Ελβετοί ερευνητές καινοτομούν δημιουργώντας ένα μικρο- ρομπότ ικανό να μεταφέρει εντοπισμένα τη φαρμακευτική αγωγή μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Μοιάζει με ένα λουρί από ελαστικό υλικό το οποίο κολυμπάει μέσα σε ένα στενό σωλήνα, το οποίο συσπειρώνεται και αλλάζει σχήμα καθώς κινείται προς το στόχο του.
Το μικροσκοπικό αυτό ρομπότ – το εμπνευσμένο από βακτήρια πνευματικό τέκνο μιας ομάδας επιστημόνων στην Ελβετία που αναζητά νέες μεθόδους για την παροχή φαρμάκων σε άρρωστους ιστούς – έχει σχεδιαστεί για να προχωράει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία και άλλα συστήματα στο σώμα.
Η ομάδα έχει επικεφαλής τον Selman Sakar στην Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) και τον Bradley Nelson στο ETH Zurich, δύο κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα επιστήμης και τεχνολογίας.
«Η φύση έχει εξελίξει ένα πλήθος μικροοργανισμών που αλλάζουν σχήμα καθώς αλλάζουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες τους. Αυτή η βασική αρχή ενέπνευσε τον σχεδιασμό των μικρο-ρομποτικών «, δήλωσε ο Nelson.
«Η βασική πρόκληση για εμάς ήταν να αναπτύξουμε τη φυσική που περιγράφει τους τύπους αλλαγών που μας ενδιαφέρει και στη συνέχεια να την ενσωματώσουμε με νέες τεχνολογίες κατασκευής».
Το μικροσκοπικό μαλακό ρομπότ που έχουν αναπτύξει έχει μήκος λίγα χιλιοστά και έχει κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας μια τεχνική δίπλωσης παρόμοια με την ιαπωνική τέχνη origami, βοηθώντας την να προσαρμοστεί στο περιβάλλον γύρω από αυτό, δήλωσε ο Sakar.
Τα ρομπότ είναι κατασκευασμένα από νανοσύνθετα υδρογέλης που περιέχουν μαγνητικά σωματίδια, που σημαίνει ότι η κίνηση τους μπορεί να οδηγήσει με μαγνητικό ελεγκτή. Η ομάδα εργάζεται τώρα για τη βελτίωση της ικανότητας του να «κολυμπά» το μικρορομπότ μέσα από τα υγρά όπως αυτά που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα.
Άλλοι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Πόλης του Χονγκ Κονγκ εργάζονται για τη χρήση μικροσκοπικών σωματιδίων στο ανθρώπινο σώμα και στην κατεύθυνση αυτή έχουν αναπτύξει ένα μαλακό ρομπότ που κινείται σαν μια κάμπια, σχεδιασμένη επίσης για την παροχή φαρμάκων στο σώμα.
Το ευέλικτο ρομπότ έχει εκατοντάδες «μυτερά πόδια» που μοιάζουν με τρίχες. Το 2018, η ομάδα δημιούργησε το ρομπότ από έναν τύπο πυριτίου ενσωματωμένο με μαγνητικά σωματίδια. Το ελαστικό υλικό είναι εύκαμπτο και μπορεί να κοπεί για να σχηματίσει διαφορετικά σχήματα και μεγέθη.