Επιτέλους μαμά! Μετά από εννέα μήνες αυτό που μεγάλωνε μέσα σας, το κρατάτε στα χέρια σας και είναι το μωρό σας, αδιαμφισβήτητα το πιο όμορφο πλάσμα που έχετε δει ποτέ!
Και τώρα; Τώρα τι πρέπει να κάνετε με αυτό το μικρό ανθρωπάκι που έχετε μπροστά σας; Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά:
1. Το θέαμα του υπολείμματος του ομφάλιου λώρου στο μωρό, μπορεί να τρομοκρατεί και να αγχώνει πολλούς γονείς. Με την πάροδο των ημερών, ο λώρος σταδιακά θα αποσυντεθεί, θα ξεραθεί και στο τέλος θα πέσει, αφήνοντας στην θέση του, τον αφαλό του μωρού σας. Όσον αφορά στην φροντίδα του, κάποιοι συστήνουν να γίνεται με καθαρό οινόπνευμα και αποστειρωμένη γάζα, ταμποναριστά σε κάθε αλλαγή πάνας, ωστόσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο τόσο τακτικός καθαρισμός του λώρου μπορεί να γίνει με αποστειρωμένη γάζα και φυσιολογικό ορό, ενώ κάποιοι άλλοι δεν τον καθαρίζουν καθόλου.
Για να αισθάνεστε εσείς καλύτερα, η περιποίηση και ο καθαρισμός του ομφαλού μπορεί να γίνει με τους τρόπους που αναφέρθηκαν, 2-3 φορές την ημέρα. Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να παραμένει ο ομφαλός στεγνός και να μην μαζεύει υγρασία, οπότε καλό είναι είτε να τον κλείνετε μέσα στην πάνα τις πρώτες μέρες μέχρι να φύγει ή απλά να τον καλύπτετε με την πάνα. Αυτό που δε θέλουμε είναι η πάνα να τρίβετε στην περιοχή καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.
2. Η νινίδα (ή αλλιώς σμηγματορροϊκή δερματίτιδα), προκαλείται από την υπερβολική έκκριση σμήγματος από το δέρμα του μωρού και έχει την όψη πιτυρίδας. Εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της κεφαλής του μωρού. Για την αντιμετώπισή της, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροδόνερο, κάνοντας απαλό μασαζάκι στο κεφαλάκι του μωρού κάθε μέρα στο μπανάκι του και χτενίζοντας την περιοχή με μια μαλακή βούρτσα.
3. Η αλλαγή της πάνας του μωρού, μπορεί να κρύβει απροσδόκητες εκπλήξεις οπότε μια μικρή προσοχή. Ο αριθμός των πανών που θέλουμε να έχει ένα μωρό το 24ωρο, είναι περίπου 8-10 πάνες. Επιπλέον πρέπει να παρατηρείται τις κενώσεις του μωρού σας, οι οποίες τις πρώτες μέρες θα είναι πρασινωπές ενώ σταδιακά θα γίνονται «μουσταρδί».
Μπορείτε να καθαρίζετε με ελαφρώς βρεγμένη ή/και να πλύνετε τοπικά αναλόγως των συνθηκών (αν είστε εκτός ή εντός σπιτιού κλπ). Συμπληρωματικά, τα μωρά που θηλάζουν δεν κινδυνεύουν να πάθουν κάποιο είδος συγκάματος, οπότε η αλλαγή της πάνας δεν είναι απαραίτητη κάθε φορά, και αναφέρομαι κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Υπάρχουν πολλές ενυδατικές κρέμες τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιείτε τοπικά στην περιοχή, ωστόσο η ποσότητα δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη, καθώς δεν παρέχεται κάποια επιπλέον προστασία με το επιπλέον προϊόν. Τέλος, αποφύγετε να απλώσετε την κρέμα στα γεννητικά όργανα, θέλουμε η κρέμα να απλωθεί στις μηρογεννητικές πτυχές και στον ποπό του μωρού δεξιά και αριστερά εκεί που συνήθως παρατηρούμε ερυθρότητα.
4. Το μπάνιο του μωρού μπορεί να γίνει από πολύ γρήγορο και απλό, έως και σχεδόν ιεροτελεστικό. Αρχικά, υπάρχουν διάφορες θέσεις και λαβές για ένα γρήγορο μπανάκι, με τις οποίες μπορείτε να κρατάτε με ασφάλεια τα μωρά σας και μπορείτε να ζητήσετε να σας τις δείξουν οι μαίες του μαιευτηρίου που γεννήσατε. Εναλλακτικά η βύθιση του μωρού μέσα σε ζεστό νερό, με χαμηλό φωτισμό, μπορεί να δράσει πολύ ευεργετικά, χαλαρώνοντάς το και ηρεμώντας το. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σαπούνι ειδικό για βρέφη και μωρά καθώς αυτά διαθέτουν ήπιο pH για το δέρμα του μωρού. Το μπάνιο μπορεί να γίνει όποια στιγμή μέσα στη μέρα θέλετε εσείς.
Πέρα όμως από όλες τις συμβουλές που μπορεί να σας δώσει κάποιος, ακολουθήστε το ένστικτό σας. Η κυριότερη ανάγκη που έχει το μωρό σας τους πρώτους μήνες ζωής, είναι η αγκαλιά σας.
Από τη μαία Κατερίνα Μπέκιου