Οι τροφικές δυσανεξίες εμφανίζονται όταν ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί ορισμένα τρόφιμα λόγω έλλειψης στο πεπτικό ή μεταβολικό σύστημα. Αυτό οδηγεί σε δυσάρεστες συνθήκες, όπως ναυτία, διάρροια, πρησμένα στομάχια, πονοκεφάλους κ.ο.κ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροφικές δυσανεξίες δεν είναι οι ίδιες με τις τροφικές αλλεργίες. Αυτή η διάκριση είναι σημαντική επειδή οι δυσανεξίες επηρεάζουν το μεταβολικό σύστημα, ενώ οι αλλεργίες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα τρόφιμα που τείνουν να προκαλούν τις περισσότερες δυσανεξίες είναι τα εξής:
Γλουτένη
Λακτόζη
Αφού καταλάβετε τι είναι, τι τις προκαλεί και ποια είναι τα συμπτώματά τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές:
Αναστέλλεται αμέσως την κατανάλωση του τροφίμου που προκαλεί τη δυσανεξία. Η κατανάλωσή του πρέπει να μειωθεί έως ότου εντοπίσετε πώς αντιδρά το πεπτικό σύστημα του παιδιού.
Χρησιμοποιήστε βοτανικές εγχύσεις όπως το χαμομήλι, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που παρέχουν ανακούφιση.
Η κατανάλωση αγκινάρων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής του ήπατος λόγω δυσανεξίας στη φρουκτόζη.
Διατηρήστε αρχείο όλων των τροφών που καταναλώνουν τα παιδιά σας και των αντιδράσεων που έχουν σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εξαλείψετε αυτά που δεν επεξεργάζονται σωστά, με τη συμβουλή του παιδιάτρου σας.
Αποφύγετε τη χορήγηση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη σε παιδιά ηλικίας κάτω των έξι μηνών.
Με αυτές τις πρακτικές συμβουλές, οι τροφικές δυσανεξίες δεν θα προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία. Φυσικά, κάθε διατροφική δυσανεξία εγγυάται άμεση διαβούλευση με έναν γιατρό. Συνεχίστε σύμφωνα με τις ιατρικές συμβουλές που θα λάβετε.