αλλά και να κάνει πολύ καλύτερη εντύπωση σε μία νέα γνωριμία.
Μην αποφεύγεις το βλέμμα των άλλων
Λένα ότι πρέπει να αποφύγεις να κοιτάξεις κατευθείαν μέσα στα μάτια ενός θηρίου, όσο όμως κι αν τρέμεις τη συνάντηση με το προϊστάμενό σου ή το τμήμα HR στο job interview που θα πας η οπτική επαφή είναι το άλφα και το ωμέγα. Γιατί; Διότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία αίσθηση ειλικρίνειας και ασφάλειας. Μάλιστα οι έρευνες έχουν δείξει ότι να αποφεύγει κανείς το βλέμμα των άλλων είναι ακριβώς αυτό που σιχαίνονται οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν μία νέα πρόσληψη.
Λάθος στάση σώματος
Μην καμπουριάζεις. Κοίτα να στέκεσαι με ίσια την πλάτη, σκύβοντας μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που χρειάζεται να δείξεις ότι ακούς με περισσότερη προσοχή τα όσα σου λένε. Είναι σημαντικό όχι μόνο για τους άλλους αλλά και για σένα. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι η όρθια στάση του σώματος μας κάνει να νιώθουμε ηγέτες και να έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Μην παίζεις με τα δάχτυλά σου
Η γλώσσα του σώματος και τι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στη δουλειά
Νευρικότητα, αυτή η κατάρα. Αν δεν μπορείς να κρατήσεις τα χέρια σου σε ένα σημείο, να είσαι σίγουρος ότι οι άλλοι το εκλαμβάνουν ως σημάδι ανασφάλειας και πιθανόν αδυναμίας. Ποια είναι η λύση; Σίγουρα όχι να παίζεις ασταμάτητα με ένα στυλό. Προσπάθησε να μην κουνάς τα χέρια σου ασταμάτητα, παραμένοντας όμως χαλαρός χωρίς η στάση του σώματός σου να γίνει ξαφνικά τρομερά άκαμπτη.
Το χαμόγελο
Αν δεν βρίσκεσαι σε κάποιο meeting που το θέμα από μόνο του δεν είναι καθόλου κατάλληλο για χαμόγελα, το να χαμογελάς είναι μία πολύ καλή πρακτική, τουλάχιστον στην αρχή και το τέλος της συνάντησης. Γιατί, κατά τη διάρκεια, καλό είναι να δείξεις αυτοσυγκράτηση. Η υπερβολή δεν κάνει καλό. Φυσικά, από την άλλη, καλό είναι να ανταποδίδεις τα χαμόγελα στους άλλους αφού το να κάθεσαι συνέχεια σφιγμένος και σοβαρός καταντά άκομψο.