Πόλεμος στο Ισραήλ: Για πρώτη φορά χερσαία ισραηλινά άρματα μάχης εισβάλλουν στη Γάζα [βίντεο]


Πόλεμος στο Ισραήλ: Μια μεγάλη επιχείρηση πραγματοποίησαν οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού του Ισράηλ.

Σύμφωνα με το Sky News, επρόκειτο για μια «στοχευμένη επιδρομή» από την ταξιαρχία πεζικού Givati με χρήση αρμάτων μάχης, η οποία είχε ως στόχο «υποδομές τρομοκρατών».

Όλοι οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν πλέον αποχωρήσει από την περιοχή και έχουν επιστρέψει στην ισραηλινή επικράτεια.

Στην ανάρτηση των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ επισημαίνεται ότι η επιχείρηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα επόμενα στάδια της μάχης.

Όπως επισημαίνεται, χτυπήθηκαν πυρήνες τρομοκρατών και σημεία εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, μαζί με άλλες υποδομές.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο στρατός προχώρησε σε πλήγμα στον Λίβανο ανταποδίδοντας εκτόξευση πυραύλου

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι αεροσκάφη του εξαπέλυσαν πλήγμα στον Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους-αέρος. «Το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας του ισραηλινού στρατού αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος βλήθηκε από τον Λίβανο εναντίον drone του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου. «Σε ανταπόδοση, αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση».

Μετά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, εκτυλίσσονται καθημερινά συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατιωτικό βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και τον στρατό του Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου. Έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 52 ανθρώπους στη λιβανέζικη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αμάχων, 39 μαχητών της Χεζμπολάχ και 9 οργανώσεων που έχουν συμμαχήσει μαζί της, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Χθες Τετάρτη, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τους θανάτους άλλων δυο μελών της. Στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι.

Οι ανησυχίες πως ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς θα εξαπλωθεί στη Συρία και πάνω απ’ όλα με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο γίνονται ολοένα πιο έντονες. Χθες επίσης ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε στρατιωτικές θέσεις στη Συρία, σε αντίποινα για πυρά εναντίον του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν. Τα πλήγματά του είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ σύροι στρατιωτικοί, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ. Χθες μετά το μεσημέρι, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε νέα επιδρομή εναντίον του αεροδρομίου του Χαλεπιού στη Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας. Ήταν η τέταρτη από την 7η Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική, άνευ προηγουμένου έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας. Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, και κάπου 220 ομήρους στα χέρια της Χαμάς.

Η Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, από την πλευρά της χθες δημοσιοποίησε νέο απολογισμό θυμάτων, κάνοντας λόγο για πάνω από 6.500 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχους, αφότου άρχισαν ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί αντιποίνων στον παραθαλάσσιο θύλακα.

 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Χωρίς καύσιμα, τα νοσοκομεία της Γάζας

Τα νοσοκομεία στη λωρίδα της Γάζας δέχονται πλέον μόνο περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καθώς τα καύσιμα έχουν μειωθεί επικίνδυνα για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες είναι πλέον ελάχιστα λέει ο ΟΗΕ.

Σε όλη την επικράτεια, τα νοσοκομεία έχουν κλείσει όλα τα τμήματα εκτός από τα επείγοντα τους, λέει ο Rushdi Abu Alouf του BBC, ο οποίος βρίσκεται στη Γάζα.

Τα νοσοκομεία πρέπει να εξοικονομήσουν τα λιγοστά καύσιμα που διαθέτουν για να τροφοδοτήσουν τον σωτήριο εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες, θερμοκοιτίδες νεογνών και μηχανήματα αιμοκάθαρσης, λέει.

Τα νοσοκομεία της Γάζας βρίσκονται τώρα «σε κατάσταση πλήρους κατάρρευσης», λέει ο Mohammed Abu Selmeya, επικεφαλής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της επικράτειας, Aλ – Σίφα.

Το Ισραήλ εμποδίζει τις παραδόσεις καυσίμων στη Γάζα, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να κλαπούν και να εκμεταλλευτούν από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς. Κατηγορεί επίσης τη Χαμάς ότι συσσωρεύει εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα ντίζελ και αρνείται να το μοιραστεί.

Ισραήλ: Το διάγγελμα Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε για τον πόλεμο με τη Χαμάς πως το Ισραήλ θα κάνει τη χερσαία επίθεσή του στη Γάζα «όταν το αποφασίσει το Πολεμικό Συμβούλιο» της χώρας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έστειλε χθες ξανά μήνυμα στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή ενόψει της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ, μιας και «όλοι οι μαχητές της Χαμάς είναι καταδικασμένοι».

Αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην «ευθύνη» που έχουν οι αξιωματούχοι για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και σε προσωπικό επίπεδο.

Διπλό μήνυμα Μπάιντεν στο Ισραήλ -Έκανε λόγο για Ισραηλινούς εξτρεμιστές στη Δυτική Όχθη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την «ευθύνη» στην αυτοάμυνα μετά την επίθεση της Χαμάς. Ωστόσο έκανε λόγο για ισραηλινούς εξτρεμιστές της Δυτικής Όχθης.

Ο Μπάιντεν τόνισε για ακόμη μια φορά πως το Ισραήλ θα πρέπει «να κάνει τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι».

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά στους Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη εκφράζοντας την ανησυχία του για τους «εξτρεμιστές εποίκους» που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, κατηγορώντας τους ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά και καλώντας να «σταματήσουν αμέσως» οι επιθέσεις αυτές.

«Συνεχίζω να ανησυχώ για τους εξτρεμιστές εποίκους που επιτίθενται εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Επιτίθενται σε Παλαιστίνιους σε μέρη που (οι Παλαιστίνιοι) δικαιούνται να είναι», είπε χαρακτηριστικά.

Μια «μαζική» χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «λάθος», εκτίμησε χθες από το Κάιρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αυτή θα μπορούσε να θέσει σε «κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό» χωρίς «να προστατεύει μακροπρόθεσμα το Ισραήλ».

Από τη πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδέχεται να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή, ενώ καταδίκασε τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας πως είναι λάθος να τιμωρούνται αθώοι – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – για εγκλήματα άλλων.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο αεροδρόμιο στο Χαλέπι

Τα αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν ξανά χθες το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι της Συρίας. Πρόκειται για τον 4ο βομβαρδισμό του μέσα σε 2 εβδομάδες, ενώ νωρίτερα προηγήθηκε και αυτός στη Ντεραά, με τους 8 νεκρούς και τους 7 τραυματίες.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ότι εκτόξευσε τον πύραυλο «Ayyash-250», με βεληνεκές περίπου 155 μιλίων στη νοτιοανατολική ισραηλινή πόλη Ελάτ, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο πύραυλος κατέληξε σε σημείο που δεν κινδύνευσαν πολίτες ή υποδομές.

Υπήκοοι άλλων χωρών οι περισσότεροι από τους 220 ομήρους

Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους 220 ομήρους της Χαμάς είναι υπήκοοι άλλων χωρών. Οι 138 όμηροι έχουν διαβατήρια από 25 χώρες του κόσμου, από αυτούς 54 είναι Ταϊλανδοί, 15 Αργεντινοί, 12 Γερμανοί, 12 Αμερικανοί, έξι Γάλλοι, έξι Ρώσοι και πέντε Νεπαλέζοι, ενώ αρκετοί έχουν διπλή υπηκοότητα.

Τουλάχιστον 6.546 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 2.704 παιδιών, σκοτώθηκαν και 17.439 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για «ανθρωπιστικούς λόγους» αλλά

Το σχέδιο καταψηφίστηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίχθηκε από 10 χώρες-μέλη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Ισημερινό, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία), ενώ Βραζιλία Μοζαμβίκη απείχαν από την ψηφοφορία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ