Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς έδωσε λίστα των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα


Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο κατάλογος με το έκτο γκρουπ ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν δόθηκε στην κυβέρνηση του Ισραήλ και τις οικογένειες των ατόμων αυτών, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σημειώνεται πως δεν έχει γίνει σαφές πόσοι είναι οι όμηροι που θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας, πάντως οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Times of Israel, που επικαλέστηκε τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Πρόκειται για την έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν αφότου τέθηκε σε ισχύ ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την Παρασκευή.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως μέχρι στιγμής έχουν αφεθεί ελεύθεροι 81 όμηροι —οι 60 εντός του πλαισίου της συμφωνίας των μερών η οποία κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και με υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ— και σε αντάλλαγμα έχουν αποφυλακιστεί 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Η ομάδα που έκανε την πρώτη συμφωνία των τεσσάρων ημερών είναι ήδη σε εκ νέου διαβούλευση, Μοσάντ με CIA και Κατάρ, και αναμένεται να ανακοινωθεί αν θα υπάρξει νέα παράταση και με ποιους όρους.

Οι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετές γυναίκες και παιδιά στην αιχμαλωσία της Χαμάς για να παραταθεί η εκεχειρία κατά δύο επιπλέον ημέρες προτού η συζήτηση στραφεί σε άνδρες και ομήρους στρατιώτες, είπε πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις στη Ντόχα, ανάμεσα σε αξιωματούχους που εκπροσωπούν το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στο Ισραήλ ο 12 όμηροι, στη Δυτική Όχθη οι 30 Παλαιστίνιοι

Την απελευθέρωση 12 ομήρων της Χαμάς – 10 Ισραηλινών και 2 υπηκόων άλλων χωρών, οι οποίοι παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), ανακοίνωσε απόψε (28/11) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ελπίζουν ότι θα συνεχιστεί η εκεχειρία

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη, βάζοντας ιδιαίτερα στο στόχαστρό του την Τζενίν όπου περικύκλωσε νοσοκομεία.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε πλοίο

Ο Αμίρ Μπόμποτ, ανταποκριτής της ισραηλινής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Walla, μεταδίδει ότι υπήρξε δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς στα ανοικτά των ακτών της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «άνοιξαν πυρ εναντίον ενός παλαιστινιακού σκάφους που προσπαθούσε να βγει στην ανοιχτή θάλασσα από τις ακτές της Ντέιρ ελ Μπάλα. Το σκάφος επέστρεψε στην ακτή», έγραψε στο Χ.

Ανταποκριτής του Al Jazeera μετέδωσε νωρίτερα ότι ισραηλινά πλοία βομβάρδισαν τα ξημερώματα τις ακτές της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ισραηλινές δυνάμεις μπλοκάρουν ασθενοφόρο στην Τζενίν

Όπως είχε καταγγείλει ο διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη παρεμπόδιζαν ασθενοφόρο που πήγαινε να παραλάβει τραυματίες.

Washington Post: «Η Χαμάς θα συμπεριλάβει στρατιώτες και έφεδρους σε μελλοντικές απελευθερώσεις»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, στις συνομιλίες στο Κατάρ, όπου ο επικεφαλής της Μοσάντ και ο επικεφαλής της CIA συναντήθηκαν με τους διαμεσολαβητές του Κατάρ, συμφωνήθηκαν πέντε κατηγορίες ομήρων που θα απελευθερωθούν σε μελλοντικές συμφωνίες, αν και οι συμφωνίες αυτές δεν έχουν ακόμη καταληχθεί.

Οι πέντε κατηγορίες είναι οι εξής: άνδρες που είναι πολύ μεγάλοι για να υπηρετήσουν στον στρατό, γυναίκες στρατιώτες, άνδρες που είναι έφεδροι, άνδρες που υπηρετούν κανονικά και οι σοροί Ισραηλινών που δολοφονήθηκαν ακόμη και πριν από την αιχμαλωσία ή πέθαναν κατά τη διάρκειά της.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των απαχθέντων που ταιριάζουν σε αυτές τις κατηγορίες είναι πολύ μεγαλύτερος από 100, αλλά η πηγή αρνήθηκε να δώσει ακριβή αριθμό.

Οι IDF προειδοποιούν και πάλι τους Παλαιστίνιους να μην επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα

«Μην προσπαθήσετε να επιστρέψετε στη βόρεια Γάζα» καλούν και πάλι τους Παλαιστίνιους οι IDF.

Πόσοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς

Από την έναρξη της εκεχειρίας την περασμένη Παρασκευή και στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς έχουν αφεθεί ελεύθεροι:

  • 60 Ισραηλινοί πολίτες (πολλοί με διπλή υπηκοότητα)
  • 180 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι – γυναίκες και παιδιά
  • 19 Ταϊλανδοί υπήκοοι στο πλαίσιο ξεχωριστής συμφωνίας με τη μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου
  • Ένας Φιλιππινέζος (η Νόραλιν Μπαμπαντίλα που απελευθερώθηκε την Τρίτη έχει και ισραηλινό διαβατήριο)
  • Ένας Ρωσο – Ισραηλινός, με παρέμβαση Βλαντίμιρ Πούτιν και ως ένδειξη εκτίμησης της Χαμάς στη στάση της Μόσχας


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ