Πόλεμος Ισραήλ – Γάζα: Εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο στα βορειοανατολικά της Λωρίδας της Γάζας


Πόλεμος Ισραήλ – Γάζα: Το νοσοκομείο τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω «επαναλαμβανόμενων στόχων» από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το νοσοκομείο στην πόλη Μπέιτ Χανούν, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για το μοναδικό νοσοκομείο στην πόλη στα βορειοανατολικά της Λωρίδας της Γάζας.

Το νοσοκομείο τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω «επαναλαμβανόμενων στόχων» από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν να εισέλθουν ή να βγουν από το νοσοκομείο και ότι μεγάλα τμήματα του νοσοκομείου έχουν υποστεί ζημιές.

Πόλεμος στο Ισραήλ – Εξελίξεις: Μάλιστα, ανέφερε ότι του είπαν πως όλοι οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας και το εφεδρικό προσωπικό αναφέρθηκαν για υπηρεσία

Το γραφείο του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant ανακοίνωσε ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή να αυξηθεί η ένταση των αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, ανέφερε ότι του είπαν πως όλοι οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας και το εφεδρικό προσωπικό αναφέρθηκαν για υπηρεσία.

Διαψεύδει το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι η Αιγυπτος προειδοποίησε το Ισραήλ για επίθεση και μιλά για «ψευδείς αναφορές»

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τις αναφορές του Associated Press, σύμφωνα με το οποίο, αξιωματούχος των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι το Κάιρο είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα το Ισραήλ ότι θα συμβεί «κάτι μεγάλο».

Ωστόσο, οι Ισραηλινοί επικεντρώθηκαν στη Δυτική Όχθη και υποτίμησαν την απειλή από τη Γάζα «Οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η απάντησή μας «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή», λέει ο Νετανιάχου

Η απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή και πολυμέτωπη επίθεση των Παλαιστίνιων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου μιλούσε σε δημάρχους των νότιων συνοριακών πόλεων, που δέχθηκαν πλήγματα από την αιφνιδιαστική επίθεση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, χωρίς να παρέχονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε: «Ξέρω ότι έχετε περάσει τρομερά και δύσκολα πράγματα. Αυτά που θα περάσει η Χαμάς θα είναι δύσκολα και τρομερά! Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της εκστρατείας και μόλις την έχουμε ξεκινήσει. Η ηγεσία σας είναι πολύ ισχυρή σε αυτές τις δύσκολες μέρες, θα χρειαστεί χρόνος και απαιτείται ισχυρή στάση στις επόμενες δύσκολες μέρες».

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι «το κράτος θα γυρίσει κάθε πέτρα για να σας βοηθήσει όλους» και πρόσθεσε ότι «σας ζητά να μείνετε δυνατοί γιατί θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή. Αγκαλιάζω εσάς και τους κατοίκους, είμαστε όλοι μαζί και θα τους νικήσουμε με δύναμη, με πολλή δύναμη».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Την ώρα που η Χεζμπολάχ διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξη, ένοπλοι από τον Λίβανο 

Το Ισραήλ και η Χαμάς για τρίτη ημέρα βρίσκονται σε πόλεμο με ένα βίντεο να δείχνει εισβολή και από τα βόρεια, από όπου βρίσκεται ο Λίβανος!

«Ελήφθη μια αναφορά σχετικά με τη διείσδυση ενός αριθμού υπόπτων στο ισραηλινό έδαφος από το έδαφος του Λιβάνου. Στρατιώτες των IDF έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι κάτοικοι της Μααλότ, πόλης στο βόρειο Ισραήλ, έλαβαν οδηγίες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η Χεζμπολάχ έχει διαψεύσει οποιαδήποτε εμπλοκή σε όλα αυτά.

Δείτε το video:

Πόλεμος στο Ισραήλ – Νετανιάχου: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε λόγο για αντίποινα στη Χαμάς που θα αλλάξουν τον χάρτη της περιοχής

Η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου πολύπλευρη επίθεση από Παλαιστίνιους ένοπλους από τη Λωρίδα της Γάζας θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μιλούσε σε δημάρχους των νότιων παραμεθόριων πόλεων που επλήγησαν από την αιφνιδιαστική επίθεση που ξεκίνησε το Σάββατο, ανέφερε μια δήλωση του γραφείου του.

Δεν διευκρίνισε την πρόβλεψή του.

Λίγη ώρα αργότερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι έχετε περάσει από τρομερά και δύσκολα πράγματα· το κράτος δεν θα αφήσει καμία πέτρα για να σας βοηθήσει”, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στις αρχές στο νότιο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου τους έδωσε εντολή να «μείνουν σταθεροί γιατί πρόκειται να αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας, «Η Χαμάς θα περάσει δύσκολα και τρομερά πράγματα» και ότι «μόλις ξεκινήσαμε» την εκστρατεία.

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Οι βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα εναντίον της Λωρίδας της Γάζας οδήγησαν στον θάνατο τεσσάρων ομήρων και των φυλάκων τους», δήλωσε ο Αμπού Ουμπάιντα

Τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι και οι μαχητές της Χαμάς που τους φρουρούσαν έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες Κυριακή λόγω των ισραηλινών πληγμάτων εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η παλαιστινιακή οργάνωση.

«Οι βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα εναντίον της Λωρίδας της Γάζας οδήγησαν στον θάνατο τεσσέρων ομήρων και των φυλάκων τους», δήλωσε ο Αμπού Ουμπάιντα εκπρόσωπος του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς.

Ισραήλ – Ραγδαίες εξελίξεις: Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών υποχωρούν ενώ το αργό, ο χρυσός και τα ομόλογα κινούνται ανοδικά

Η έξαρση της βίας στο Ισραήλ οδηγεί τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές και τους στρέφει προς τα ασφαλή επενδυτικά.

Ο αυξανόμενος γεωπολιτικός κίνδυνος θα οδηγούσε σε αγορές περιουσιακών στοιχείων όπως ο χρυσός και το δολάριο και θα ενίσχυε τη ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα, τα οποία έχουν ξεπουληθεί επιθετικά, δήλωσαν αναλυτές το Σαββατοκύριακο. Καθώς ξεκίνησαν οι συναλλαγές στην Ασία τη Δευτέρα, αυτά τα θέματα αναδείχθηκαν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών υποχωρούν ενώ το αργό, ο χρυσός και τα ομόλογα κινούνται ανοδικά.

«Σε περιόδους διεθνούς αναταραχής οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό που αποτελεί δίχτυ προστασίας», δήλωσε ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της Spartan Capital Securities, ο οποίος προέβλεψε ότι το δολάριο θα επωφεληθεί επίσης.

Ειδικότερα το δολάριο, που θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, σημείωσε άνοδο 0,2% έναντι του ευρώ και της λίρας. Η κορώνα Νορβηγίας ήταν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις, καθώς το πετρέλαιο εκτινάχθηκε περισσότερο από 5%, ενισχύοντας τις προοπτικές για τις εξαγωγές της Νορβηγίας.

Live Ισραήλ: Εμπόλεμη είναι η κατάσταση σε όλο το Ισραήλ πλέον μετά την επίθεση της Χαμάς

Κλιμακώνεται η ένταση σε όλο το Ισραήλ πλέον μετά την εισβολή της Χαμάς, καθώς ήχησαν σειρήνες πολέμου σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρει το IDF, στην πρωτεύουσα Ιερουσαλήμ τρεις εκρήξεις έχουν ήδη σημειωθεί ενώ το πρωί ρουκέτες έπεσαν σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα ενώ οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Όλοι δήλωσαν ανακουφισμένοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα και περιέγραψαν τις στιγμές που έζησαν στο Ισραήλ από το Σάββατο όταν άρχισε τις επιθέσεις η Χαμάς

Λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πρώτοι 81 Έλληνες που βρίσκονταν στο Ισραήλ, όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τις επιθέσεις της Χαμάς στη Γάζα.

Όλοι δήλωσαν ανακουφισμένοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα και περιέγραψαν τις στιγμές που έζησαν στο Ισραήλ από το Σάββατο όταν άρχισε τις επιθέσεις η Χαμάς.

Όπως ανέφερε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Αλέξανδρος Μέμος, οι Έλληνες που επέστρεψαν είχαν πάει για προσκήνυμα στους Αγίους Τόπους και σύμφωνα με το πρόγραμμά τους θα επέστρεφαν κανονικά χθες Κυριακή, ωστόσο λόγω του πολέμου υπήρξε καθυστέρηση.

Τις τραγικές στιγμές που βίωσαν στη Γάζα περιέγραψαν στην κάμερα της ΕΡΤ, σημειώνοντας πως είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στην περιοχή.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταφτάνουν κι άλλες πτήσεις από το Τελ Αβίβ με ξένους υπηκόους που έρχονται στη χώρα μας γιατί αισθάνονται πιο ασφαλής.

Πόλεμος στο Ισραήλ – Νεκροί: Ανεβαίνει διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε χθες το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σήμερα το βράδυ το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Επίσης, σχεδόν 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιδρομές.

Ισραήλ – Έκτακτη οδηγία: Λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, καθίσταται εύκολο και απλό για όλους τους Ισραηλινούς που επιθυμούν να λάβουν όπλο και 100 σφαίρες, να εξοπλιστούν

Οδηγία του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ προβλέπει τον εξοπλισμό όλων των πολιτών, με πυροβόλα όπλα, με διαδικασίες-εξπρές, μέσα σε μια εβδομάδα από την αίτησή τους.

Η μόνη προϋπόθεση είναι οι πολίτες που θα κάνουν αίτηση να μην έχουν ποινικό μητρώο ή συγκεκριμένο ιατρικό ιστορικό.

Λόγω της εκτάκτου ανάγκης, όσοι ισραηλινοί πολίτες κατέχουν άδεια οπλοφορίας, θα μπορούν να διαθέτουν 100 σφαίρες, ενώ μέχρι τώρα το όριο ήταν 50.

Πόλεμος στο Ισραήλ – Χέρτζογκ: Ο Ιτσχάκ Χέρτζογκ τόνισε στο μήνυμά του: «Το Ισραήλ θα επικρατήσει»

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ιτσχάκ Χέρτζογκ, ανέφερε σε μήνυμά του ότι «τα γεγονότα αυτών των ημερών αποτελούν μέρος ενός εκτεταμένου πολέμου. Ένας τέτοιος πόλεμος δεν τελειώνει εν ριπή οφθαλμού.

Οι εχθροί μας καταβάλλουν σημαντικές ψυχολογικές προσπάθειες, χρησιμοποιώντας κυβερνοεπιθέσεις και διαδίδοντας ψευδείς ταινίες και αναφορές – όλα σε μια προσπάθεια να ενσταλάξουν φόβο και άγχος στις καρδιές μας».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ισραήλ στο μήνυμά του πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός – για άλλη μια φορά, το Ισραήλ θα επικρατήσει. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Ο Χέρτζογκ ζήτησε «να διατηρηθεί το πνεύμα του θάρρους και της ενότητας μεταξύ του λαού και να αποφευχθεί η διάδοση αβάσιμων βίντεο και φημών που εξυπηρετούν τον ψυχολογικό πόλεμο του εχθρού». Τόνισε τη σημασία της τήρησης των οδηγιών της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε – δύσκολες μέρες περιμένουν. Είναι καιρός να ενωθούμε ενάντια στον εχθρό – να ενωθούμε – και να ενεργήσουμε ως αποφασιστική γροθιά», κατέληξε ο Χέρτζογκ.

Πόλεμος στο Ισραήλ – Εξελίξεις: Αναλυτικός χάρτης για όσα συμβαίνουν γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας – Πώς εξελίσσεται η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού

Κλιμακώνεται η κατάσταση στο Νότιο Ισραήλ καθώς ο στρατός της χώρας ετοιμάζεται για τη μεγάλη επίθεση στη Γάζα κι ενώ οι δύο πλευρές έχουν θρηνήσει εκατοντάδες θύματα.

Σε χάρτη που δημοσίευσε η σελίδα War Mapper στο X, καταγράφονται τα σημεία που μαίνονται οι σημαντικότερες μάχες μεταξύ της Χαμάς και του στρατού του Ισραήλ

Συγκεκριμένα οι συγκρούσεις μαίνονται, κυρίως στο Kfar Aza, το Be’eri και το Magen.

Μετακινούνται άρματα και στρατιώτες για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα

Όπως μεταδίδουν πολεμικοί ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων, άρματα μάχης, οχήματα του στρατού και στρατιώτες μετακινούνται στο νότιο Ισραήλ, προετοιμάζοντας τη χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Μετά την εισβολή της Χαμάς, τις επιθέσεις και ακόμα και τις απαγωγές Ισραηλινών, ήταν αναμενόμενη η σκληρή αντίδραση και η κλιμάκωση των ενεργειών από πλευράς Ιερουσαλήμ. Ο πόλεμος, πλέον, είναι σε πλήρη εξέλιξη με τους Ισραηλινούς να ξεκαθαρίζουν ότι θα φτάσουν μέχρι τέλους απέναντι στη Χαμάς την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που διατηρούν σχέσεις με τη Χαμάς – καταδικάζει όλα όσα έγιναν στο Ισραήλ το τελευταίο 48ωρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθάρισαν τη στήριξή τους στο Ισραήλ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους θερμούς της ΕΕ. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη Χαμάς και στάθηκε στο πλευρό του Ισραήλ.

Ένα Ισραηλινό παιδάκι εκτελείται μπροστά στους γονείς και τα αδέλφια του, που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς. Ας δει ο κόσμος επιτέλους τί συμβαίνει..

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Κυβέρνηση Νετανιάχου ενεργοποίησε το Άρθρο 40 [Aleph 40א] του Ισραηλινού Συντάγματος

Το άρθρο, που ισοδυναμεί με την “κήρυξη πολέμου”, ενεργοποιείται για πρώτη φορά από τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ τον Οκτώβριο του 1973.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο «Σιδερένιος Θόλος» αποτελεί ένα από τα πλέον αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας παγκοσμίως

Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με την Χαμάς, η οποία έχει εξαπολύσει μέχρι στιγμής πάνω από 5.000 ρουκέτες και πυραύλους. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι πως ελάχιστοι έχουν φτάσει σε ισραηλινό έδαφος.

Αιτία; Το υπερσύγχρονο σύστημα άμυνας για επιθέσεις από αέρος, Iron Dome ή «Σιδερένιος Θόλος», όπως είναι γνωστό. Πρόκειται για σύστημα αεράμυνας, το οποίο δεν επιτρέπει να περάσει κυριολεκτικά τίποτα στον εναέριο χώρο του Ισραήλ και αποτελεί μέρος του τεράστιου συστήματος «Σφεντόνα του Δαβίδ».

Δείτε το εκπληκτικό video με τον «Σιδερένιο Θόλο» σε πλήρη λειτουργία:

Ισραήλ – Φρίκη: Το δράμα του Γιόνι Ασέρ, ενός πατέρα δύο παιδιών, εν μέσω των εμπόλεμων συγκρούσεων ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τη Χαμάς

Η Μέση Ανατολή «δοκιμάζεται» από τη χειρότερη κλιμάκωση της βίας, μετά τον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ πριν από πενήντα χρόνια. Περισσότεροι από 480 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν καταγραφεί νεκροί, ενώ, μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τις δυνάμεις της Χαμάς.

Ο Γιόνι Ασέρ κάτοικος του χωριού Ganot Hadar στην περιοχή Sharon του Ισραήλ, τα τελευταία εικοσιτετράωρα ζει έναν εφιάλτη, καθώς αγνοούνται η σύζυγος και οι δύο κόρες του, μετά την εισβολή της Χαμάς, μέλη της οποίας μπήκαν με τη βία στο σπίτι τους, σύμφωνα με το ynetnews.com.

Ο πατέρας δύο κοριτσιών ηλικίας 3 και 5 ετών έχασε την επαφή με την οικογένειά του, που επισκέφθηκε το Κιμπούτς Νιρ Οζ στα σύνορα με τη Γάζα, αφού τον ενημέρωσαν ότι τρομοκράτες είχαν εισβάλλει στο σπίτι του.

Ο Γιόνι Ασέρ υπογράμμισε χθες το βράδυ (07/10) ότι η σύζυγος και οι κόρες του επικοινώνησαν μαζί του, όταν οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο σπίτι και άρπαξαν τον σύντροφο της γιαγιάς και φοβάται ότι και αυτές μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο εντοπισμός του τηλεφώνου της γυναίκας μου, δείχνει ότι βρίσκεται στο Χαν Γιουνίς. Φοβάμαι ότι αυτή, οι δύο κόρες μας και η πεθερά μου βρίσκονται επίσης εκεί. Καμία τους δεν έχει απαντήσει εδώ και πέντε ώρες, έχω επικοινωνήσει με όλες τις δυνάμεις ασφαλείας», τόνισε.

Ύστερα από αρκετές ώρες, ο άνδρας υπογράμμισε ότι είδε τη γυναίκα και τις κόρες του, σε βίντεο που είχε διανείμει η Χαμάς από τη Γάζα. «Λαμβάνουμε πολύ λίγες πληροφορίες και δεν μπορούμε να έλθουμε σε επαφή με τους γείτονες, επειδή το δίκτυο επικοινωνίας έχει διακοπεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χρειάζομαι αποδείξεις, ζητώ να πάει κάποιος από τις δυνάμεις ασφαλείας ή οιοσδήποτε αυτοπροσώπως και να λάβει πληροφορίες. Πού βρίσκονται οι κόρες μου, η σύζυγος και η πεθερά μου. Απευθύνθηκα στην Πρεσβεία της Γερμανίας. Η γυναίκα μου και η μητέρα της έχουν γερμανικά διαβατήρια, επικοινώνησα με την αστυνομία για να υποβάλλω επίσημη αναφορά, αλλά δεν λένε τίποτα», προσέθεσε ο Γιόνι Ασέρ.

Πόλεμος Ισραήλ – Εξελίξεις: Ισραηλινός στρατός και Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά | AP Photo

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το Ισραήλ απομακρύνει κατοίκους από οικισμούς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, λέει ο στρατός

Ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ. Ο στρατός κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα. Υπάρχουν ακόμα οκτώ σημεία στο νότιο Ισραήλ όπου ο στρατός κάνει έρευνες για πιθανούς επιτιθέμενους, δήλωσε ο Χεχτ. Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα ελέγχονται.

Περίπου 300 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με αναφορές, στη μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς χθες. Περίπου 1.600 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Πολλοί Ισραηλινοί κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Ο ισραηλινός στρατός δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς έως τώρα.

«Θα στείλουμε μια πολύ σκληρή απάντηση στη Χαμάς μετά από αυτήν την απάνθρωπη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού. «Είναι ένα τρομερό πρωινό».

Ο Χεχτ δήλωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στον πληθυσμό της Γάζας πριν από τις επιθέσεις σε στόχους της Χαμάς για να «αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες». Ωστόσο δεν θα υπάρξει εκκένωση, δήλωσε. «Θα τους πούμε να πάνε βόρεια, να πάνε νότια, να πάνε ανατολικά». Αναφορικά με πιθανή χερσαία επίθεση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Τα συνοριακά περάσματα στη Γάζα καταστράφηκαν από τη Χαμάς, δήλωσε. «Δεν βιαζόμαστε να τα ξανοίξουμε».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Απομακρύνονται οι κάτοικοι από τους οικισμούς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Πόλεμος Ισραήλ – Συγκλονιστική μαρτυρία: Τις δραματικές ώρες που έζησε γκρουπ Ελλήνων προσκυνητών στη Βηθλεέμ περιγράφει ιερέας.

Ο πατέρας Παντελεήμων που επέστρεψε με γκρουπ Ελλήνων προσκυνητών από την Βηθλέεμ εν μέσω βομβαρδισμών μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, “Στούντιο με Θέα” για το τι ζήσανε στο Ισραήλ, που βιώνει τη χειρότερη έκρηξη βίας από τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

“Σωθήκαμε την τελευταία στιγμή. Όταν φύγαμε από την Βηθλεέμ και πηγαίναμε στα Ιεροσόλυμα για το αεροδρόμιο, ξαφνικά άρχισαν τα αντιαεροπορικά, τρομοκρατηθήκαμε. Εάν δενείχαμε περάσει τα σύνορα θα είχαμε εγκλωβιστεί. Όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο με δυσκολία περάσαμε. Μας είπαν ότι έχουμε ένα λεπτό για να μπούμε στα καταφύγια του αεροδρομίου. Όταν έληξε ο συναγερμός έβγαιναν από παντού επιβάτες. Όλοι ήταν σαστισμένοι. Όταν μπήκαμε στο αεροπλάνο, φοβηθήκαμε ακόμη περισσότερο. Δεν δέχθηκαν οι Ισραηλινοί να μπουν στο αεροπλάνο. Ένα γκρούπ έχει εγκλωβιστεί στην Ιεριχώ. Το άλλο γρουπ είναι σε ξενοδοχείο στη Βηθλέεμ. Ευτυχώς άλλα δύ γκρουπ έφυγαν για Κάιρα”.

 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ορκίζεται «εκδίκηση» – Περισσότεροι από 480 οι νεκροί – Πως πιάστηκε στον “ύπνο” η χώρα

Στην αντεπίθεση έχει περάσει ο ισραηλινός στρατός, την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, σφυροκοπώντας τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρκεια της νύχτας, ισχυρές εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν τη Γάζα. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην πόλη Μπέιτ Χανούν (βορειοανατολικά). Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για 232 νεκρούς και περισσότερους από 1.700 τραυματίες το τελευταίο 24ωρο. Οι τραυματίες μεταφέρονταν σε ερειπωμένα και ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό.

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες. Τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας 13χρονος, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών.

Μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σκόρπισαν τον όλεθρο χθες Σάββατο σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ, εξαπολύοντας μια ευρείας κλίμακας επίθεση κατά την οποία σκότωσαν περισσότερους από 250 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες άλλους, μεταφέροντας ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τη χειρότερη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

AP

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε «εκδίκηση» για αυτήν τη «μαύρη ημέρα» στην ιστορία του εβραϊκού κράτους. «Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβάσταχτο», τόνισε. «Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ένας εχθρός που απαγάγει ηλικιωμένους και παιδιά», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς εμφανίζεται σίγουρος πως η επίθεση που ξεκίνησε από τη Λωρίδα της Γάζας – έναν παλαιστινιακό θύλακα με πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων, αποκλεισμένο εδώ και 16 χρόνια – θα εξαπλωθεί στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ. Σε ομιλία του, ο Ισμαήλ Χανίγια διατύπωσε απειλές για το τέμενος Αλ Ακσά, καταγγέλλοντας τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας και τις πρωτοβουλίες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών. «Πόσες φορές σας προειδοποιήσαμε ότι οι Παλαιστίνιοι διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς εδώ και 75 χρόνια, ωστόσο αρνείστε να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα του λαού μας;», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού χτενίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή περιοχές στις οποίες είχαν διεισδύσει χθες μαχητές της Χαμάς. Αργά το βράδυ, απελευθέρωσαν ομήρους στο κιμπούτς Μπεερί και στην πόλη Οφακίμ, σκοτώνοντας τους εισβολείς. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε ωστόσο πως οι επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση τρομοκρατών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για φιάσκο των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, καθώς η ευρείας κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς αιφνιδίασε τους πάντες. «Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε», σχολίασε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, διαβεβαιώνοντας πως «θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι».

Το συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός Νετανιάχου άναψε το πράσινο φως για επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και διοικητικών στόχων της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ. Παράλληλα, στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκε η ηλεκτροδότηση καθώς και οι προμήθειες καυσίμων και αγαθών.

Ο Οσάμα Χαμντάν, ηγέτης της Χαμάς στον Λίβανο, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η επίθεση του Σαββάτου θα υποχρεώσει τα αραβικά κράτη να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» στην περιοχή, λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τηλεφωνικά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι «ακλόνητη και δεδομένη».

Η ΕΕ και πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών «καταδίκασαν σθεναρά» τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, χαιρέτισε τις επιθέσεις της Χαμάς. Σε Λίβανο, Ιράκ, Συρία και Υεμένη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, με σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ να πυρπολούνται από διαδηλωτές.

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση της Χαμάς νωρίς το πρωί του Σαββάτου και πώς απάντησε η ισραηλινή πλευρά

H αιφνιδιαστική επίθεση από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στο Ισραήλ με παραβίαση των φραγμάτων ασφαλείας από ενόπλους και ένα μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα – ξεκίνησε τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής του Simchat Torah.

Η επίθεση του Σαββάτου ήρθε 50 χρόνια και μια ημέρα αφότου οι αιγυπτιακές και συριακές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση κατά τη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής του Γιομ Κιπούρ σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν εδάφη που είχε καταλάβει το Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας σύντομης σύγκρουσης το 1967.

Δείτε πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση:

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς – Ανάλυση Alzajeera: Τι συνέβη στο Ισραήλ – Το χρονικό της επίθεσης της Χαμάς

Σάββατο στις 06:30 π.μ (03:30 GMT ) – Κάλυψη πυραύλου

Περίπου στις 6:30 π.μ. το πρωί του Σαββάτου (03:30 GMT ) η Χαμάς εκτόξευσε ένα τεράστιο μπαράζ ρουκετών στο νότιο Ισραήλ με σειρήνες να ακούγονται μέχρι το Τελ Αβίβ και την Μπερ Σεβά.

Η Χαμάς δήλωσε ότι εκτόξευσε 5.000 ρουκέτες σε ένα αρχικό μπαράζ. Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι εκτοξεύθηκαν 2.500 ρουκέτες.

Καπνός υψωνόταν πάνω από κατοικημένες ισραηλινές περιοχές και άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο πίσω από κτίρια καθώς ηχούσαν σειρήνες. Τουλάχιστον μία γυναίκα αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκε από τις ρουκέτες.

«Ανακοινώνουμε την έναρξη της επιχείρησης Al-Aqsa Flood και ότι η πρώτη επίθεση, η οποία στόχευσε εχθρικές θέσεις, αεροδρόμια και στρατιωτικές οχυρώσεις, ξεπέρασε τους 5.000 πυραύλους και οβίδες», δήλωσε ο Mohammed Deif, επικεφαλής των Ταξιαρχιών al-Qassam, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

07:40 π.μ. (04:40 GMT) – Διείσδυση στην αυγή

Η επίθεση με ρουκέτες χρησίμευσε ως κάλυψη για μια άνευ προηγουμένου πολύπλευρη διείσδυση μαχητών με τον ισραηλινό στρατό να λέει στις 7:40 π.μ. (04:40 GMT) ότι Παλαιστίνιοι ένοπλοι είχαν περάσει στο Ισραήλ.

Οι περισσότεροι ένοπλοι εισήλθαν μέσω παραβιάσεων των φραγμάτων ασφαλείας που χωρίζουν τη Γάζα από το Ισραήλ. Αλλά τουλάχιστον ένας στρατιώτης της Χαμάς βιντεοσκοπήθηκε να πετάει πάνω από ένα μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο. Ένα μηχανοκίνητο σκάφος που μετέφερε ενόπλους εθεάθη να κατευθύνεται προς το Zikim, μια ισραηλινή παράκτια πόλη με στρατιωτική βάση.

Ένα βίντεο έδειξε τουλάχιστον έξι μοτοσικλέτες με μαχητές να διασχίζουν μια τρύπα σε ένα μεταλλικό φράγμα. Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από τη Χαμάς δείχνει μια μπουλντόζα να κατεδαφίζει ένα τμήμα του φράχτη.

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς – Ανάλυση Alzajeera: Τι συνέβη στο Ισραήλ – Το χρονικό της επίθεσης της Χαμάς

09:45 π.μ. (06:45 GMT) – Ισραηλινές επιθέσεις

Στις 9:45 π.μ. (06:45 GMT) ακούστηκαν εκρήξεις στη Γάζα και στις 10 π.μ. (07:00 GMT) ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε ότι η πολεμική αεροπορία πραγματοποιούσε επιθέσεις στη Γάζα.

10 π.μ. (07:00 GMT) – Μάχες σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε στις 10 π.μ. (07:00 GMT) ότι Παλαιστίνιοι διείσδυσαν σε τουλάχιστον τρεις στρατιωτικές εγκαταστάσεις γύρω από τα σύνορα – το συνοριακό πέρασμα Beit Hanoun (που ονομάζεται Erez από το Ισραήλ), τη βάση Zikim και το αρχηγείο της μεραρχίας της Γάζας στο Reim.

Βίντεο της Χαμάς δείχνουν μαχητές να τρέχουν προς ένα φλεγόμενο κτίριο κοντά σε ένα ψηλό τσιμεντένιο τείχος με ένα παρατηρητήριο και ένοπλοι προφανώς να καταλαμβάνουν μέρος μιας ισραηλινής στρατιωτικής εγκατάστασης και να πυροβολούν πίσω από έναν τοίχο.

Ο Saleh al-Arouri, αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, απηύθυνε έκκληση στα όπλα. «Πρέπει όλοι να δώσουμε αυτή τη μάχη, ειδικά οι μαχητές της αντίστασης στη Δυτική Όχθη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Αρκετά αιχμάλωτα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα φωτογραφήθηκαν αργότερα να οδηγούνται στη Γάζα και να παρελαύνουν εκεί.

Επιδρομές σε συνοριακές πόλεις

Πλαιστίνιοι εισέβαλαν στην ισραηλινή πόλη Sderot, μια άλλη κοινότητα Be’eri, και στην πόλη Ofakim, 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι κάτοικοι του νότιου Ισραήλ οχύρωσαν τα σπίτια τους για να λειτουργήσουν ως καταφύγια βομβών και τα χρησιμοποιούσαν ως δωμάτια πανικού. Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους να καταφύγουν μέσα, λέγοντας στο ραδιόφωνο: «Θα φτάσουμε σε εσάς».

Μέχρι αργά το βράδυ, τα ισραηλινά στρατεύματα εξακολουθούσαν να εργάζονται για να εκκαθαρίσουν τις κοινότητες που είχαν κατακλυστεί από άνδρες της Χαμάς.

Παλαιστίνιοι εισβάλλουν στην ισραηλινή πλευρά του συνοριακού φράχτη Ισραήλ-Γάζας μετά τη διείσδυση σε περιοχές του νότιου Ισραήλ [Yasser Qudih/Reuters]

Πόλεμος στο Ισραήλ: Απομακρύνονται οι κάτοικοι από τους οικισμούς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Απώλειες

Η εθνική υπηρεσία διάσωσης του Ισραήλ, Magen David Adom, δήλωσε ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς τα νοσοκομεία περιέθαλψαν εκατοντάδες τραυματίες

Ιατρικές πηγές στη Γάζα δήλωσαν ότι τουλάχιστον 198 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κατηγόρησε τους μαχητές της Χαμάς ότι πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και σκοτώνουν αμάχους.

Σύλληψη αιχμαλώτων

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένοπλοι συνέλαβαν ομήρους στο Οφακίμ. Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσε ότι κρατά ισραηλινούς στρατιώτες και οι λογαριασμοί της Χαμάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πλάνα που φαίνεται να δείχνουν αιχμαλώτους να μεταφέρονται στη Γάζα.

Παλαιστίνιοι απαγάγουν Ισραηλινή και τη μεταφέρουν με μοτοσυκλέτα στη Γάζα | AP Photo

Ένα βίντεο έδειχνε τρεις νεαρούς άνδρες με γιλέκα, σορτς και σαγιονάρες να παρελαύνουν μέσα από μια εγκατάσταση ασφαλείας με εβραϊκά γράμματα στον τοίχο. Άλλα βίντεο έδειχναν αιχμάλωτες γυναίκες και ισραηλινούς στρατιώτες να σέρνονται από στρατιωτικό όχημα.

20:00 (17:00 GMT) – Συνεχίζονται οι μάχες

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις συνεχίστηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου, όπως και η εκτόξευση ρουκετών στο νότιο Ισραήλ.

Τα ισραηλινά στρατεύματα εξακολουθούσαν να πολεμούν τους ενόπλους της Χαμάς σε 22 τοποθεσίες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας – ένα εκπληκτικό σημάδι του εύρους της επίθεσης.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Δείτε ζωντανή εικόνα από τη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς και τις πιο αιματηρές συγκρούσεις εδώ και 50 χρόνια

Πάνω από 700 είναι οι νεκροί στον πόλεμο στο Ισραήλ, μετά την εισβολή μαχητών της Χαμάς και τις επιθέσεις με ρουκέτες στη Γάζα.

Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανήλθε σε 400, όπως μετέδωσαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Η Μέση Ανατολή φλέγεται, η Γάζα είναι στο επίκεντρο και πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.

Δείτε LIVE εικόνα από τη Γάζα:


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ