Κονδύλια για την κατασκευή αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων επιτήρησης συνόρων 4×4 τύπου Khidr της τουρκικής εταιρείας Katmerciler έδωσε στην Τουρκία η ΕΕ. Πρόκειται για ένα ακόμη πρόγραμμα της ΕΕ για την ενίσχυση των μέσων που η Τουρκία θα διαθέσει για την φύλαξη των συνόρων με την Ελλάδα στον ποταμό Έβρο με στόχο την αποτροπή της παράνομης διεκπεραίωσης μεταναστών και προσφύγων και λαθραίων αντικειμένων στην περιοχή.
Το όχημα που επιλέχτηκε είναι όπως αναφέρθηκε το Khidr της τουρκικής εταιρείας Katmerciler το οποίο βασίζεται σχεδιαστικά και τεχνολογικά στο τεθωρακισμένο όχημα Hızır της ίδιας εταιρείας και μπορεί να μεταφέρει συνολικά εννέα άτομα. Έχει μήκος 5,57 μέτρα, πλάτος 2,49 μέτρα, ύψος 2,61 μέτρα και συνολικό βάρος 16 τόνους, λόγω της αυξημένης θωράκισης του.
Διαθέτει σκάφος σε σχήμα V είναι ανθεκτικό σε πλήγματα από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και νάρκες. Το Khidr διατηρεί την αντιβαλλιστική προστασία του οχήματος Hızır και διαθέτει ειδικά αντικραδασμικά καθίσματα για τα διμελές πλήρωμα του και τα επτά άτομα που μπορεί να μεταφέρει.
Σύμφωνα με την τουρκική εταιρεία Aselsan που θα εγκαταστήσει και θα ολοκληρώσει τα υποσυστήματα που θα επιτρέψουν στο προσωπικό της Στρατοχωροφυλακής να τα χρησιμοποιεί στον Έβρο περιλαμβάνει, το ραντάρ επιτήρησης εδάφους ACAR (Land Surveillance Radar), το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας εξοπλισμένο με θερμική κάμερα και αποστασιόμετρο Laser τύπου ŞAHİNGÖZÜ-OD, τοποθετημένο επί πτυσσόμενου πυλώνα, ένα σύστημα ακουστικού εντοπισμού, το σύστημα Διαχείρισης Δεδομένων SECANS και ασυρμάτους τύπου 9661 VHF / UHF.
Το σύνολο των παραπάνω συστημάτων κατασκευάζονται από την κρατική τουρκική εταιρεία Aselsan, η οποία θα αναλάβει και την ολοκλήρωση των υποσυστημάτων αυτών στα οχήματα που θα παράσχει η τουρκική ιδιωτική εταιρεία Katmerciler.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το συνολικό ύψος του προγράμματος φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 10,5 εκατ. ευρώ αφορούν την κατασκευή των οχημάτων από την τουρκική εταιρεία Katmerciler και τα υπόλοιπα 19,5 εκατ. ευρώ αφορούν το έργο της κρατικής τουρκικής εταιρείας Aselsan.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και όπως είναι γνωστό στις περισσότερες ελληνικές εταιρείες όταν η ΕΕ συγχρηματοδοτεί ανάλογα προγράμματα στην χώρα μας προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση διεθνούς διαγωνισμού όπου οι ελληνικές εταιρείες θα πρέπει να ανταγωνιστούν ξένες εταιρείες πολλές φορές σαφέστατα ισχυρότερες από τις ελληνικές και με απελπιστικά δύσκολες διαδικασίες για τις ελληνικές προτάσεις.
Τώρα πως γίνεται σε πρόγραμμα με αντικείμενο την ασφάλεια συνόρων που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και να επιλέγονται τουρκικές εταιρείες ενισχύοντας έτσι την τουρκική αμυντική βιομηχανία και μάλιστα η μία εξ αυτών είναι κρατική, αυτό μόνο οι Βρυξέλλες το ξέρουν…