Τι είναι το σύνδρομο του απατεώνα και πώς βλάπτει την καριέρα σου


Λοιπόν, δώσε βάση. Έχουμε καλά και κακά νέα για σένα. Από που θέλεις να ξεκινήσουμε; Προτείνουμε από τα ευχάριστα -ας τα πούμε έτσι δεν βαριέσαι- για να είναι ομαλή η μετάβασή στο ψητό.

Τα καλά νέα έχουν ως εξής: Έχεις ιδέα πώς είναι αυτό το φρικτό συναίσθημα που σε κάνει να αισθάνεσαι απατεώνας; Ότι κατά βάθος είσαι κακός στη δουλειά σου -παρά το γεγονός ότι διατείνεσαι ότι την φέρνεις εις πέρας επιτυχημένα- και ότι φλερτάρεις με την απόλυση; Σίγουρα ξέρεις γιατί μιλάμε. Το έχεις βιώσει κι εσύ εξάλλου, όπως και η πλειοψηφία των ανθρώπων εκεί έξω.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το 70% των εργαζομένων σε οποιοδήποτε επαγγελματικό κλάδο έχει νιώσει έστω και μία φορά στην καριέρα του ότι είναι σκέτη απάτη. Ότι αν και έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι επιτυχημένο στη δουλειά ή τις σπουδές του, αισθάνεται αποτυχημένο και ανεπαρκές και ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που οι μάσκες θα πέσουν και η απάτη θα αποκαλυφθεί. Αναρωτιέσαι ποιο είναι το καλό νέο, που σου αναφέραμε παραπάνω; Ότι δεν είσαι μόνος σου βρε!

Το συναίσθημα αυτό, λοιπόν, όχι μόνο έχει όνομα, αλλά είναι και πάθηση. Για την ακρίβεια, σύνδρομο. Το αποκαλούμενο ως σύνδρομο του απατεώνα.

Και περνάμε τώρα στα κακά νέα. Η ψυχολογική αυτή πάθηση δεν έχει αρνητική επίπτωση μόνο στην αυτοπεποίθησή σου, αλλά και στην καριέρα σου, στις φιλοδοξίες και προοπτικές σου. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Psychology.

Μελετώντας 238 αποφοίτους, οι Drs. Mirjam Neureiter και Eva Traut-Mattausch θέλησαν να ανακαλύψουν πως το σύνδρομο του απατεώνα μπορεί να επηρεάσει τη στάση των πασχόντων στην επαγγελματική τους εξέλιξη, την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα και στη γνώση τους για την αγορά εργασίας.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι αισθάνονται πως είναι απατεώνες και υποκριτές έχουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες να κατορθώσουν να επιτύχουν όλα όσα προσδοκούν στη δουλειά τους, ακόμη κι αν είναι υπερβολικά φιλόδοξοι.

Ως γνωστόν, ο κανόνας θέλει τα άτομα που έχουν αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνάμεις τους να είναι ικανότερα στο να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται στις αλλαγές του εργασιακού τους περιβάλλοντος, την ώρα που η γνώση που έχουν για την αγορά εργασίας τους δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν την αξία τους.

Ένα άλλο ενδιαφέρον και ίσως αναμενόμενο στοιχείο της εν λόγω έρευνας είναι ότι οι αισιόδοξοι εργαζόμενοι είναι πολύ πιο συμπαθείς στους συναδέλφους, αλλά και στον προϊστάμενό τους, καθώς έχουν περισσότερες ελπίδες να πάρουν την πολυπόθητη προαγωγή.

Από την άλλη, εκείνοι που ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο του απατεώνα αποδεικνύεται ότι διακατέχονται από αρνητικές σκέψεις και συνεπώς, ανήκουν στην κατηγορία των απαισιόδοξων. Ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη, αλλά και να καταστρέψουν την καριέρα τους. Ακόμη και στην περίπτωση που είναι επιτυχημένοι στη δουλειά τους, συνεχίζουν να έχουν το φόβο της αποτυχίας μέσα τους, ο οποίος τους αποτρέπει από το να κάνουν όμορφες και αισιόδοξες σκέψεις.

Όσον αφορά στο πώς μπορεί κάποιος που πάσχει από το σύνδρομο του απατεώνα να βρει λύση; Οι Drs. Mirjam Neureiter και Eva Traut-Mattausch συμβουλεύουν: «Αρχικά, να μιλήσει. Να μην φοβηθεί να εκφράσει αυτό που νιώθει σε ειδικούς, όπως είναι ένας ψυχολόγος ή ένα γκρουπ ψυχολογικής υποστήριξης».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ