ΚΥΣΕΑ: Σε συναγερμό ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ.- «Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση»


ΚΥΣΕΑ: Την εκτίμηση ότι έχουμε εισέλθει σε μία μακρά κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, διατυπώνουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Υπό την παραδοχή ότι τα όσα συμβαίνουν «δεν θα τελειώσουν σύντομα» εξετάστηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης και έγινε ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών.

ΚΥΣΕΑ: Σε αυξημένη επιφυλακή ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει σε ανακοίνωση του για την συνεδρίαση ότι «Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση». ΕΥΠ και Ελληνική Αστυνομία έχουν τεθεί σε επιφυλακή από την πρώτη στιγμή αναλαμβάνοντας μία τριπλή αποστολή: Την προστασία ισραηλινών που βρίσκονται στη χώρα, την διέλευση από αυτήν ανθρώπων που σχετίζονται με ακραία στοιχεία τη Λωρίδα της Γάζας και την προστασία των συνόρων για ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Προς ώρας στα κέντρα υποδοχής μεταναστών όπου βρίσκονται Παλαιστίνιοι επικρατεί ησυχία, ενώ δεν υπάρχει πίεση στα σύνορα από νέες αφίξεις. Εν αναμονή, όμως, μίας χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας η ανησυχία για την αύξηση τους με μετακινήσεις ανθρώπων από την ευρύτερη περιοχή είναι υπαρκτή και για αυτό το λόγο από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι «η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».

ΚΥΣΕΑ: Η ανησυχία για γενίκευση της σύγκρουσης

Στο ΚΥΣΕΑ έγινε ανάλυση των στοιχείων που φτάνουν στη κυβέρνηση από όλες τις πηγές πληροφόρησης και αυτό που επιτείνει την ανησυχία είναι η γενίκευση της σύγκρουσης. Με όλες τις χώρες στην περιοχή γύρω από το πεδίο να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη η επέκταση των συγκρούσεων είναι ένα ανοιχτό ενδεχόμενο. «Μία επιχείρηση στη Γάζα μπορεί να επηρεάσει τη στάση των αραβικών κρατών, αναλόγως πώς θα εξελιχθεί», αναφέρει πηγή με γνώση των συζητήσεων. Η εμπλοκή της Συρίας και του Λιβάνου θα σημάνει έναν πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα για το Ισραήλ και ανάλογες πηγές κινδύνου για την ευρύτερη περιοχή. Ουδείς δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο αυτό να συμπεριλάβει και το Ιράν.

Η παράμετρος Τουρκία

Η Αθήνα έχει σοβαρούς λόγους να παρατηρεί με προσοχή τις εξελίξεις και σε άλλο ένα παράπλευρο μέτωπο της εν εξελίξει σύγκρουσης. Την μεταστροφή της Τουρκίας ως προς την Δύση και την φραστική επίθεση που εξαπέλυσε η ηγεσία της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ παράλληλα με την μη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί ξανά να εμφανιστεί ως ηγέτης του ισλαμικού κόσμου και προχωρά σε μία αλλαγή στάσης που μένει να αποκρυσταλλωθεί μέχρι ποιο σημείο θα προχωρήσει.

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ καθώς στόχος της ελληνικής πλευράς είναι αυτή η συμπεριφορά να μην επηρεάσει τον διάλογο που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη είναι σημαντικό να διατηρηθεί το θετικό διμερές κλίμα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες. Μέχρις στιγμής αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν από την άλλη πλευρά του Αιγαίου μέσω διπλωματικών καναλιών συνηγορούν σε αυτή την κατεύθυνση. Την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη όλα αυτά θα κριθούν στην πράξη, αφού ξεκινούν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για τη θετική ατζέντα και τον πολιτικό διάλογο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ