7 οφέλη των video games – ναι, υπάρχουν!


Όταν μιλάμε για τα βιντεοπαιχνίδια, το μυαλό μας συνήθως πηγαίνει στα αρνητικά τους, όπως η υπερβολική χρήση και ο εθισμός. Κι όμως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, εφόσον τηρείται το μέτρο, μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις στα παιδιά που τα παίζουν.

Τα θετικά αποτελέσματα των video games έχουν να κάνουν τόσο με στοιχεία των ίδιων των παιχνιδιών όσο και με στοιχεία που αφορούν στον μικρόκοσμο που σχηματίζεται γύρω από ένα διαδικτυακό παιχνίδι.

Μέσα σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι το παιδί καλείται να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις, ώστε να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

1. Κατά συνέπεια, μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητές του σε ένα πολύ βασικό επίπεδο, ως προς το συντονισμό των χεριών με τα μάτια, τις λεγόμενες λεπτές κινήσεις.

Όσο τα παιχνίδια γίνονται περισσότερο περίπλοκα, τότε ο παίκτης θα χρειαστεί να σχεδιάσει μία αλληλουχία κινήσεων μέσα στο παιχνίδι, μία συγκεκριμένη διαδρομή, να εκτιμήσει τις δυνάμεις του, να διαχειριστεί πόρους στη διάθεσή του για να βελτιώσει τη θέση του.

2. Έτσι, θα αναπτύξει την ικανότητα ανάγνωσης και βασικές μαθηματικές δεξιότητες αναλόγως των προβλημάτων και των γρίφων που έχει μπροστά του.

3. Θα χρειαστεί να αναπτύξει καλή αντίληψη της κατάστασης ανά πάσα χρονική στιγμή και να παίρνει γρήγορες αποφάσεις μετά από ανάλυση της κατάστασης.

4. Θα αρχίσει να κάνει υποθέσεις και να τις επαληθεύει, θα χρησιμοποιεί μνημονικό χάρτη της περιοχής στην οποία διαδραματίζεται το παιχνίδι.

5. Το σημαντικότερο είναι ότι θα χρειαστεί να συγκεντρωθεί για σημαντικό χρονικό διάστημα και να επιμείνει στην αυτοβελτίωσή του ώστε να καταφέρει να υπερνικήσει τους αντιπάλους ξεκινώντας με μηδενικές δεξιότητες.

Στον μικρόκοσμο που δημιουργείται γύρω από ένα παιχνίδι, τα παιδιά συμμετέχουν σε διαλόγους αρχικά σε επίπεδο βασικής συνεννόησης μίας ομάδας και στη συνέχεια δημιουργώντας σταθερές ομάδες συμπαικτών και εφόσον το επιτρέπει το παιχνίδι, μεγάλες ομάδες δεκάδων ή και εκατοντάδων συμπαικτών (clan). Στο πλαίσιο αυτό τα παιδιά- παίκτες γνωρίζονται καλύτερα και πέρα από ό,τι μπορεί να υποδηλώνει ένα ψευδώνυμο, συγχρωτίζονται και στο περιθώριο μίας παρτίδας, μιλούν και σχολιάζουν.

6. Ορισμένοι θα μπουν στη διαδικασία να οργανώσουν τους υπόλοιπους με αποτέλεσμα να αναπτύξουν οργανωτικές δεξιότητες και την ικανότητα λήψης αποφάσεων, ενώ παράλληλα όλοι θα επωφεληθούν από το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας.

7. Αυτή η περιορισμένη αρχικά κοινωνική επαφή μπορεί να βοηθήσει ντροπαλά παιδιά, ή παιδιά χωρίς κοινωνικές δεξιότητες, να αισθανθούν την αποδοχή και να εξασκήσουν το πώς να συζητούν και να δημιουργούν φιλίες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ