Δεν ξέρω αν το ghosting σου αφήνει πολλές επιλογές δράσης. Το σίγουρο είναι πως δε σου επιτρέπει να δεις με καθαρό μυαλό. Όπως και να το κάνουμε όταν συνειδητοποιείς πως ο άλλος εξαφανίστηκε προτιμάς να βάλεις ανακοίνωση στο silver alert. Με την ελπίδα ότι κάποιος τον απήγαγε ή έχασε τα λογικά του και τον έρωτά του για εσένα. Παρά να δεχτείς ότι σε άφησε. Είναι βαριές λέξεις αυτές: «εξαφανίστηκε» «σε άφησε». Μόνο που τις προφέρεις σου φέρνουν κόμπο στο λαιμό.
Ωστόσο, το ghosting συνεχίζει να είναι ο πλέον εύκολος τρόπος να φύγει κάποιος από μια σχέση είτε αυτή κρατάει μήνες, είτε λίγες εβδομάδες. Αφού του ευχηθείς να πάει να τα βρει με το ψυχολόγο του (αφού ούτε να σε χωρίσει live δε μπορεί ο δειλός) και πριν προλάβεις να κλείσεις ραντεβού στο δικό σου ψυχολόγο, δες τι πρέπει να κάνεις και τι να αποφύγεις.
Για αρχή μη φρικάρεις
Οκ, εξαφανίστηκε. Ε, και; Ο πρώτος είναι ή ο τελευταίος που σκύβει το κεφάλι και φεύγει αμίλητος. Πίστεψέ με αυτή τη μόδα που την ονομάσαμε “ghosting” για να γλιτώσουμε πιθανά εμφράγματα την είχαν προβλέψει ακόμα και σκηνοθέτες παλιοί και νέοι. Έφευγε σου λέει ο άλλος και έβαζαν την καψερή να κλαίει που πήγε ο άντρας της στα καραβιά για δουλειές ή τότε στους «Δυο ξένους». Που η Χρυσούλα Διαβάτη περιμένει ανέγγιχτη το Μένιο δύο χρόνια να γυρίσει.
Για να μας αντιγράφει τόσο η μικρή οθόνη σημαίνει πως είναι σύνηθες φαινόμενο ο άντρας να φεύγει σαν δειλός. Οπότε γιατί τόσο δράμα; Θέλεις έναν δειλό δίπλα σου;
Μην τον σβήσεις/μπλοκάρεις από τα social media
Να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν πρόκειται για τίμιο χωρισμό για να τον στείλεις στον κάδο ανακύκλωσης μαζί με τις φωτογραφίες από τις διακοπές. Οπότε είναι κρίμα για τον άτυχο νεαρό να μη βλέπει πως επιβιώνεις και χωρίς αυτόν, χωρίς απορίες και υστερίες. Γιατί τα post σου θα είναι γεμάτα χαρά, αισιοδοξία και χαμόγελα. Ναι;
Εννοείται πως στη σιωπή απαντάμε με σιωπή
Όσο και να βράζεις από μέσα σου και να θέλεις να πεις πολλά για να τον βάλεις στη θέση του που σε άδειασε έτσι, καλύτερα να σωπάσεις. Δεν έχει νόημα να αναλύεις πολλά. Είναι σαν να ψάχνεις συγγνώμες ή σωστές συμπεριφορές σε κάποιον που απλά στα δύσκολα/για δικούς του λόγους άνοιξε την πόρτα κι έφυγε. Πιστεύεις ότι θα αγχωθεί για το μήνυμα που θα τον μαλώνεις; Κακώς το πιστεύεις…
Σταμάτα να μιλάς για αυτό
Είναι πολύ λογικό όταν χωρίζεις με όποιον τρόπο και για όποιον λόγο να θέλεις να το συζητάς συνεχώς με όλους. Κυρίως με τις φίλες σου. Για να απαντήσου σε καίρια ερωτήματα που σε βασανίζουν όπως «Αν θα γυρίσει πίσω μετανιωμένος/αν θα του λείψεις/ αν βρήκε άλλη και κυρίως γιατί άφησε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση να σου θυμίσω πως για να βρει κάποιος εν δυνάμει συμπεράσματα στο «γιατί σε άφησε» πρέπει να είναι μέντιουμ ή να έχει δει πολλά ψυχολογικά θρίλερ παράνοιας. Αν οι φίλες σου απαντούν στα παραπάνω προσόντα προσπέρασε με διαφορετικά σταμάτα να μιλάς για ότι έγινε και ασχολήσου με κάτι άλλο. Μίλα για τις ανταύγειες που θες να κάνεις, για την προαγωγή που κυνηγάς ή για τον καιρό που έχει ένα κάρο εξάρσεις. Όλα επιτρέπονται εκτός από αυτόν.
Η καλύτερη εκδίκηση είναι να συνεχίσεις με τη ζωή σου
Αν θέλεις όντως να πονέσεις κάποιον που σε πλήγωσε ή σου φέρθηκε άδικα, δε σου εξήγησε ποτέ, σταμάτα να κλαις και κοίταξε μπροστά. Κάνε όσα θα ήθελες να κάνεις και μαζί του δίσταζες, άλλαξε ότι δεν το τολμούσες για να μην του χαλάσεις χατίρι. Βάλε στόχο να γίνεις η πιο χαρούμενη και φωτεινή εκδοχή του εαυτού σου. Γιατί αν υπάρχει κάτι για το οποίο είμαι παραπάνω από 100% σίγουρη είναι πως αυτός που φεύγει χωρίς λόγο θα γυρίσει σε μια άκαιρη στιγμή πίσω με μια αφορμή. Και τότε θα περιμένει να δει ότι χωρίς αυτόν είσαι μισή και κλαις σε κάποιον πατάρι του σπιτιού σου ή πως περιμένεις να χυθεί και πάλι στην αγκαλιά σου. Φαντάσου να σε δει δυνατή και χαρούμενη και χωρίς να τον έχεις ανάγκη.