Είναι πιο απλό από ό,τι νομίζεις!
Δεν νιώθουμε -ούτε είμαστε, φυσικά- όλοι το ίδιο επιδέξιοι στο πως χειριζόμαστε τον λόγο, αλλά υπάρχουν πολλά κόλπα και συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις έναν διάλογο και να “κερδίσεις” τους γύρω σου. Αυτά τα τρικ, που προτείνει το Bright Side, χρησιμοποιούνται τόσο από τους ψυχολόγους όσο και από τους απλούς ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή.
Ας τα δούμε:
Εάν δεν ξέρεις για τι πράγμα να μιλήσεις, άσε τον συνομιλητή σου να μιλήσει για τον εαυτό του. Ρώτησε ανοιχτά για τα όσα θέλεις να αποσαφηνίσεις, δείξε την συμπάθειά σου αν η στιγμή είναι δυσάρεστη και χαμογέλασε εάν ο συνομιλητής σου πει κάτι αστείο.
Για να επικοινωνήσεις με ένα άτομο, δοκίμασε να συγχρονίσεις την ανάσα με την ανάσα του!
Συνήθως αυτό το τέχνασμα χρησιμοποιείται από τους ψυχολόγους, αλλά η ερώτηση «Σας κατάλαβα σωστά ότι …»; μπορεί να είναι χρήσιμη για οποιοδήποτε άτομο. Θα κάνει τον συνομιλητή σου να συνειδητοποιήσει ότι τον ακούσατε προσεκτικά
Αυτή η συμβουλή δεν είναι και η πλέον ηθική, αλλά είναι αποτελεσματική: Αν θέλεις να αισθανθείς πιο σίγουρη μεταξύ άλλων, φαντάσου ότι είσαι βασίλισσα και οι άλλοι είναι υπήκοοί σου. Αλλά μην το μεγαλοποιείς.
Προκειμένου να σταματήσεις να αισθάνεσαι άβολα σε ένα event ή ένα πάρτι, φτάσε εκεί λίγο νωρίτερα. Θα σου δώσει χρόνο για να επιλέξεις ένα άνετο μέρος και να συνηθίσεις το περιβάλλον ή τους ανθρώπους. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν καθυστερήσει συνήθως λαμβάνουν μεγαλύτερη προσοχή από αυτούς που έφτασαν εγκαίρως ή νωρίτερα.
Αν γνωρίζεις ότι κάποιος θέλει να επικρίνει εσένα ή τις ιδέες σου σε ένα meeting, κάτσε δίπλα του. Έτσι, θα χαλαρώσει σίγουρα αυτό το άτομο.
Για να κάνετε τη σκέψη σου περισσότερο βαρυσήμαντη, πες ότι την άκουσες από γονείς ή καθηγητές.
Εάν διαφωνείς με έναν συνομιλητή, μην κάθεσαι απέναντι του, αλλά αντίθετα κάτσε δίπλα του – θα βοηθήσει να μειωθεί ο βαθμός της έντασης.
Δώσε προσοχή στο χρώμα των ματιών του ατόμου που θα σου συστήσουν και χαμογέλασε ταυτόχρονα. Η επαφή με τα μάτια θα διαρκέσει για μερικά δευτερόλεπτα και θα δημιουργήσει μια θετική στάση του ατόμου προς εσένα.
Εάν κάποιος λέει ένα προσβλητικό αστείο για εσένα, ζήτα του να επαναλάβει το αστείο ή να το εξηγήσει.
Σε αυτή την περίπτωση, το αστείο δεν θα είναι αστείο πια, ενώ το άτομο θα αισθανθεί αμηχανία.
Όταν λες σε ένα άτομο «Χρειάζομαι βοήθεια», αυτό αισθάνεται σημαντικό και μόνο αν του ζητήσεις να σου δανείσει απλά ένα στυλό.
Αν χρειαστεί να δώσεις το χέρι σε κάποιον, ζέστανε τα χέρια σου νωρίτερα. Τα ζεστά χέρια δημιουργούν πάντα μια καλύτερη εντύπωση.
Αν δεν μπορείς να πεις όχι σε ένα άτομο που σου ζητά συνεχώς χάρες, άρχισε να του ζητάς και εσύ χάρες, επίσης. Όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο.
Αν είσαι προσκεκλημένη σε ένα πάρτι και δεν είσαι σίγουρη αν θέλεις να μείνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενημέρωσε νωρίτερα ότι θα πας αλλά δεν ξέρεις για πόσο μπορείς να μείνεις, επειδή περιμένεις ένα σημαντικό τηλέφωνο.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά, φαντάσου ότι έχεις ήδη προσληφθεί και ότι η τρέχουσα συνάντησή σας οργανώθηκε για να συζητήσετε τους όρους και να βεβαιωθείς για άλλη μια φορά ότι ήταν η σωστή επιλογή.