Είναι σχεδόν σίγουρο ότι με τον σημερινό καταναλωτισμό τα παιδιά επιθυμούν να έχουν ολοένα και περισσότερα πράγματα και καμιά φορά οι γονείς τους θέλουν να τους γεμίζουν με δώρα. Μέσα σε όλο αυτό, ίσως κάποια παιδιά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ότι κάποια πράγματα που έχουν δεν είναι δεδομένα. Ταυτόχρονα, από την παιδική ηλικία μαθαίνουμε στα παιδιά να λένε “ευχαριστώ” όταν κάποιος τους δίνει κάτι ή κάνει κάτι για αυτά. Όσο μεγαλώνουν, όμως, χρειάζεται να κατανοήσουν γιατί νιώθουν ευγνωμοσύνη για κάτι τέτοιο.
Για παράδειγμα όταν ρώτησα το γιο μου (6 ετών) να σκεφτεί γιατί νιώθει ευγνώμων για το νέο του βιβλίο μου απάντησε: “Είμαι ευγνώμων για το βιβλίο επειδή δεν χρειαζόταν να μου το πάρεις αλλά μου το πήρες!” και “Η καρδιά μου νιώθει χαρά!”.
Βοηθώντας το παιδί να περιγράψει αυτά που νιώθει είναι ένα καλό ξεκίνημα ώστε να δίνει περισσότερη έμφαση στις χαρούμενες στιγμές του, να τις επικοινωνεί στους άλλους, να εστιάζει σε θετικές καταστάσεις και να είναι ευγνώμων.
Πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο με έναν όμορφο και δημιουργικό τρόπο;
Με τις πέτρες της ευγνωμοσύνης!
Τι θα χρειαστούμε για τη δημιουργία των πετρών ευγνωμοσύνης:
-πέτρες (πλυμένες και στεγνές)
-πινέλα
-μπογιές
-μαρκαδόρο ανεξίτηλο
Αφού μιλήσετε για τα πράγματα που είστε ευγνώμονες ρωτήστε το παιδί για ποια πράγματα θα μπορούσε να πει ότι είναι ευγνώμων το ίδιο. Στη συνέχεια σχηματίστε σε κάθε πέτρα μια καρδιά και γράψτε από κάτω ή από πάνω μια ή δύο φράσεις που θα θυμίζουν τον λόγο που νιώθει έτσι.
Πού αλλού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πέτρες ευγνωμοσύνης
Μεσημεριανό ή βραδινό δείπνο. Δημιουργήστε μια πέτρα ευγνωμοσύνης και περάστε τη από κάθε χέρι προτείνοντας να μοιραστεί ο καθένας κάτι για το οποίο είναι ευγνώμων (ακόμη και το “είμαι ευγνώμων για αυτό το φαγητό που τρώω σήμερα!” είναι δεκτό).
Ηρεμία αρνητικών συναισθημάτων. Το να σκεφτόμαστε και να μιλάμε για τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας μπορεί να μειώσει το αίσθημα θυμού ή τα αρνητικά μας συναισθήματα. Δίνοντας στο παιδί μια πέτρα ευγνωμοσύνης μπορούμε να του ζητήσουμε να μας πει μερικά πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμων.
Βραδινός ύπνος. Δώστε στο παιδί μια πέτρα ευγνωμοσύνης και ρωτήστε το “Ποιά ήταν η καλύτερη στιγμή σου μέσα στην ημέρα;” Στη συνέχεια δίνοντας σε εσάς την πέτρα μπορείτε να μοιραστείτε και εσείς τη δική σας καλή στιγμή μέσα στην ημέρα.
Μοιραστείτε ένα μήνυμα. Δημιουργήστε επιπλέον πέτρες ευγνωμοσύνης και μοιράστε τες στους ανθρώπους που νιώθετε ευγνωμοσύνη! Συμπεριλάβετε και ένα μικρό μήνυμα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σας.
Κατά τη διάρκεια διακοπών ή ελεύθερου χρόνου η έκφραση ευγνωμοσύνης τονώνει τις σχέσεις μας, νιώθουμε ευχάριστα και σίγουρα μας κάνει να θυμόμαστε με τη σειρά μας τους λόγους που χρειάζεται να νιώθουμε ευλογημένοι και ευτυχισμένοι. Αν επιλέξουμε να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα στα θετικά μας συναισθήματα και συνεχίζουμε να θυμίζουμε στον εαυτό μας τις ευλογίες μας μπορούμε αρκετά εύκολα να διαχειριστούμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και να νιώσουμε εσωτερική ικανοποίηση.
Από την Σταυρούλα Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγος