Γάζα: Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τους 8 Έλληνες εγκλωβισμένους σε μοναστήρι – Βομβαρδισμοί με δεκάδες νεκρούς


Αγωνία για τους 8 Έλληνες εγκλωβισμένους στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να αναλαμβάνει δράση.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων είναι συνεχώς σε επαφή με τους Έλληνες που έχουν παραμείνει στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου μέσα στην πόλη της Γάζας.

Τα ονόματα και των 8 Ελλήνων, οι οποίοι παρέμειναν στο μοναστήρι, έχουν δοθεί τόσο στις Ισραηλινές όσο και στις Αιγυπτιακές Αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί οι Ισραηλινές Αρχές για την παραμονή Ελλήνων πολιτών στο μοναστήρι.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε ετοιμότητα. Όταν ανοίξει εκ νέου η διάβαση της Ράφα και καταστεί δυνατή η μετάβασή εκεί των Ελλήνων πολιτών θα μεταφερθούν, εφόσον το επιθυμούν, στην Αίγυπτο.

Γάζα: Εργαζόμενος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) ανακοίνωσε χθες Τρίτη τον θάνατο εργαζομένου της στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του, εξαιτίας βομβαρδισμού του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι προχθές Δευτέρα 6η Νοεμβρίου.

Ο Μοχάμεντ αλ Άχελ, τεχνικός εργαστηρίου, ο οποίος εργαζόταν για την MSF για πάνω από δυο χρόνια, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε ο καταυλισμός με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το ακίνητο όπου βρισκόταν το σπίτι του. Δεκάδες ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πλήγμα αυτό, υπογράμμισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσω X (του πρώην Twitter).

«Οι επανειλημμένες εκκλήσεις μας να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός» ήταν μάταιες, καθώς οι ενδιαφερόμενοι «κωφεύουν», όμως «επαναλαμβάνουμε ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να επιτραπεί η άφιξη επαρκών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Τρίτη στο Παρίσι, στην έδρα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η διευθύντριά τους Κλερ Μαγκόν υπογράμμισε πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανίσχυρο με δεδομένη την καταστροφική κατάσταση, ο πληθυσμός υποφέρει και «μπροστά σε αυτή την εκατόμβη, η κατάπαυση του πυρός έχει μετατραπεί σε κρίσιμη επείγουσα ανάγκη».

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενο αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, αναφέρει πως έχουν χάσει τη ζωή τους 192 μέλη του υγειονομικού προσωπικού αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Εξ αυτών, τουλάχιστον 16 σκοτώθηκαν ενώ ασκούσαν τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Βομβαρδισμοί με δεκάδες νεκρούς στη Γάζα

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, μαζί με τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστον 10.300 έχουν σκοτωθεί μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου και την κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ, όπου εκεί οι νεκροί ανέρχονται στους 1.400.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Γάζα γίνεται «νεκροταφείο για τα παιδιά» αφού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 4.237. Το Ισραήλ σκοτώνει παιδιά στην Παλαιστίνη με πρωτοφανή ρυθμό, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων, Defense for Children International-Palestine.

Επιχειρήσεις στον καταυλισμό Αλ-Σάτι

Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου «παύση» των μαχών στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ με τη σειρά του ζητά η μεταπολεμική Γάζα να ελέγχεται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και Αραβικές χώρες.

Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς αναφέρει πως η οργάνωση κατέστρεψε περισσότερα από 100 ισραηλινά τεθωρακισμένα.

Οι IDF συνεχίζουν να χτυπούν σε νοσοκομεία και σε σχολεία τα οποία θεωρούν «νόμιμους στόχους», καθώς κατηγορούν τη Χαμάς ότι βρίσκει κάλυψη εκεί.

«Ο Νετανιάχου βρίσκεται σε νευρική κρίση»

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ λέει ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται σε κατάσταση «νευρικής κρίσης» μετά την αποτυχία στην ασφάλεια της 7ης Οκτωβρίου και τώρα κάνει λάθος υπολογισμούς, καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει τον έλεγχο της ασφάλειας της Γάζας για «αόριστο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος του πολέμου.

«[Ο Νετανιάχου] έχει συρρικνωθεί. Έχει καταστραφεί συναισθηματικά, αυτό είναι σίγουρο«, δήλωσε ο Olmert στο POLITICO, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει πλέον γίνει κίνδυνος για το Ισραήλ.

«Ο Νετανιάχου βρίσκεται σε νευρική κρίση»

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ λέει ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται σε κατάσταση «νευρικής κρίσης» μετά την αποτυχία στην ασφάλεια της 7ης Οκτωβρίου και τώρα κάνει λάθος υπολογισμούς, καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει τον έλεγχο της ασφάλειας της Γάζας για «αόριστο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος του πολέμου.

«[Ο Νετανιάχου] έχει συρρικνωθεί. Έχει καταστραφεί συναισθηματικά, αυτό είναι σίγουρο«, δήλωσε ο Olmert στο POLITICO, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει πλέον γίνει κίνδυνος για το Ισραήλ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την πρόταση μομφής κατά της Rashida Tlaib

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε την πρόταση μομφής κατά της Δημοκρατικής Αντιπροσώπου Rashida Tlaib, της μοναδικής Παλαιστίνιας Αμερικανίδας στο Κογκρέσο, για τα σχόλια που έκανε σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο τελικός απολογισμός της ψηφοφορίας στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους αίθουσα ήταν 234-188 υπέρ της αποδοκιμασίας της Tlaib. Τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν κατά της πρότασης, ενώ τρεις Δημοκρατικοί και ένας Ρεπουμπλικάνος απείχαν.

Αγρυπνία έξω από το ισραηλινό κοινοβούλιο για τους ομήρους της Χαμάς

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε αγρυπνία έξω από το ισραηλινό κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από την αιχμαλωσία τουλάχιστον 240 ανθρώπων από τη Χαμάς.

Από τότε, μόνο πέντε από τους αιχμαλώτους έχουν απελευθερωθεί ή διασωθεί.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την επιστροφή των αιχμαλώτων –μεταξύ των οποίων Ισραηλινοί και πολίτες άλλων χωρών– πραγματοποιήθηκαν επίσης τη Δευτέρα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων και στην Τσεχική Δημοκρατία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ