Όποιος κι αν είναι ο λόγος, μπορείς να πεις τη σωστή κουβέντα αν δεν σκοπεύεις να δώσεις το “παρών ”
Έχοντας επισήμως πλέον μπει στην εορταστική περίοδο, τα καλέσματα σε σπίτια, events και μαγαζιά γίνονται όλο και πιο συχνά.
Μερικές φορές όμως, για διάφορους λόγους, το να πας κάπου όπου είσαι καλεσμένη είναι πολύ δύσκολο, και η αλήθεια είναι πως είναι αγενές να μην ενημερώσεις.
Δες παρακάτω τι μπορείς να πεις για να αποφύγεις ένα κάλεσμα, ανάλογα με το λόγο για τον οποίο δε θα παραβρεθείς εκεί:
Περίπτωση 1: Είσαι απλά πολύ κουρασμένη
Τι να μην πεις: “Είμαι πολύ κουρασμένη”.
Τι να πεις: “Εκτιμώ πραγματικά το ότι με κάλεσες, αλλά χρειάζομαι να περάσω ένα ήσυχο βράδυ μόνη μου. Ελπίζω να καταλαβαίνεις!”.
Η λεπτομέρεια: Καμία οικοδέσποινα δε θέλει να ακούσει ότι προτιμάς να κοιμηθείς από το να παραβραθείς σε αυτό που έχει οργανώσει, οπότε πες το σαν να είχες έτσι κι αλλιώς προγραμματίσει να περάσεις τη συγκεκριμένη νύχτα μόνη σου. Μετά από μια μεγάλη και δύσκολη εβδομάδα, σχεδόν όλοι είναι κουρασμένοι το βράδυ της Παρασκευής, αλλά αυτό δεν είναι και η καλύτερη δικαιολογία για να πεις ότι δε θα πας. Εάν πεις απλά ότι είσαι κουρασμένη, η οικοδέσποινα μπορεί να σου πει να πας νωρίς για λίγο και μετά να φύγεις. Δώσε μια σταθερή απάντηση, μετά την οποία δε θα μπορεί να προσπαθήσει να σε μεταπείσει.
Περίπτωση 2: Θέλεις να περάσεις χρόνο με το σύντροφο σου
Τι να μην πεις: «Θέλω να περάσω χρόνο μαζί του»
Τι να πεις: “Ακούγεται πολύ διασκεδαστικό, αλλά δυστυχώς, έχω προγραμματίσει κάτι για το βράδυ. Μην με ξεχάσετε την επόμενη φορά!”
Η λεπτομέρεια: Αν πεις ότι θέλεις να δεις τον σύντροφό σου, η οικοδέσποινα είναι πολύ πιθανό να σου πει να πεις και σε εκείνο να έρθει, και θα πρέπει να βρεις μια άλλη δικαιολογία.
Περίπτωση 3: Έχεις κανονίσει κάτι άλλο
Τι να μην πεις: “Δεν νιώθω καλά”.
Τι να πεις: “Τι κρίμα, έχω κανονίσει κάτι άλλο. Ελπίζω να περάσετε τέλεια!”
Η λεπτομέρεια: Το να πεις ψέματα για την υγεία σου δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Μερικές ώρες αργότερα, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσεις το μικρό ψέμα που είπες, η οικοδέσποινα να δει τα stories σου στα social media και να αναρωτιέται γιατί είπες ψέματα.
Περίπτωση 4: Δεν σε ενθουσιάζει η περίσταση
Τι να μην πεις: “Δεν έχω πολλή όρεξη να έρθω”
Τι να πεις: “Θα ήθελα να έρθω, αλλά είμαι πολύ απασχολημένη”.
Περίπτωση 5: Το budget σου είναι περιορισμένο
Τι να μην πεις: “Δεν μπορώ να διαθέσω τα λίγα χρήματα μου για να παραβρεθώ εκεί”.
Τι να πεις: “Δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να έρθω, αλλά θα ήθελα πολύ να βγούμε μαζί κάποια στιγμή”.