Γλυπτά Παρθενώνα: Τί λέει το βρετανικό μουσείο – Το χρονικό της σύγκρουσης Αθήνας – Λονδίνου


Γλυπτά Παρθενώνα: Τον ασκό του Αιόλου έχει ανοίξει ο Ρίσι Σούνακ μετά το διπλωματικό φάουλ που έκανε ακυρώνοντας την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μόλις 19 ώρες πριν.  Αυτή τη στιγμή τον «αδειάζουν», τόσο οι Τόρις, όσο και το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο.

Γλυπτά Παρθενώνα: Η θέση του Βρετανικού Μουσείου

Θέση στο ζήτημα πήρε και το Βρετανικό Μουσείο με δηλώσεις εκπροσώπου του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα όχι μόνο συνεχίζονται αλλά είναι και εποικοδομητικές διεμήνυσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της διοίκησης προσθέτοντας πως «η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου.

Πηγές του Μουσείου αναφέρουν πως η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα που ξέσπασε δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων.

«Διπλωματικό ατόπημα και ανωριμότητα η ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη» γράφουν οι FT

Τεράστιος σάλος έχει δημιουργηθεί για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Ρίσι Σούνακ και του Κυριάκου Μητσοτάκη επ αφορμής των δηλώσεων του πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σε άρθρο τους στο editorial board, οι Financial Times αναφέρονται στο «διπλωματικό ατόπημα» Σούνακ, όπως γράφουν. Υπενθυμίζουν την υπόσχεσή του μάλιστα για «ενήλικη προσέγγιση» στην εξωτερική πολιτική κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε όπως σημειώνεται καυστικά.

«Και τώρα, ο Σούνακ ακύρωσε μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη διεκδίκηση της Ελλάδας για τα γλυπτά του Παρθενώνα που στεγάζονται στο Λονδίνο. Τέτοιες ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της, αλλά και του κόσμου» τονίζουν οι Financial Times.

Μη ρεαλιστικό να επισκεφθεί Έλληνας πρωθυπουργός το Λονδίνο χωρίς να μιλήσει για την επιστροφή των Γλυπτών, λένε οι FT

Εξάλλου, όπως εκτιμούν οι FT, «δεν ήταν ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να επισκεφθεί το Λονδίνο χωρίς να επαναλάβει την έκκληση για την επιστροφή» των Γλυπτών.

Κατά τους FT ό,τι κι αν συνέβη τελικά πριν ακυρωθεί η συνάντηση, «η ενήλικη αντίδραση θα ήταν ο Σούνακ να εκφράσει την ενόχλησή του, σταθερά αλλά ευγενικά, κατά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, να επαναδιατυπώσει τη θέση της κυβέρνησής του και να προχωρήσει».

«Το No 10 μπορεί να ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε επίσης να συναντηθεί με τον Κιρ Στάρμερ, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης των Εργατικών. Αλλά ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι ήθελε να γνωρίσει τον άνθρωπο που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι ο επόμενος ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το άρθρο.

Οι FT σημειώνουν: «Το άδειασμα Σούνακ στον Μητσοτάκη δεν είχε και πολύ νόημα. Είναι ένας ομοϊδεάτης κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η Αθήνα έχει να μοιραστεί εκτεταμένη τεχνογνωσία, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των αιτούντων άσυλο, και θα μπορούσε να είναι χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς της Βρετανίας. Αντ’ αυτού, ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση δεν συζητήθηκε».

Οι Financial Times καταλήγουν: «Το διπλωματικό ατόπημα ήρθε μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Σούνακ επανέφερε τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ως υπουργό Εξωτερικών, σε μια κίνηση που είχε ως στόχο να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο υπουργικό συμβούλιο. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ υποτίθεται ότι θα απελευθέρωνε την “Παγκόσμια Βρετανία” για να καμαρώσει στην παγκόσμια σκηνή. Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός των θεσμών της ΕΕ σημαίνει ότι πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να οικοδομήσει σχέσεις. Το σνομπάρισμα από τη μεριά του Σούνακ θα υποδηλώσει σε σε άλλες χώρες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει επιστρέψει ακόμη στη σοβαρότητα στη διαχείριση των εξωτερικών του υποθέσεων. Η βρετανική διπλωματία θα έπρεπε να ασχολείται με το να κερδίζει φίλους, όχι να τους χάνει».

Τα ερωτήματα της YouGov

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση.

Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο στεγάζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα (επίσης γνωστά ως Ελγίνεια Μάρμαρα), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα κρατήσει στη Βρετανία;

Έξι στους δέκα Βρετανούς διαφωνούν με την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη

Έντονη κριτική δέχτηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τόσο από τους πολίτες, όσο και από την πολιτική ηγεσία της Βρετανίας. Πολλοί Βρετανοί έχουν χαρακτηρίσει τη κίνηση του αδύναμη, αγενή και με πολιτική σκοπιμότητα.

Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του YouGov, το 66% των Βρετανών διαφωνεί πλήρως με την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να μη δεχτεί να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μόλις το 11% πιστεύει πως ήταν σωστή η ακύρωση του ραντεβού.

«Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;»

Στην ερώτηση, το 11% απάντησε ότι η απόφαση ήταν σωστή, το 22% ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 66% θεωρεί ότι η απόφαση ήταν λάθος.

«Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο στεγάζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα (επίσης γνωστά ως Ελγίνεια Μάρμαρα), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα κρατήσει στη Βρετανία;»

Σε αυτήν την ερώτηση, το 49% (ένας στους δύο Βρετανούς) θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, ενώ το 15% θέλει να παραμείνουν στη Βρετανία. Το 26% δεν έχει πρόβλημα με καμία από τις δύο επιλογές, ενώ 10% απαντά πως «δεν γνωρίζει».

Γλυπτά Παρθενώνα: Το χρονικό της σύγκρουσης Αθήνας – Λονδίνου

Όλα ξεκίνησαν από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC, όπου ανέφερε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: «Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν. Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Και διερωτήθηκε: «Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».

Μετά από την δήλωση αυτή, η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος και πρότεινε την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας, μία πρόταση που η ελληνική πλευρά απέρριψε, καθώς θεώρησε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ήθελε να τεθεί στη συνάντηση το θέμα των Γλυπτών.

Την επόμενη μέρα, η Ντάουνινγκ Στριτ διέρρευσε ότι «οι Έλληνες αθέτησαν την υπόσχεσή τους να μην σηκώσουν το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα». Μετά την διατύπωση του ισχυρισμού και την δημοσίευση του σχετικού άρθρου στο BBC, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν δόθηκαν διαβεβαιώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ότι δεν θα γίνει συζήτηση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ