Ποιος δεν θα ήθελε την μακροζωία; Υπάρχουν τρόποι να την αποκτήσουμε. Απλές, καθημερινές συνήθειες που μπορούν να μας χαρίσουν επιπλέον χρόνια ζωής.
Σύμφωνα με νέα προκαταρκτική μελέτη, η καλή καρδιαγγειακή υγεία συνδέεται με χαμηλότερη κατά 6 χρόνια βιολογική ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι όσο καλύτερα λειτουργεί η καρδιά μας, τόσο πιο αργά οδηγούμαστε στη γήρανση και σε προβλήματα υγείας.
Η μελέτη για την μακροζωία
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 6.500 συμμετέχοντες, ηλικίας κατά μέσο όρο 47 ετών.
Υπολόγισαν τη βιολογική τους ηλικία με βάση τα αποτελέσματα 9 βιοδεικτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν το μεταβολισμό, τη φλεγμονή και τη λειτουργία των οργάνων.
Αξιολόγησαν επίσης την καρδιαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων ως υψηλή, μέτρια ή χαμηλή με βάση τις 8 βασικές συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας ως προς τις συνήθειες που προστατεύουν την καρδιά.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η καλή καρδιαγγειακή υγεία συσχετίστηκε με μικρότερη βιολογική ηλικία. Αντίθετα, όσοι δεν είχαν καλή καρδιαγγειακή υγεία είχαν μεγαλύτερη βιολογική ηλικία, ήταν με άλλα λόγια μεγαλύτεροι από τη «χρονολογική» τους ηλικία.
Περαιτέρω ανάλυση έδειξε πιο ότι το να έχει κανείς υψηλότερη βαθμολογία ως προς την υγεία της καρδιάς του συνδέεται με το να είναι κατά 6 χρόνια νεότερος βιολογικά.
Η μειωμένη βιολογική γήρανση δεν συνδέεται μόνο με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συνδέεται επίσης και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Oι 8 βασικοί παράγοντες για μια μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή
Η συμμόρφωση με τις ακόλουθες συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας μπορεί, σύμφωνα με τη μελέτη, να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού.
Τι είναι λοιπόν ωφέλιμο να κάνετε;
1. Επενδύστε στη διατροφή σας. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρέσκα τρόφιμα, πολλά φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, ξηρούς καρπούς, σπόρους και μαγειρέψτε με ελαιόλαδο.
2. Παραμείνετε δραστήριοι με 2 ½ ώρες μέτριας ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.
3. Κόψτε το κάπνισμα.
4. Κοιμηθείτε επαρκώς (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ).
5. Διατηρήστε ένα σταθερό βάρος με τα χρόνια.
6. Ελέγξτε τα επίπεδα της χοληστερόλης. Τα υψηλά επίπεδα της «κακής» (LDL) μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
7. Διατηρήστε το σάκχαρο στο αίμα σε υγιή επίπεδα. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου αποτελούν σοβαρή απειλή για τον οργανισμό μας, θέτοντας σε κίνδυνο την καρδιά, τα μάτια, τα νεφρά και άλλα σημαντικά όργανα.
8. Προσέξτε την αρτηριακή σας πίεση ώστε να παραμένει μεταξύ φυσιολογικών ορίων.
Πηγή