Για να μπεις στο μονοπάτι της καλοτυχίας πρέπει να θυμάσαι πως «η καλή τύχη δεν είναι… τυχαία» όπως τονίζει ο Μαρκ Μιρς, σύμβουλος μάρκετινγκ στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του βιβλίου Πώς να φτιάξεις την τύχη σου: 7 μυστικά που οι τυχεροί χρησιμοποιούν για να πετύχουν (How to Make Luck: 7 Secrets Lucky People Use to Succeed). «Έχει σχέση με το να κάνεις πράγματα που δίνουν στους άλλους την εντύπωση ότι είσαι ένα άτομο που αξίζει βοήθεια» σημειώνει ο ίδιος. Ακολούθησε τις συμβουλές του για να προσελκύσεις την τύχη:
Πίστεψε ότι είσαι τυχερή
Οι άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό έχουν την τάση να φέρνουν στη μνήμη θετικά γεγονότα από το παρελθόν, π.χ., εκείνη την υπέροχη πρώτη δουλειά, την ανεύρεση του διαμερίσματος που σήμερα αποκαλούν σπίτι και το θεωρούν καταφύγιό τους.
Εκείνοι που θεωρούν άτυχο τον εαυτό τους έχουν την τάση να μένουν στα αρνητικά, π.χ., τις δουλειές που δεν πήραν, τα όμορφα και ενδιαφέροντα πρόσωπα που δεν ανταποκρίθηκαν στις ερωτικές τους προτάσεις και ούτω καθεξής, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χέρτφορντσιρ, στη Βρετανία.
Αυτό ονομάζεται επιλεκτική μνήμη: οι τυχεροί άνθρωποι έχουν την τάση να ανακαλούν τις ευχάριστες πτυχές από τις ιστορίες της ζωής τους και αυτή η στάση ζωής δημιουργεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Καλλιέργησε την εντύπωση ότι η ζωή είναι εύκολη για σένα
Κανείς δε χρειάζεται να ξέρει πόσο σκληρά εργάζεσαι ή πόσες αναποδιές σου έχουν τύχει.
«Εάν γίνεις μια “no problem προσωπικότητα”, ένα άτομο, δηλαδή, που κάνει τα πράγματα να φαίνονται εύκολα και πάντα τα βγάζει πέρα, θα θεωρηθείς σημαντικό απόκτημα σε μια δουλειά.
Οι άνθρωποι σε θέση ισχύος θέλουν να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που δεν είναι πολύπλοκοι και μπορούν να δώσουν αποτελέσματα, επειδή έτσι απλοποιείται η δική τους ζωή» σημειώνει ο συγγραφέας.
Όσο πιο πολύ το κάνεις αυτό, τόσο πιο πολύ θα θέλουν να σε έχουν κοντά τους, που σημαίνει πως θα είσαι η πρώτη που θα τους έρθει στο μυαλό, όταν εμφανιστεί μια ευκαιρία.
Διόγκωσε λιγάκι τα χαρίσματά σου
Εάν προβάλλεις ένα πνεύμα ικανότητας, μια αίσθηση ζωντάνιας και ένα μείγμα ενθουσιασμού και ενδιαφέροντος για τους άλλους ανθρώπους, θα προσελκύσεις αβίαστα την καλή τύχη. Γιατί;
Επειδή, αποπνέοντας ζεστασιά και ενεργητικότητα, δε θα κάνεις μόνο τους άλλους ανθρώπους να αισθάνονται καλά, αλλά θα τους αφήσεις επίσης και μια θετική εντύπωση με διάρκεια.
«Οι άνθρωποι θέλουν να είναι κοντά σε χαρισματικούς ανθρώπους», γράφει ο Μαρκ Μιρς, «και θέλουν να τους βοηθούν, επειδή στους ανθρώπους αρέσει να είναι με το μέρος του νικητή».
Κάνε παρέα με τυχερούς ανθρώπους
«Με το να συναναστρέφεσαι θετικούς ανθρώπους, όχι μόνο θα αναδείξεις τη θετική σου προσωπικότητα», επισημαίνει ο συγγραφέας, «αλλά θα περιβάλλεσαι επίσης από ανθρώπους που μπορούν να σου δώσουν κίνητρα ή βοήθεια».
Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο θα δεις από κοντά όλα αυτά τα μικρά πράγματα που κάνουν οι θετικοί άνθρωποι για να καταστήσουν τον εαυτό τους τυχερό, είτε το να αποκτούν διαρκώς διασυνδέσεις είτε το να διαβάζουν όλα τα οικονομικά νέα.
Έτσι, θα δανειστείς αυτές τις τακτικές ώστε να κάνεις την καλή τύχη να σου χαμογελά πιο συχνά.
Η ανταμοιβή σου
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα αποκτήσεις πιο αισιόδοξη και ανάλαφρη θεώρηση των πραγμάτων, ένα αίσθημα πως κάθε μέρα μπορεί να είναι η τυχερή σου και ότι, ακόμη κι αν τα πράγματα πάνε άσχημα, μπορείς να μάθεις από την εμπειρία και να προχωρήσεις παρακάτω.
«Για να είσαι επιτυχημένη, πρέπει να είσαι έξυπνη, ταλαντούχα και να δουλεύεις σκληρά, όμως η τύχη είναι το στοιχείο που οι άνθρωποι συχνά παραβλέπουν. Έχει να κάνει με το να ξέρεις πώς να “διεγείρεις” τις ευκαιρίες ώστε να εκδηλωθούν και στη συνέχεια το να γνωρίζεις πώς να τις εκμεταλλευτείς. Η καλή τύχη απαιτεί την ανάμειξή σου» τονίζει ο Μαρκ Μιρς.
Πριν
Το αφεντικό σου σου αναθέτει μια δουλειά της τελευταίας στιγμής. Παραπονιέσαι για τον ήδη βαρύ φόρτο εργασίας, αλλά δέχεσαι να το αναλάβεις.
Σε μια εκδήλωση της εταιρείας, περηφανεύεσαι για τα τελευταία κατορθώματά σου σε ένα στέλεχος που θαυμάζεις.
Ζηλεύεις μια φίλη που φαίνεται πώς όλα της έρχονται στο πιάτο.
Μετά
Λες στο αφεντικό σου ότι δεν έχεις πρόβλημα να αλλάξεις τις προτεραιότητες των καθηκόντων σου·- δε χρειάζεται να ακούσει τι μπελάς θα είναι αυτό για σένα.
Κάνεις ερωτήσεις για το τελευταίο εγχείρημα του στελέχους και μετά αναφέρεις τυχαία ένα σχετικό στόχο που έχεις θέσει.
Παρατηρείς τι κάνει ώστε να προκαλεί αυτές τις ευκαιρίες και αντιγράφεις την τακτική της.