Όταν φοβηθείτε και αγχωθείτε, μην εμπιστευθείτε τη φωνή του φόβου. Όταν είστε σε μια χαοτική κατάσταση, βρείτε έναν τρόπο να αποκαταστήσετε την τάξη και την ηρεμία. Όταν αντιμετωπίζετε μια γεμάτη θυμό σύγκρουση, μην πάρετε καμία απόφαση μέχρι ο θυμός να καταλαγιάσει.
Όταν οι άλλοι εκφράζουν αντιρρήσεις στις ιδέες σας, εξετάστε τα πράγματα από τη δική τους σκοπιά. Όταν μπείτε στον πειρασμό να καταδικάσετε κάποιον άλλο, ελέγξτε αν αυτό που δεν σας αρέσει στον ίδιο υπάρχει κρυμμένο και κάπου μέσα σας. Όταν γνωρίσετε την αλήθεια, διαδώστε την.
Αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα της σοφίας στην πράξη· ισχύουν για καθημερινές καταστάσεις παρά για πνευματικά θέματα. Η βεδική παράδοση αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού άντρα που ξεκίνησε να βρει το μυστικό του πλούτου. Για πολλούς μήνες ταξίδευε στην ύπαιθρο, ώσπου μια μέρα, βαθιά μέσα σε ένα δάσος, συνάντησε έναν πνευματικό δάσκαλο και τον ρώτησε πώς μπορεί να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.
«Τι θέλεις πραγματικά;» τον ρώτησε ο δάσκαλος. «Θέλω να έχω αμύθητα πλούτη, αλλά όχι για εγωιστικούς λόγους», απάντησε ειλικρινά ο νεαρός άντρας. «Θέλω να τα χρησιμοποιήσω για να βοηθήσω όλο τον κόσμο. Μπορείς, σε παρακαλώ, να μου πεις το μυστικό της δημιουργίας τέτοιου πλούτου;».
Ο δάσκαλος ένευσε καταφατικά. «Στην καρδιά κάθε ανθρώπινου πλάσματος υπάρχουν δυο θεές. Η Λάκσμι, η θεά του πλούτου, είναι γενναιόδωρη και όμορφη. Αν τη λατρέψεις, μπορεί να σε γεμίσει πλούτη· είναι όμως απρόβλεπτη και ίσως αποσύρει την ευλογία της απροειδοποίητα. Η άλλη θεά είναι η Σαρασβάτι, η θεά της σοφίας. Αν τη λατρέψεις ευλαβικά και αφιερώσεις τον εαυτό σου στη σοφία, η Λάκσμι θα ζηλέψει και θα σου δώσει περισσότερη σημασία. Όσο περισσότερο αναζητάς τη σοφία, τόσο πιο πολύ θα σε κυνηγά η Λάκσμι, περιλούζοντάς σε με θησαυρούς και πλούτη».
Αυτή η συμβουλή δεν είναι σαν τα συνηθισμένα ρητά σοφίας που μπορεί να ακούσει κανείς στις μέρες μας, του τύπου «Κάνε αυτό που αγαπάς και τα χρήματα θα έρθουν» ή «Ακολούθησε την ευδαιμονία σου». Τα μαθήματα σοφίας δεν είναι πάντα ευχάριστα, και αυτό που αγαπάτε μπορεί να αλλάξει. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, η αφοσίωση στη Σαρασβάτι ή αλλιώς στη σοφία σημαίνει να συνδεθείτε με αυτό που πραγματικά είστε, να ανακαλύψετε και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε αυτό που είναι μοναδικό σ’ εσάς.
Το μονοπάτι προς την ολοκλήρωση βρίσκεται μέσα σας. Πάρτε ένα μονοπάτι που βρίσκεται έξω από σας και όλα τα οφέλη των χρημάτων, του γοήτρου και των υλικών αγαθών μπορεί να καταλήξουν άχρηστα, διότι δεν καταφέρατε να βρείτε αυτό που θα σας ολοκλήρωνε. Το να λέμε όμως σε κάποιον ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία είναι μάταιο – αυτό που τα χρήματα αγοράζουν είναι αρκετά καλό.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο προγραμματισμός του νου. Αν το μόνο που σας χαρακτηρίζει είναι ο υλισμός, τότε ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος δεν υπάρχει καν. Τον γκρέμισαν για να φτιάξουν μια μεγάλη λεωφόρο προς το εμπορικό κέντρο.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Deepak Chopra «Το Μέλλον του Θεού», Πεδίο