Αν η ζωή της ήταν παραμύθι, θα έρχονταν τα πάνω κάτω. Ο πρίγκιπας θα ερωτευόταν και θα παντρευόταν την κακιά μάγισσα, θα εγκατέλειπε τον θρόνο για χάρη της και το ζευγάρι θα καταδικαζόταν σε ένα μίζερο τέλος. Τι το εξαιρετικό είχε η Γουόλις Σίμπσον, η διαβόητη Αμερικανίδα που έμεινε στην ιστορία ως η ξελογιάστρα του Βρετανού μονάρχη Εδουάρδου Η’;
Φιλοδοξία χωρίς όρια, θα μπορούσε να είναι μία από τις απαντήσεις. Παρότι λίγους μόλις μήνες μετά τη γέννησή της (1896) είχε μείνει ορφανή από πατέρα και είχε μεγαλώσει σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, από τα εφηβικά της χρόνια έραβε φορέματα στη μοδίστρα της γειτονιάς και όργωνε τα πάρτι παρέα με την κολλητή της, Μαίρη Κιρκ. Η φοίτησή της στο ακριβότερο σχολείο του Μέριλαντ με τη χορηγία του εύπορου θείου της, Σολ, τη βοήθησε να μπει στους κοσμικούς κύκλους. Στα δεκαεννέα χρόνια της γνώρισε τον όμορφο πιλότο Ερλ Γουίνφιλντ Σπένσερ Τζούνιορ, τον οποίο παντρεύτηκε το 1916. Όμως ο Γουίνφιλντ ήταν αλκοολικός, ζηλόφθονος, βίαιος, ενώ η Γουόλις παθιασμένη με το παράνομο φλερτ, συνδυασμός διόλου ευνοϊκός για μια σχέση. Έτσι, οκτώ χρόνια αργότερα η Γουόλις βρέθηκε διαζευγμένη και επέστρεψε στα πάρτι.
Όμως καθώς πλησίαζαν τα τριακοστά της γενέθλια η Γουόλις άρχισε να ονειρεύεται ξανά μια τακτοποιημένη ζωή. Αυτή τη φορά της την προσέφερε ένα διοικητικό στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας, ο Βρετανοαμερικανός Ερνέστος Σίμπσον, ο οποίος εγκατέλειψε την πρώτη γυναίκα και την κόρη του, την παντρεύτηκε (1928) και την πήρε μαζί του στο Λονδίνο. Οικονόμος, εμφανίσιμος και τζέντλεμαν, έμοιαζε ο ιδανικός σύζυγος. Ωστόσο τα ατελείωτα ωράρια εργασίας και τα φιλήσυχα χόμπι του, που περιλάμβαναν κυρίως ανάγνωση βιβλίων και επισκέψεις σε μνημεία, γρήγορα οδήγησαν τη φιλήδονη Γουόλις στην πλήξη. Η ηρωίδα μας όμως είχε τον τρόπο της να ταράζει τα νερά. Αυτή τη φορά, ξεσήκωσε θύελλες.
Η γνωριμία της με τον Εδουάρδο έγινε το 1931, με τη διαμεσολάβηση της κοινής τους φίλης και τότε ερωμένης του, Λαίδης Θέλμα Φέρνες.
Στα τριάντα επτά χρόνια του ο πρωτότοκος γιος του βασιλιά Γεωργίου Ε’ και υποψήφιος διάδοχος του θρόνου έμοιαζε ακόμη με παιδί, όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και στη συμπεριφορά: Αδιαφορούσε για τα καθήκοντά του, λάτρευε τις καταχρήσεις, αποστρεφόταν τις δεσμεύσεις. Κάποιοι από τους στενούς συνεργάτες του τον θεωρούσαν τρελό. Οι φιλενάδες του προτιμούσαν να τον αποκαλούν «Πίτερ Παν». Σε κάθε περίπτωση, ο Εδουάρδος εντυπωσιάστηκε εξαρχής από το τολμηρό ταμπεραμέντο της Γουόλις.
Σύντομα ο πρίγκιπας άρχισε να κάνει στενή παρέα με το ζεύγος Σίμπσον και η Πρωτοχρονιά του 1934 τούς βρήκε μαζί. Στο μεταξύ όμως ο ξέφρενος τρόπος ζωής της Γουόλις είχε απομυζήσει συναισθηματικά και οικονομικά τον Ερνέστο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αρχίσει να απέχει από τις διασκεδάσεις της γυναίκας του. Ο Εδουάρδος, απεναντίας, άρχισε να τη δελεάζει με τα πανάκριβα κοσμήματα που της έκανε δώρο. Λίγες ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά η Θέλμα, προτού αναχωρήσει για ένα πολύμηνο ταξίδι στις ΗΠΑ, ζήτησε από τη Γουόλις να κρατήσει συντροφιά στον εραστή της. Η Γουόλις ικανοποίησε υπέρ του δέοντος την επιθυμία της φίλης της: Μέχρι το καλοκαίρι του 1934, όταν η Θέλμα επέστρεψε από την Αμερική, την είχε αναπληρώσει από όλες τις απόψεις.
Η Γουόλις δεν ήταν ερωτευμένη με τον πρίγκιπα και δεν ήθελε να θυσιάσει τον γάμο της με τον Ερνέστο για να τον παντρευτεί.
Ωστόσο μέχρι να ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά της η επιλογή της ήταν πλέον μονόδρομος: Ο Εδουάρδος την απειλούσε ότι αν χωρίσουν θα αυτοκτονήσει. Στις αρχές του 1936, λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του Γεωργίου Ε’, ο Ερνέστος συναντήθηκε με τον Εδουάρδο και ρώτησε τον νέο βασιλιά αν σκόπευε να παντρευτεί τη Γουόλις. «Πιστεύεις πραγματικά ότι θα μπορούσε να γίνει η τελετή στέψης χωρίς αυτήν στο πλευρό μου;», απάντησε εκείνος.
Στην πραγματικότητα η τελετή στέψης δεν μπορούσε να γίνει ούτε με αυτήν στο πλευρό του: Ούτε η Εκκλησία της Αγγλίας ούτε η βασιλική οικογένεια σκόπευαν να επιτρέψουν στον μονάρχη να παντρευτεί μια κοινή θνητή με δύο πρώην συζύγους εν ζωή. Την ίδια άποψη συμμεριζόταν και η βρετανική κυβέρνηση, που απείλησε τον Εδουάρδο με συνταγματική κρίση σε περίπτωση που θα αποφάσιζε να παντρευτεί τη Γουόλις. Όμως ο βασιλιάς, αντί να απαρνηθεί την ερωμένη του, προτίμησε να παραιτηθεί.
Έτσι γεννήθηκε το μεγάλο ερώτημα: Γιατί ο Εδουάρδος εγκατέλειψε τον θρόνο χάριν μιας γυναίκας που απείχε από το πρότυπο της femme fatale; Μια από τις δημοφιλέστερες αν και επιφανειακές ερμηνείες είναι ότι η έμπειρη στον έρωτα Γουόλις απογείωσε τη σεξουαλική ζωή του Εδουάρδου. Ωστόσο ένας από τους στενότερους φίλους του, ο Σερ Γουόλτερ Μόνκτον, πίστευε ότι η συνεισφορά της δεν περιοριζόταν εκεί: ότι η Γουόλις ήταν η μοναδική γυναίκα που είχε ενδιαφερθεί να κατανοήσει τη μοναχική και ανασφαλή φύση του πρίγκιπα.
Μετά την παραίτηση ο Εδουάρδος και η Γουόλις αυτοεξορίστηκαν στη Γαλλία, όπου παντρεύτηκαν (1937) και πέρασαν την υπόλοιπη ζωή τους απόκληροι, στη σκιά του παρελθόντος. Τουλάχιστον η διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία του τέως –που τότε είχε εκτιμηθεί στο 1,1 εκ. λίρες– και το «χαρτζιλίκι» των 25.000 λιρών που εισέπραττε ετησίως και εφ’ όρου ζωής από τη Γηραιά Αλβιόνα εξασφάλισε στο ζευγάρι το απαραίτητο κεφάλαιο για να χρηματοδοτεί τον πολυτελή τρόπο ζωής του. Ετσι η Γουόλις έγινε μια από τις καλύτερες πελάτισσες των οίκων Dior, Balenciaga, Givenchy, Schiaparelli και Cartier και το 1938 χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο ως μια από τις πιο καλοντυμένες γυναίκες στον κόσμο.
Όμως το λαμπερό στιλ της δεν αρκούσε για να την απαλλάξει από τη ρετσινιά της κακιάς μάγισσας που είχε ξελογιάσει τον βασιλιά. Αντιθέτως, λειτούργησε σαν κόκκινο πανί απέναντι στο πνεύμα λιτότητας που επέβαλλε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η δημοτικότητά της δεν βοηθήθηκε ούτε από τα φιλογερμανικά αισθήματα που εθεωρείτο ότι έτρεφε το ζευγάρι.
Συγκεκριμένα, η Γουόλις φημολογείται ότι είχε ένα σύντομο φλερτ με το πρωτοκλασάτο στέλεχος του Τρίτου Ράιχ Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ, ενώ ο Εδουάρδος διατηρούσε φιλίες με άτομα που είχαν συνδεθεί με το ναζιστικό κίνημα, όπως τον εκατομμυριούχο Τσαρλς Μπεντό και τον Σουηδό ιδιοκτήτη της Electrolux Αξελ Βένερ-Γκρεν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1937 σε περιοδεία της Γουόλις και του Εδουάρδου στη Γερμανία δείχνει τον Χίλτερ να φιλάει το χέρι της Γουόλις ενώ εκείνη χαμογελά πλατιά και ο σύζυγός της την κοιτά με περηφάνεια. Διάφοροι ιστορικοί έχουν υποστηρίξει μάλιστα ότι σε περίπτωση που ο Φύρερ είχε εισβάλει στη Βρετανία και την είχε κατακτήσει, ο Εδουάρδος θα δεχόταν ευχαρίστως να γίνει ο βασιλιάς-μαριονέτα του.
Σύμφωνα με μια θεωρία, η απόφαση του Εδουάρδου να παντρευτεί τη Γουόλις εξυπηρέτησε τους σκοπούς της βρετανικής κυβέρνησης, αφού έδωσε στην τελευταία την αφορμή να ξεφορτωθεί έναν βασιλιά αμφισβητούμενου πατριωτισμού και διανοητικής υγείας στο κατώφλι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Σε κάθε γενιά υπάρχει τουλάχιστον μία συνηθισμένη προσωπικότητα που λόγω εξαιρετικών συγκυριών αλλάζει τη ροή της ιστορίας», γράφει η Anne Sebba, βιογράφος της Σίμπσον. «Στη δεκαετία του ’30, αυτή η προσωπικότητα ήταν αναμφίβολα η Γουόλις Σίμπσον».
*Οι πληροφορίες προέρχονται από τη βιογραφία «That woman» της Anne Sebba που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις St. Martin’s Press.