Στην εποχή μας τα παιδιά μεγαλώνουν μπροστά από μια οθόνη. Υπολογιστές, τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, smartphones, tablets… Φαίνεται πως οι ώρες που παιρνούν τα παιδιά μας μπροστά από μια οθόνη δεν είναι η τοξική βόμβα που φοβόμαστε.
Ερευνητές από Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH) στη Βρετανία μελέτησαν έρευνες απ’ όλον τον κόσμο στις οποίες συμμετείχαν πανεπιστήμια από κάθε γωνιά του πλανήτη, με ειδικό ερωτηματολόγιο που είχε δοθεί στα σχολεία της εκάστοτε περιοχής.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνδέουν τις οθόνες με «τοξικές» συνέπειες για τον οργανισμό των παιδιών. Το μόνο συμπέρασμα που έβγαλαν οι επιστήμονες, είναι ότι οι οθόνες αυξάνουν το άγχος και τον εκνευρισμό στα παιδιά, γεγονός που επιβάλει ένα μέτρο στη χρήση τους, με τους γονείς να καλούνται να θέτουν κανόνες.
Ένας πονοκέφαλος λιγότερος, λοιπόν, για τους γονείς. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, οι οθόνες δεν απενοχοποιούνται για την επίδρασή τους, σε άλλο επίπεδο, στα παιδιά. Μπορεί να μην προκαλούν «τοξικές» συνέπειες, ενισχύουν όμως την αγχωτική συμπεριφορά και το στρες -κυρίως- των εφήβων. Ιδιαίτερα, δε, η έρευνα ανδεικνύει την έξαρση άγχους σε διπλάσια ποσοστά για τα κορίτσια, έναντι των αγοριών και ειδικότερα στην ηλικία των 14 ετών.