Οι επενδυτές προετοιμάζονται για ακόμη μεγαλύτερες διακυμάνσεις μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς θα ανακοινωθούν τα εταιρικά αποτελέσματα για το δ΄ τρίμηνο του 2018. Αναμένεται να εξακριβωθεί σε πιο βαθμό επηρεάστηκαν οι εταιρείες από την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες του περυσινού έτους, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες τα χρηματιστήρια.
Τα διεθνή χρηματιστήρια υποχώρησαν δραματικά το δ΄ τρίμηνο λόγω της ανασφάλειας που προκλήθηκε από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, τις κλιμακούμενες εμπορικές αντιπαραθέσεις, τη διαμάχη Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας και την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 εμφάνισε τις χειρότερες τριμηνιαίες αποδόσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας.
Οι προσδοκίες των επενδυτών για τα κέρδη των εταιρειών μέσα στο δ΄ τρίμηνο είναι χαμηλές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της I/B/E/SRefinitiv, τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών που συνθέτουν τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6%, δηλαδή θα είναι υπερδιπλάσια εκείνων που ανακοινώθηκαν το γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2017. Εάν, όμως, εξαιρεθεί ο ενεργειακός κλάδος, η αύξηση αυτή περιορίζεται στο 3,9%.
Μέχρι και τον Νοέμβριο, οι προβλέψεις για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή έφθαναν το 13%. Στη συνέχεια, όμως, οι οικονομικοί αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους ύστερα από τη δημοσιοποίηση σειράς απογοητευτικών στοιχείων για τη βιομηχανία και το εμπόριο στην Κίνα και την Ευρώπη. Σε αυτή τη φάση, στρατηγικοί επενδυτές θεωρούν πως οι χρηματιστηριακές αγορές ήδη προεξοφλούν μια επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση στο διάστημα του τρέχοντος έτους. «Τα αποτελέσματα αυτού του δ΄ τριμήνου είναι κρίσιμα διότι θα αντικατοπτρίσουν σε μεγάλο ή μικρό βαθμό τον αντίκτυπο τόσων διαφορετικών εξελίξεων στην πραγματική οικονομία», σχολιάζει ο Μανουέλ Καού, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα στρατηγικών επενδύσεων στην Barclays. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις εμπορικές εντάσεις, στην πτώση των πωλήσεων στον γερμανικό κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων στις εκπομπές ρύπων, στην πολιτική κατάσταση στην Ιταλία και στη Βρετανία λόγω Brexit, αλλά και στις ΗΠΑ. «Υπάρχει μια ανησυχία για το εάν η αγορά ήταν υπερβολική στις αντιδράσεις της κατά τα τέλη του 2018», συμπληρώνει ο αναλυτής της Barclays. Η Σάρον Μπελ, επικεφαλής επενδύσεων στις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών της Goldman Sachs, θεωρεί πως τα κέρδη τους θα έχουν ενισχυθεί κατά 4% μέσα στο δ΄ τρίμηνο.
Μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων από την Αpple, οι επενδυτές βρίσκονται σε εγρήγορση και προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη δυσάρεστη έκπληξη. Μια χρηματιστηριακή αγορά που μάλλον θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών το επόμενο διάστημα είναι το Λονδίνο. Εκεί επικρατούν φόβοι για τις επιπτώσεις ενός σκληρού Brexit στην οικονομία. «Οι προσδοκίες των αγορών έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις, όπως συνέβη στη Βρετανία, που αν και τα στοιχεία απογοήτευσαν ήταν καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν», σχολίασε ο Τζόναθαν Σταμπς, στρατηγικός επενδυτής στη Citigroup. Σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον είναι θετικό, πάντως, που το 39% των επενδυτών που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση της Bank of America Merrill Lynch θεωρεί πως οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι υποτιμημένες. Είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2016. Αν και οι επενδυτές έχουν αποσύρει 72 δισ. δολάρια από ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία το 2018, οι εκροές έχουν επιβραδυνθεί από την έναρξη του 2019.