Άχαστη πίτσα: Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης μας “φτιάχνει” με συνταγή για πίτσα που θα σε κάνει να γλύφεις και τα δάκτυλά σου
Απλή, γρήγορη και αφράτη πίτσα που θα κάνει μικρούς και μεγάλους να προσκυνήσουν σε αυτή τη συνταγή.
Υλικά για το ζυμάρι:
1 κιλό αλεύρι για πίτσα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
10 γρ. ζάχαρη
10 γρ. αλάτι
550 ml. νερό
Υλικά για τη σάλτσα:
1 συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
20 ml. ελαιόλαδο
Ξερό σκόρδο
Ξερό κρεμμύδι
Δενδρολίβανο
Αλάτι
Πιπέρι
Επιπλέον υλικά:
Αλλαντικά
Τυριά
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ
Η ιστορία της πίτσας
Η πίτσα (ιταλικά: pizza) είναι πιάτο ιταλικής προέλευσης, το οποίο αποτελείται από μια συνήθως στρογγυλή, επίπεδη βάση ζύμης με βάση το σιτάρι με προζύμι, με τομάτες, τυρί και συχνά διάφορα άλλα υλικά (όπως διάφορα είδη λουκάνικου, γαύρο, μανιτάρια, κρεμμύδια, ελιές, λαχανικά, κρέας, ζαμπόν, κ.ά.), η οποία στη συνέχεια ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία, παραδοσιακά σε ξυλόφουρνο.
Στην Ιταλία, η πίτσα που σερβίρεται σε ένα εστιατόριο παρουσιάζεται χωρίς να έχει κοπεί σε φέτες και τρώγεται με τη χρήση μαχαιριού και πιρουνιού.
Σε πιο χαλαρά περιβάλλοντα, ωστόσο, κόβεται σε φέτες για να τρώγεται κρατώντας το κομμάτι στο χέρι.
Ο όρος pizza καταγράφηκε για πρώτη φορά τον 10ο αιώνα σε ένα λατινικό χειρόγραφο από τη νότια ιταλική πόλη Γκαέτα στο Λάτιο, στα σύνορα με την Καμπανία.
Η σύγχρονη πίτσα εφευρέθηκε στη Νάπολη και το πιάτο και οι παραλλαγές του έγιναν από τότε δημοφιλείς σε πολλές χώρες.
Έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στον κόσμο και ένα κοινό είδος φαστ φουντ στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία. Διατίθεται σε πιτσαρίες, εστιατόρια που προσφέρουν μεσογειακή κουζίνα, μέσω παράδοσης πίτσας και ως φαγητό του δρόμου.
Διάφορες εταιρείες τροφίμων πωλούν έτοιμες πίτσες, οι οποίες μπορεί να είναι κατεψυγμένες, για να ξαναζεσταθούν σε φούρνο.
Το 2017, η παγκόσμια αγορά πίτσας ήταν 128 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Ο «Σύλλογος Αληθινής Ναπολιτάνικης Πίτσας» (Associazione Verace Pizza Napoletana) είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1984 με έδρα τη Νάπολη και στοχεύει στην προώθηση της παραδοσιακής ναπολιτάνικης πίτσας.
Το 2009, κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας, η ναπολιτάνικη πίτσα καταχωρήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν και το 2017 η τέχνη της παρασκευής της συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο Ραφαέλε Εσπόζιτο θεωρείται συχνά ο πατέρας της σύγχρονης πίτσας.
Μέχρι το 2021, σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες:
- Η μεγαλύτερη πίτσα στον κόσμο παρασκευάστηκε στη Ρώμη τον Δεκέμβριο του 2012 και είχε μέγεθος 1.261 τετραγωνικά μέτρα. Η πίτσα ονομάστηκε «Ottavia» σε φόρο τιμής στον πρώτο Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο και έγινε με βάση χωρίς γλουτένη.
- Η μεγαλύτερη πίτσα στον κόσμο είχε μήκος 1.930,39 μέτρα. Κατασκευάστηκε στη Φοντάνα της Καλιφόρνια το 2017.
- Η πιο ακριβή εμπορικά διαθέσιμη πίτσα στον κόσμο που αναγνωρίζεται από το Βιβλίο Γκίνες κοστίζει 2.700 δολάρια ΗΠΑ και πωλήθηκε στο Industry Kitchen στη Νέα Υόρκη, από τις 24 Απριλίου 2017. Είναι φτιαγμένη από ζύμη με μαύρο μελάνι καλαμαριού και από πάνω λευκό τυρί Στίλτον του Ηνωμένου Βασιλείου, γαλλικό φουά γκρα και τρούφες, χαβιάρι Ossetra από την Κασπία Θάλασσα, χαβιάρι Almas και φύλλα χρυσού 24 καρατίων.