Εφηβεία και έλξη από μεγαλύτερους άντρες


Τα συναισθήματα αλλάζουν μορφή και ένταση ανάλογα με την ηλικία, ώσπου κορυφώνονται κατά την περίοδο της εφηβείας. Ο έφηβος συχνά χαρακτηρίζεται από συναισθηματική παρόρμηση και πάθος, ενώ κατευθύνεται από ερωτικές φαντασιώσεις και μικρή ανοχή απέναντι στην απόρριψη.

Πολλές φορές, στο πρόσωπο του ερωτικού συντρόφου καθρεφτίζονται όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για τα οποία «διψά» ο έφηβος, όπως δύναμη, ασφάλεια, σταθερότητα, θαυμασμό. Καθώς, όμως, τα στοιχεία αυτά δε συνάδουν με την εφηβική ηλικία, υπάρχουν έφηβοι, και κυρίως κοπέλες, που έλκονται από άτομα αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας.

Γιατί μου αρέσουν οι μεγαλύτεροι;
Πιο επιρρεπείς στην έλξη από έναν άνδρα κατά αρκετές δεκαετίες μεγαλύτερο, είναι οι έφηβες που χαρακτηρίζονται από έντονη ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοπέλες οι οποίες έχουν δεχθεί πειράγματα και κοροϊδίες στο σχολείο και που γενικότερα είναι συναισθηματικά παραμελημένες και μεγαλώνουν με την πεποίθηση πως «ο άντρας θα είναι το στήριγμα στη ζωή τους».

Το πρότυπο του πατέρα μέσα στην οικογένεια φαίνεται και αυτό να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευαλωτότητα της έφηβης απέναντι σε περιστατικά αποπλάνησης από ενήλικα. Πιο συγκεκριμένα, εάν ο πατέρας είναι απών από τη ζωή του κοριτσιού, εκείνη αναζητά την τρυφερότητα, την αγάπη και τη φροντίδα στην αγκαλιά ενός κατά πολύ μεγαλύτερου ηλικιακά συντρόφου. Από την άλλη πλευρά, κοπέλες που έχουν εξιδανικεύσει την πατρική φιγούρα αναζητούν ερωτικούς συντρόφους που θα τους εγείρουν τον θαυμασμό, το σεβασμό και θα τους προσφέρουν σταθερότητα. Στοιχεία, βέβαια, που δύσκολα χαρακτηρίζουν έναν έφηβο, αλλά προσομοιάζουν στην ώριμη ηλικία.

Ποιος είναι ο ρόλος του ενήλικα;
Ποιος έχει τελικά το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη σύναψη σχέσης ανάμεσα σε έναν ενήλικα και μια ανήλικη; Πρόκειται για «σχέση», ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει συγκατάθεση από την πλευρά της ανήλικης ή για αποπλάνηση; Μήπως εκείνη τελικά «τον προκάλεσε και τον ξεμυάλισε με τη συμπεριφορά της»;

Ακόμα και αν η έφηβη αναζητά την επιβεβαίωση και προσπαθεί να αποδείξει στον εαυτό της πως έχει την ικανότητα να «ξεμυαλίσει» έναν έμπειρο ερωτικά άντρα, ο ενήλικας έχει την ευθύνη να σταματήσει τέτοιου είδους συμπεριφορές και να δείξει στη έφηβη πως η έλξη που νιώθει, δεν είναι έρωτας, αλλά εντυπωσιασμός. Ο ενήλικας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος πως δεν μπορεί να αναπτυχθεί καμία είδους ερωτική σχέση μεταξύ τους, εφόσον υπάρχει ηλικιακή ανισορροπία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ενώ η έφηβη μπορεί να είναι σωματικά ώριμη, συναισθηματικά και νοητικά, σε επίπεδο σχέσεων, είναι ακόμα περισσότερο παιδί.

Πώς λειτουργεί ο θύτης
Η επιλογή των υποψήφιων θυμάτων γίνεται προσεκτικά και βάσει σχεδίου. Κάθε κίνηση είναι μελετημένη εκ των προτέρων και έχει έναν απώτερο σκοπό, τη δημιουργία απόλυτης εμπιστοσύνης και πίστης από την πλευρά της έφηβης. Αρχικά, η «σχέση» αναπτύσσεται χαλαρά, δίχως πιέσεις ή εξαναγκασμούς. Η έφηβη πείθεται πως είναι ξεχωριστή και πως δημιουργείται σταδιακά μια σχέση βαθιάς αγάπης και ενδιαφέροντος, δίχως να αναρωτιέται γιατί ο ώριμος άντρας δεν αναζητά τη συντροφιά γυναικών της ηλικίας του. Η κοπέλα χειραγωγείται συναισθηματικά, δεσμεύεται απέναντι στον κατά πολύ μεγαλύτερό της άντρα, θεωρεί πως εκείνος είναι το στήριγμα και ο σωτήρας της και ως αντάλλαγμα προχωρά και στη σύναψη ερωτικών επαφών μαζί του.

Η έφηβη ερωτεύεται και εμπλέκεται σε μια εμπειρία φροντίδας του άλλου αρκετά περίπλοκη, αλλά και πρωτόγονη. Βρίσκει στον ώριμο άντρα τον «οδηγό» που θα της ανοίξει το μονοπάτι της αποδοχής και της ασφάλειας. Δυστυχώς, όλο αυτό αποτελεί μια ψευδαίσθηση και όχι την πραγματικότητα.

Ο ρόλος των γονέων
Οι γονείς είναι σημαντικό να βρίσκεστε συναισθηματικά κοντά στο παιδί σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του, διατηρώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας, καλό είναι να γίνετε ενεργητικοί ακροατές και να προσπαθήσετε να κατανοήσετε τις ανησυχίες του εφήβου, όσο ανόητες και αν σας φαίνονται. Η επίκριση και η απόρριψη μπορεί να τον κάνουν να αναζητήσει υποστήριξη σε πρόσωπα εκτός οικογένειας, τα οποία ίσως να εκμεταλλευτούν τη συναισθηματική του ανασφάλεια. Η κοινωνικο-συναισθηματική αγωγή και η ευαισθητοποίηση σε θέματα αποπλάνησης, θα ενδυναμώσουν τον έφηβο και θα τον οπλίσουν κατά κάθε μορφής εκμετάλλευσης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ