Ένα από τα πρώτα πράγματα που ανακαλύπτει ένας γονιός όταν το παιδί του κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του είναι η εντυπωσιακή ικανότητα μίμησης και αφομοίωσης όλων όσα συμβαίνουν γύρω του.
Αυτή η νηπιακή ηλικία, από τον δεύτερο έως και τον πέμπτο περίπου χρόνο της ζωής του, αποτελεί μια πολύ χαρακτηριστική ηλικία για την εξέλιξη του παιδιού, κατά την οποία ο γονιός θα το δει να κάνει άλματα, σε επίπεδο ομιλίας και επικοινωνίας. Σε αυτό το όμορφο ταξίδι, βασικός βοηθός είναι ο ίδιος ο γονιός. Είναι ο πρώτος δάσκαλος του παιδιού, ο οποίος θα βάλει τις βάσεις για να μπορέσει να κατακτήσει όσα βλέπει και ακούει στον κόσμο γύρω του. Γράμματα, αριθμοί, χρώματα και σχήματα είναι από τα πρώτα πράγματα που καλούνται να μάθουν οι γονείς στα παιδιά, από τη στιγμή που αυτά θα ξεκινήσουν να επικοινωνούν λεκτικά και μη.
Πολλοί γονείς, όμως, αναρωτιούνται πώς μπορούν να το πετύχουν αυτό, και δη με έναν διασκεδαστικό τρόπο που θα αγαπήσουν τα παιδιά τους. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, δείτε παρακάτω τρεις δοκιμασμένους τρόπους να γίνετε και εσείς ο πρώτος και αγαπημένος δάσκαλος του παιδιού σας!
1. Παζλ και πλαστελίνη, δύο δυνατοί σύμμαχοι
Το παιχνίδι αποτελεί έναν πολύ βασικό τρόπο μάθησης, ειδικά στις προσχολικές ηλικίες. Είτε το παιδί σας είναι δύο ετών είτε πέντε, τα παζλ αποτελούν μια αγαπημένη ασχολία. Επιλέξτε παζλ με γράμματα και αριθμούς σε διάφορα σχήματα και σε έντονα, διαφορετικά χρώματα. Προτιμήστε αφρώδες υλικό ή ξύλο και ξεκινήστε το παιχνίδι μάθησης. Αν το παιδί είναι μικρότερης ηλικίας, οι αριθμοί ως το δέκα και μερικά γράμματα, χρώματα και σχήματα είναι μια καλή αρχή. Αν είναι λίγο μεγαλύτερο, μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και απλές λέξεις με τα γράμματα και έπειτα να ζητήσετε από το ίδιο να τα βάλει σε σωστή σειρά. Ανάλογο παιχνίδι μπορείτε να κάνετε και με πολύχρωμες πλαστελίνες. Φτιάξτε τετράγωνα, κύκλους, γράμματα και αριθμούς και ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει στις κατασκευές επιλέγοντας ένα διαφορετικό χρώμα κάθε φορά.
2. Βιβλία, παιχνίδι και μάθηση μαζί
Η επαφή ενός παιδιού με τα βιβλία ήδη από τη νηπιακή ηλικία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ώστε να είναι απόλυτα εξοικειωμένο με αυτά κατά την έναρξη της σχολικής του ζωής. Αυτό που χρειάζεται, όμως, ένα παιδί σε αυτή την ηλικία είναι ένα βιβλίο που, εκτός από μάθηση, θα του προσφέρει ταυτόχρονα χαρούμενες στιγμές.
Τα παιδιά μαθαίνουν τα χρώματα, τα σχήματα, τους αριθμούς, τα γράμματα και τις λέξεις μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και πάντα με την παρέα των ζώων. Τα βιβλία έχουν αυτοκόλλητα και εικόνες και έτσι τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν και να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους, μαθαίνοντας. Με τη βοήθειά σας μπορεί να γράψει γράμματα και να μετρήσει διάφορα αντικείμενα και ζωάκια. Μην ξεχνάτε να του κολλάτε αυτοκόλλητα ως επιβράβευση!
3. Κάντε… μάθημα μέσα από καθημερινά αντικείμενα
Ο τρίτος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει τις πρώτες του γνώσεις είναι αρκετά απλός. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να του μιλάτε και να του εξηγείτε όσα περισσότερα μπορείτε χρησιμοποιώντας απλά αντικείμενα της καθημερινότητας. Όταν θα του κόψετε, για παράδειγμα, ένα μήλο για να φάει, δώστε τού το πρώτα στο χέρι και πείτε του ότι είναι ένα φρούτο, λέγεται μήλο, έχει κόκκινο χρώμα και είναι στρογγυλό. Τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν να μαθαίνουν νέα πράγματα και θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα θα επαναλάβουν κάποια από αυτές τις πληροφορίες. Με τα μεγαλύτερα παιδιά, κάντε το παιχνίδι πιο σύνθετο και πείτε τους, για παράδειγμα, να σας φέρουν τέσσερα μήλα από το καλάθι. Εύκολο, διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό ταυτόχρονα.
Και μην ξεχνάτε! Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έχει τους δικούς του ρυθμούς και εσείς πρώτα ως γονιός και έπειτα ως δάσκαλος πρέπει να τους ακολουθείτε!