Πόλεμος στο Ισραήλ: Τανκς στα περίχωρα της πόλης της Γάζας


Πόλεμος στο Ισραήλ: Πληροφορίες για ισραηλινά άρματα μάχης στα περίχωρα της πόλης της Γάζας μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο μάρτυρες. Παράλληλα, αναφέρει πως κεντρικός δρόμος είναι αποκομμένος.

Aκατάπαυστοι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, εν μέσω πολιορκίας που κατά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενδέχεται να αποτελεί «έγκλημα».

«Η παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου», δήλωσε χθες ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, αφού επισκέφθηκε το φυλάκιο στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου στοιβάζεται η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους παλαιστίνιους άμαχους.

«Το Ισραήλ πρέπει να εγγυηθεί χωρίς καθυστέρηση πως οι άμαχοι θα λάβουν τροφή και φάρμακα», πρόσθεσε ο κ. Χαν.

Ο παλαιστινιακός θύλακας, που βομβαρδίζεται χωρίς σταματημό από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, τέθηκε την 9η σε κατάσταση «απόλυτης πολιορκίας» — ο πληθυσμός του στερείται το νερό, την τροφή, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα…

Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να αφήσει να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που υφίσταται ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007, αφού πήρε την εξουσία η Χαμάς.

Ισραήλ: Χτύπησε 600 στόχους στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο

Περίπου 600 στόχους χτύπησε το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Στην ανακοίνωσή της, όπως μεταδίδει το SkyNews, αναφέρει ότι «η περιοχή του πανεπιστημίου Al Azhar» ήταν μεταξύ των σημείων που χτυπήθηκαν αφού τα ισραηλινά στρατεύματα εντόπισαν «ένοπλους τρομοκράτες και έναν αντιαρματικό πύραυλο» που επρόκειτο να εκτοξευθεί.

Χτυπήθηκαν επίσης αποθήκες όπλων, «κρυψώνες», αντιαρματικές θέσεις και «συγκεντρώσεις στελεχών της Χαμάς», ανέφερε στο «Χ».

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στρατιώτες των IDF στη Λωρίδα της Γάζας εντόπισαν ένοπλους τρομοκράτες και έναν αντιαρματικό πύραυλο που επρόκειτο να εκτοξευθεί στην περιοχή του Πανεπιστημίου Azhar στη Λωρίδα της Γάζας και κατεύθυναν εκεί ένα μαχητικό αεροσκάφος που χτύπησε τον στόχο», έγραψε.

Σε δεύτερο tweet τους που συνοδεύουν και με βίντεο αναφέρουν:

«Ο Ισραηλινός Στρατός κατά τη διάρκεια της νύχτας επέκτεινε τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε συγκρούσεις με τρομοκράτες στη Λωρίδα της Γάζας, μαχητές του IDF σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν οχυρωθεί στα κτίρια και προσπαθούσαν να επιτεθούν στα (σ.σ. ισραηλινά) στρατεύματα».

Αναφέρεται ακόμη ότι έγινε επίθεση σε κτίριο συγκέντρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, στο οποίο βρίσκονταν περισσότερο από 20 τρομοκράτες.

Ισραήλ: Πλήγματα κοντά σε νοσοκομεία στην Γάζα

Οι επιθέσεις διεξάγονται από στεριά, θάλασσα και αέρα και αν και το Ισραήλ δεν κάνει λόγο για ”ευρεία χερσαία επίθεση” είναι σαφές πως απλά αυξάνει σταδιακά τις δυνάμεις.

Μάλιστα, εκτιμήσεις από πλάνα που δημοσιεύει ο ισραηλινός στρατός συγκλίνουν στην εκτίμηση πως γίνονται κινήσεις για την περικύκλωση της πόλης της Γάζας.

Η κατάσταση εντός του παλαιστινιακού θύλακα χαρακτηρίζεται ως ”κόλαση επί Γης”. Οι τηλεπικοινωνίες έχουν πλέον αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά ο τρόμος και η απελπισία των αμάχων γιγαντώνεται. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το νοσοκομείο Αλ Κουντς που έχει 400 ασθενείς και περίπου 16.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε αυτό, καθώς το Ισραήλ απαιτεί την εκκένωσή του. ΠΟΥ και ιατρικό προσωπικό χαρακτηρίζουν αδύνατη την εκκένωση αφού θα ισοδυναμούμε με θανατική ποινή για τους ασθενείς. Ήδη υπήρξαν πλήγματα πολύ κοντά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο όπως και στο Αλ Σίφα.

Η δε έλλειψη τροφίμων προκαλεί πανικό στους κατοίκους και χθες πολλοί εισέβαλλαν σε αποθήκες με ανθρωπιστική βοήθεια και πήραν αυθαίρετα σακιά με αλεύρι και είδη υγιεινής.

Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει του 8.000 στην Γάζα ενώ σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το ΣΑ του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο δε Εισαγγελέα το Διεθνούς Ποινιού Δικαστηρίου που επισκέφθηκε την Ράφα δήλωσε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Γάζα και τόνισε πως ο αποκλεισμός του θύλακα εγείρει θέματα ποινικών ευθυνών.

Στο μεταξύ στην ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν και συγκεκριμένα στο αεροδρομίου στη Μαχατσκαλά εισέβαλε πλήθος πολιτών στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι που αναζητούσαν ισραηλινούς επιβάτες τράνζιτ πτήσης. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ισραηλινοί και εβραίοι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο στο αεροδρόμιο.

Επίσης το Σαββατοκύριακο από την Νέα Υόρκη, το Μπρούκλιν και άλλες πόλεις των ΗΠΑ έως το Λονδίνο, το Παρίσι, την Κομπεγχάγη, την Τουρκία και πολλές πόλεις τη Ασίας πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων με απαίτηση την κήρυξη εκεχειρίας.

«Επείγουσα» εκκένωση της βόρειας Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός διαμήνυσε το βράδυ της Κυριακής ότι η έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους της Πόλης της Γάζας να εκκενώσουν την πόλη κατευθυνόμενοι προς τα νότια είναι πλέον «επείγουσα».

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καλούμε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και της Πόλης της Γάζας να μετεγκατασταθούν προσωρινά στα νότια. Η μετακίνηση προς τα νότια γίνεται για την προσωπική τους ασφάλεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Σήμερα τονίζουμε ότι πρόκειται για επείγουσα έκκληση», πρόσθεσε, στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Χαγκάρι ανέφερε εξάλλου ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς στην επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος ανήλθε στους 239.

«Σημαντικές ζημιές» έχουν αναφερθεί στο νοσοκομείο Αλ Κουντς στη Γάζα

Συνεχίζεται η ένταση στη Δ. Όχθη με επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων και επιθέσεις εποίκων, με τον επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet να δηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει «έκρηξη» βίας.

Νέα πλήγματα του Ισραήλ σε Συρία και Λίβανο τα ξημερώματα εντείνουν την ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση.

Συνεδριάζει σήμερα εκ νέου το ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς η απόφαση της ΓΣ για ανθρωπιστική εκεχειρία έπεσε στο κενό.

Δείτε live εικόνα

Η Χαμάς καλεί την Αίγυπτο να δράσει «αποφασιστικά»

Στέλεχος της Χαμάς παρότρυνε χθες Κυριακή τις αρχές της Αιγύπτου να ενεργήσουν με «αποφασιστικό» τρόπο για να φθάσει βοήθεια στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, αντιμέτωπο με τεράστιες ελλείψεις νερού, τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.

«Η Αίγυπτος δεν πρέπει να παραμείνει θεατής, να περιορίζεται σε εκκλήσεις» για της δοθεί άδεια προκειμένου «να μπει βοήθεια στη Γάζα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Περιμένουμε η Αίγυπτος να πάρει αποφασιστική θέση, που θα επιτρέψει να μπει στη Γάζα βοήθεια το συντομότερο δυνατό», επέμεινε.

Ο μικρός παλαιστινιακός θύλακας σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου, αφού ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 1.400 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι.

Η Χαμάς, που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, λέει πως πάνω από 8.000 άνθρωποι, επίσης οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί σε αυτό τον πόλεμο.

Οι αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορούν να μπουν στον θύλακα παρά μόνο από το συνοριακό φυλάκιο στη Ράφα της Αιγύπτου.

Ως χθες είχαν εισέλθει περίπου 90 φορτηγά, περνώντας από το συγκεκριμένο σημείο διέλευσης κατόπιν συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Οι δυο ηγέτες «δεσμεύτηκαν στη σημαντική επιτάχυνση και αύξηση της βοήθειας που ρέει στη Γάζα από αύριο και κατόπιν συνεχώς», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Η Αίγυπτος –η πρώτη αραβική χώρα που σύναψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 1979– συγκαταλέγεται στους βασικούς ενδιάμεσους στις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των 230 και πλέον ομήρων της Χαμάς, που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ στέλνουν πεζοναύτες στη Μεσόγειο

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία πιθανή εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με την εμπλοκή ισχυρότερων δυνάμεων, όπως η Χεζμπολάχ και ενδεχομένως το Ιράν. Όπως δήλωσε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν στο CBS, η Ουάσινγκτον βλέπει «αυξημένο κίνδυνο» επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, κάτι που, αν συμβεί, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, Αμερικανοί πεζοναύτες της δύναμης ταχείας επέμβασης μεταφέρονται στην περιοχή της Μεσογείου, με την εντολή να αναμένουν οδηγίες.

«Είμαστε σε εγρήγορση, γιατί βλέπουμε αυξημένες απειλές κατά των δυνάμεών μας σε όλη την περιοχή και αυξημένο κίνδυνο να επεκταθεί αυτή η σύγκρουση σε άλλα μέρη της περιοχής. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε» τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν στην εκπομπή «Face the Nation».

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο δύο εγκαταστάσεις που συνδέονται με πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην ανατολική Συρία μετά από μια σειρά επιθέσεων με drone και ρουκέτες κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Σάλιβαν: «Νομίζω ότι το Ιράν κατανοεί το μήνυμά μας»

«Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις, θα απαντήσουμε και νομίζω ότι οι Ιρανοί κατανοούν το μήνυμά μας», είπε ο Σάλιβαν, ερωτηθείς για τα πλήγματα των ΗΠΑ σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.

«Φυσικά, λαμβάνουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας, να αυξήσουμε την επαγρύπνησή μας και να συνεργαστούμε με άλλες χώρες στην περιοχή για να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε αυτή τη σύγκρουση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ και τη Γάζα να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση», πρόσθεσε ο Σάλιβαν.

«Αλλά ο κίνδυνος είναι πραγματικός, και ως εκ τούτου, η επαγρύπνηση είναι υψηλή και τα μέτρα που λαμβάνουμε για να το αποτρέψουμε είναι σοβαρά, συστηματικά και συνεχόμενα», δήλωσε.

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα

Το Ισραήλ προτίθεται να περικυκλώσει τη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, ενώ δημοσίευσε χθες άρματα μάχης στη δυτική ακτή του παλαιστινιακού θύλακα, 48 ώρες αφότου ξεκίνησε η διευρυμένη χερσαία επιχείρησή του εκεί.

Στη «δεύτερη φάση» του πολέμου κατά της Χαμάς, οι ισραηλινές δυνάμεις μετακινούνταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα διακόπηκαν.

Εικόνες με άρματα μάχης έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός, και με στρατιώτες να υψώνουν τη σημαία του Ισραήλ στο έδαφος της Γάζας. Μπουλντόζες ανοίγουν δρόμους στη Λωρίδα της Γάζας και σε άλλες εικονίζονται άρματα Merkava, συνοδευόμενα από πεζικάριους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου των IDF, Υποστράτηγο Ράφι Μίλο, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να διαρκέσει μήνες και «η οικονομία θα χρειαστεί τελικά να ανοίξει ξανά, ακόμη και κατά τη διάρκεια των μαχών».

Στην αντεπίθεση η Χαμάς με εκτοξεύσεις ρουκετών

Η Χαμάς πέρασε χθες στην αντεπίθεση εκτοξεύοντας οβίδες όλμων εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στη βόρεια Γάζα με αποτέλεσμα να πλήξει άρματα με πυραύλους, υποβαθμίζοντας τις αναφορές περί προέλασης του εχθρού της.

Μαχητικά αεροσκάφη των ισραηλινών δυνάμεων (IDF) έπληξαν περισσότερους από 450 στόχους της Χαμάς τις τελευταίες 48 ώρες, όπως κέντρα διοίκησης, παρατηρητήρια και θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν αντιαρματικές ρουκέτες, ανέφερε σήμερα ο στρατός. Πολλοί ένοπλοι βγήκαν από μια σήραγγα κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

«Διευρύνουμε σταδιακά τις χερσαίες επιχειρήσεις των δυνάμεών μας στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο εκπρόσωπος των IDF, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ