Αν δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το παιδί σας συνεχίζει να βλέπει με κακό μάτι το σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία, κάτι πρέπει να κάνετε για να αναθεωρήσει συν τω χρόνω:
Η δική σας συμβολή είναι πολύτιμη ως προς το αν και κατά πόσο θα δει το παιδί θετικά το σχολείο, ιδιαίτερα αν μιλάμε για «πρωτάκι».
Είναι σημαντικό για το παιδί να βλέπει ότι οι γονείς του διαβάζουν βιβλία στον ελεύθερο χρόνο τους και εκφράζονται με ενθουσιασμό για τις γνώσεις που αποκομίζουν από αυτά. Τον ίδιο ενθουσιασμό πρέπει να δείξετε και στην αναφορά σας για το σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία.
Μην ωραιοποιήσετε καταστάσεις και μη φτάσετε σε υπερβολές, απλά δώστε έμφαση στα θετικά που θα αποκομίσει όντας μαθητής σε πολλά επίπεδα. Το ζητούμενο είναι να αποφορτιστεί από το άγχος και να αγαπήσει σε βάθος χρόνου το σχολείο και όχι να διαμορφώσει μια επίπλαστη εικόνα που δε θα ανταποκριθεί τελικά στις προσδοκίες του και τελικά θα απογοητευθεί.
Από εκεί και πέρα, βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι λάθη κάνει και ο καλός και ο κακός μαθητής και μέσα από αυτά θα μάθει πράγματα. Και εκτός από το να το λέτε, αντιμετωπίστε τα με νηφαλιότητα όταν, λόγου χάρη, δεν πάρουν καλούς βαθμούς.
Η στάση σας στις σχολικές του επιδόσεις είναι εξέχουσας σημασίας αν θέλετε να αγαπήσει το σχολείο. Αν του φωνάζετε ή το βάζετε τιμωρία επειδή δεν τα πήγε καλά και το αντιμετωπίζετε σα να ήρθε το τέλος του κόσμου, το παιδί θα έχει στο μυαλό του ότι η βαθμοθηρία είναι αυτοσκοπός για να μη σας δυσαρεστήσει και όχι η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων.
Όταν μιλάτε για το σχολείο ή τα δικά σας σχολικά χρόνια, προσέξτε πολύ τι αναφορές κάνετε. Αν οι αναμνήσεις που μοιράζεστε με το παιδί από τους δασκάλους και τη γενικότερη εκπαιδευτική διαδικασία είναι αρνητικές, πολύ δύσκολα θα αγαπήσει το παιδί το σχολείο. Αντίθετα, αν στέκεστε στα θετικά που αποκομίσατε, θα επηρεάσετε θετικά και το μικρό σας.
Επειδή, όπως και να το κάνουμε, τα παιδιά κουράζονται πολύ στο σχολείο, πρέπει και να επιβραβεύονται για την καλή προσπάθεια και να αντιληφθούν ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται». Ότι δηλαδή μέσα από τη σκληρή δουλειά, η οποία συνεπάγεται κούραση, θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον για την καθημερινότητα του παιδιού σας στο σχολείο. Να το ρωτάτε να σας πει τα νέα του και τι καινούριο έμαθε.