Δυστυχώς, στις μέρες μας τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα πρωτοστατούν στην καθημερινή διατροφή των παιδιών, που ευχαριστιούνται να τσιμπολογούν γλυκά και αλμυρά σνακ (όπως και οι μεγάλοι άλλωστε), χυμούς, αναψυκτικά κ.α. τόσο μέσα στο σχολείο όσο και σε πάρτι, βόλτες με συμμαθητές κλπ. Πέρα από το βαρύ θερμιδικό φορτίο και τα ελάχιστα θρεπτικά συστατικά που φέρουν αυτές οι τροφές, όλα τα χημικά πρόσθετα που κουβαλούν κάνουν γονείς και παιδιάτρους να ανησυχούν για την υγεία των παιδιών. Πώς λοιπόν μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις ουσίες αυτές;
Τα χημικά πρόσθετα στη διατροφή
Οι χημικές ουσίες που απαντώνται στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Τα πρόσθετα τροφίμων (ενισχυτικά γεύσης και αρώματος, χρωστικές, συντηρητικά κ.α.)
Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τη συσκευασία του τρόφιμου (πχ πλαστικό)
Παρά το γεγονός ότι τα χημικά πρόσθετα και οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται, είναι εγκεκριμένα από επίσημους οργανισμούς, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν επαρκούν τα στοιχεία όσον αφορά την επίδρασή τους σε παιδιά και βρέφη. Τα παιδιά καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά τα χημικά ανά κιλό σωματικού βάρους τους και επίσης, τα ακόμα αναπτυσσόμενα συστήματα αποτοξίνωσης του οργανισμού τους δεν επαρκούν για να «εξουδετερώσουν» τις ουσίες αυτές.
Η επίδραση των πρόσθετων στην υγεία των παιδιών μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκονται σε μηχανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν παχυσαρκία, διαβήτη, ηπατική και θυρεοειδική δυσλειτουργία. Επιπλέον, τα χημικά πρόσθετα έχουν κατηγορηθεί από πολλές έρευνες για την έξαρση των συμπτωμάτων του συνδρόμου διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας.
Μέχρι να θεσπιστεί ένα πιο αυστηρό σύστημα ελέγχου των χημικών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα και να προκύψουν τελικά αποτελέσματα, τι μπορούμε να κάνουμε; Ας δούμε παρακάτω…
Προτιμούμε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά
Προτιμούμε σπιτικά φαγητά και σνακ. Αποφεύγουμε τα συσκευασμένα.
Διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων και επιλέγουμε τρόφιμα που περιέχουν συστατικά που αναγνωρίζουμε.
Πλένουμε προσεκτικά φρούτα και λαχανικά που τρώγονται με τη φλούδα.
Περιορίζουμε την πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων (πχ. Αλλαντικά κλπ)
Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά δοχεία φαγητού στο φούρνο μικροκυμάτων
Αποφεύγουμε να πλένουμε τα πλαστικά δοχεία φαγητού στο πλυντήριο πιάτων
Προτιμούμε δοχεία φαγητού από γυαλί ή ανοξείδωτο ή άλλα φυσικά συστατικά (βαμβακερό, μπαμπού κλπ)
Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά με αριθμό ανακύκλωσης (ο αριθμός μέσα στο τριγωνάκι στο κάτω μέρος των πλαστικών) 3, 6, 7 και 10.
Πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν μαγειρέψουμε.
Επιμέλεια: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός – Συγγραφέας