Brexit: Κέρδισε η Τερέζα Μέι την ψήφο εμπιστοσύνης – Τι ακολουθεί μετά;


Με διαφορά 19 ψήφων η Τερέζα Μέι κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης από το βρετανικό κοινοβούλιο

Καταψηφίστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι που είχε καταθέσει το Εργατικό κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν. Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 306 βουλευτές, ενώ κατά ψήφισαν 325 βουλευτές.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα έως την 29η Μαρτίου και την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Βρετανία βιώνει τη βαθύτερη πολιτική κρίση εδώ και 50 χρόνια.

Η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να εργαστεί με ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης για να βρει έναν συμβιβασμό που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit ή τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, κάλεσε τους ηγέτες των κομμάτων για να αρχίσουν συναντήσεις από απόψε το βράδυ προκειμένου να επιχειρήσουν την άρση του αδιεξόδου.

«Έχουμε τώρα την ευθύνη να βρούμε έναν τρόπο για να πάμε μπροστά προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη στήριξη του κοινοβουλίου» είπε η ίδια ενώπιον των βουλευτών.

«Με αυτόν τον στόχο, πρότεινα μια σειρά συναντήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του κοινοβουλίου και εκπροσώπων της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες. Και θα ήθελα να καλέσω τους ηγέτες των κομμάτων να συναντηθούμε χωριστά και θα ήθελα να ξεκινήσω αυτές τις συναντήσεις από απόψε».

Αναλυτικά, η δήλωση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετά τη νίκη της στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησής της:

«…Είμαι ευχαριστημένη που αυτή η Βουλή εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση απόψε.

Δεν παίρνω αψήφιστα αυτήν την ευθύνη. Και η Κυβέρνησή μου θα συνεχίσει το έργο της για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ευημερία, να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας και να ενισχύσουμε την Ένωσή μας.

Και ναι, θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε προκειμένου να εκπληρώσουμε τη σοβαρή υπόσχεση που δώσαμε προς τους πολίτες αυτής της χώρας να υλοποιήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύω ότι αυτό το καθήκον το μοιραζόμαστε με κάθε μέλος αυτού του Κοινοβουλίου. Και έχουμε την ευθύνη να βρούμε έναν τρόπο για να πάμε μπροστά προκειμένου να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη στήριξη του Σώματος.

Προς αυτόν τον σκοπό, πρότεινα τη διεξαγωγή μιας σειράς συναντήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών και εκπροσώπων της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες.
Και θα ήθελα να προσκαλέσω τους ηγέτες των κομμάτων του κοινοβουλίου να συναντηθούμε χωριστά και θα ήθελα να ξεκινήσω αυτές τις συναντήσεις απόψε.
Κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση προσεγγίζει αυτές τις συναντήσεις με εποικοδομητικό πνεύμα και προτρέπω και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Όμως, πρέπει να βρούμε λύσεις που είναι διαπραγματεύσιμες και να πετύχουμε επαρκή στήριξη από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Και, όπως έχω πει, θα επιστρέψουμε στη Βουλή τη Δευτέρα για να θέσουμε επί τάπητος μια τροποποιήσιμη πρόταση και να ανακοινώσουμε πώς θα προχωρήσουμε μπροστά.

Το Κοινοβούλιο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του σε αυτήν την κυβέρνηση. Είμαι σε πλήρη ετοιμότητα να εργαστώ με οποιοδήποτε μέλος αυτού του κοινοβουλίου για να υλοποιήσουμε το Brexit και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η Βουλή διατηρεί την εμπιστοσύνη των Βρετανών πολιτών».

Τι γίνεται τώρα που η κυβέρνηση κέρδισε;

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της. Δεν υπάρχουν όμως περιορισμοί ως προς την υποβολή νέων προτάσεων δυσπιστίας, κάτι που σημαίνει πως οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν νέα οποιαδήποτε στιγμή.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Σενάριο 1: Δεύτερο δημοψήφισμα

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές ότι υπάρχει στη Βουλή η απαιτούμενη πλειοψηφία για μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, επιπρόσθετα είναι και τεχνικά αδύνατη από άποψη χρόνου η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ως τις 29 Μαρτίου όπου είναι προγραμματισμένη η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Άρα και το σενάριο αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο.

Σενάριο 2: Καμία συμφωνία – το πιο πιθανό σενάριο

Μπορεί πολλοί διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο να φωνάζουν «Καμία συμφωνία-κανένα πρόβλημα», οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες όμως γνωρίζουν καλά ότι μια αχαρτογράφητη έξοδος από την ΕΕ θα προκαλούσε απίστευτα προβλήματα. Με διάφορες τροπολογίες, άλλωστε, επιδιώκουν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη που θα συνιστούσε και τη χειρότερη περίπτωση. Ούτε η κυβέρνηση Μέι, αλλά ούτε και η Ευρωπαική Ενωση θέλουν το «No deal», που θα οδηγούσε σε μια άναρχη αποχώρηση. Αλλά τη στιγμή που στη Βουλή δεν υπάρχει πλειοψηφία για κανένα είδος Brexit, η χαοτική έξοδος είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί, εκτιμούν βρετανοί αναλυτές.

Σενάριο 3: Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη

Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το ενδεχόμενο παράτασης της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας, που είναι στις 29 Μαρτίου. Κάποιες εισηγήσεις για παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου όπου θα υπάρχει το νέο Ευρωκοινοβούλιο χωρίς Βρετανούς ευρωβουλευτές, δεν γίνονται αποδεκτές καθώς κύκλοι της Κομισιόν τονίζουν -και όχι άδικα- ότι τι μπορεί να επιτευχθεί σε τρεις μήνες, όταν δεν έχει βρεθεί λύση σε ενάμιση χρόνο.

Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες αρνούνται να προβούν σε περαιτέρω παραχωρήσεις σχετικά με το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας ή την διατύπωση μιας νέας πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία. Η αναμενόμενη σκληρή στάση της ΕΕ θα επιτείνει μάλιστα δραματικά τις πιθανότητες μιας άναρχης εξόδου, καθώς οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι του Brexit στο Λονδίνο θα ενισχύουν τις δυνάμεις τους.

Σενάριο 4: Οι Βρυξέλλες κάνουν παραχωρήσεις

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις ή διευκρινίσεις. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων στη Βρετανία: Οι συντηρητικοί βουλευτές των Τόρις είναι αντίθετοι στο να συνεχιστεί η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, εάν δεν υπάρξει νέα εμπορική συμφωνία. Το Εργατικό Κόμμα, από την άλλη πλευρά, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση. Αποτέλεσμα: Ακόμη και αν η ΕΕ έκανε κάποιες περαιτέρω παραχωρήσεις στο Λονδίνο, είναι εντελώς ασαφές αν θα υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία για μια συμφωνία εξόδου στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Πάντως, μόνο αν τελικά η ΕΕ έκανε κάποιες σημαντικές παραχωρήσεις στο Λονδίνο, η κυβέρνηση Μέι θα μπορούσε να προγραμματίσει μια δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή σε λίγες εβδομάδες – και αυτή τη φορά να αποσπάσει την πλειοψηφία. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος ενός πολύ επώδυνου και ανεξέλεγκτου Brexit είναι προ των θυρών και όλα τα άλλα σενάρια είναι μάλλον απίθανα, η πλειοψηφία των βουλευτών θα μπορούσε τελικά να ταχθεί υπέρ μιας νέας, συντεταγμένης εξόδου από την ΕΕ. Ένα σενάριο που φαίνεται αρκετά πιθανό,σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ