Ερωτική απόρριψη: Ο τρόπος που αντιδρούμε αποκαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητάς μας


Συχνά, αναφερόμαστε στο ρόλο του βλέμματος στην αγάπη. Οι ματιές δύο ανθρώπων διασταυρώνονται από την άλλη άκρη του δωματίου. Ένα ζευγάρι στο πρώτο ραντεβού είναι “βυθισμένο” ο ένας στο βλέμμα του άλλου αγνοώντας τον περίγυρο. Αν αναγνωρίζουμε τόσο εύκολα αυτά τα σημάδια του έρωτα, μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να αναγνωρίσουμε και την απόρριψη; Κι αν ναι, πώς ανταποκρινόμαστε σε αυτή; Μια έρευνα δίνει απαντήσεις σε μερικές καίριες ερωτήσεις σχετικά με την απόρριψη στον έρωτα.

Μεγάλες προσδοκίες
O Romero-Canyas and o Geraldine Downey στην έρευνά τους το 2013 με τίτλο “Τι βλέπω όταν νομίζω ότι πρόκειται για εμένα”, εξέτασαν ομάδες ανθρώπων με υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό τους συγκρίνοντάς τους με όσους είχαν χαμηλές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι οι οποίοι αισθάνονται αυτοπεποίθηση για να είναι αποδεκτοί από πιθανούς εραστές, υποτιμούν τα αρνητικά σημάδια από τον άλλο σε σχέση με εκείνους που θεωρούν πιο πιθανό να τους απορρίψει ο άλλος. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό συμβαίνει σε ανθρώπους με αρκετή προσωπική εσωτερική ισορροπία καθώς πολλές φορές αυτό το χαρακτηριστικό επηρεάζει την αντίληψή τους σχετικά με τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί τους.

Πώς αντιδρούν οι άντρες και οι γυναίκες στην απόρριψη: Η επίδραση υπεροχής και κατάθλιψη
Προφανώς, κάθε σχέση είναι διαφορετική όπως είναι διαφορετικό και το συναισθηματικό γίγνεσθαι των ανθρώπων που συμμετέχουν. Σχετικά με αυτό, υπάρχουν μερικές έρευνες οι οποίες εξηγούν το πώς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, επιδρούν στο πώς αντιδράμε στην απόρριψη.

Η Ashleigh J. Kelly σε έρευνα του 2015, βρήκε ότι η αντίδραση των ανδρών στην απόρριψη εξαρτάται από το κοινωνικό τους στάτους. Μεταξύ άλλων ανακάλυψαν ότι οι άντρες με υψηλό στάτους, κατηγορούν συνήθως τις γυναίκες ενώ πολλές φορές έχουν παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά.

Σχετικά με τις γυναίκες, η έρευνα έδειξε ότι η κατάθλιψη μπορεί να συμβάλλει αρκετά, στην κακή διάθεση μετά από ένα χωρισμό. Οπωσδήποτε αυτά τα αποτελέσματα δεν χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά όλων των ανδρών και των γυναικών σε μια απόρριψη, για παράδειγμα πολλοί άνθρωποι απλά το ξεπερνάνε πολύ γρήγορα και προχωράνε στον επόμενο.

Αυτοπεποίθηση
Η Katherine L. Waller και η Tara K. MacDonald εξέτασαν την επίδραση του κοινωνικού στάτους στην διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων μετά από ένα χωρισμό και βρήκαν ότι άνθρωποι με χαμηλότερη αυτοπεποίθηση ήταν πιο ευαίσθητοι σε ένα χωρισμό από ότι όσοι με υψηλή.

Απόρριψη και χαλαρότητα
Η απόρριψη δεν συμβαίνει απαραίτητα εξαιτίας της δικής μας προσωπικής αποτυχίας, κάποιες φορές απλά συμβαίνει λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων. Αυτή η ασυμφωνία δεν σημαίνει ότι δεν θα βρούμε ποτέ τον σωστό άνθρωπο για εμάς, απλά σημαίνει ότι σε αυτή τη δεδομένη στιγμή, βρισκόμασταν με ένα σύντροφο που δεν ήταν ο κατάλληλος για αυτό που είμαστε.

Η ζωή είναι μικρή. Αναζητείστε να την περάσετε με ανθρώπους που ανταποδίδουν το συναίσθημά σας. Συχνά αναγνωρίζουμε κατόπιν εορτής ότι ο χρόνος που περάσαμε με έναν σύντροφο που δεν άξιζε για εμάς, ήταν χαμένος χρόνος. Ήταν χρόνος που θα μπορούσαμε να έχουμε αξιοποιήσει με την οικογένεια, με φίλους ή-γιατί όχι-να αναζητήσουμε άλλους πιθανούς συντρόφους που θα ενδιαφέρονται πραγματικά για εμάς.

Wendy L. Patrick

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ