Υπουργικό Συμβούλιο: 7.500 πολίτες τον χρόνο θα καλύπτουν οι 17 νέες Μονάδες Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών


Την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, έκανε ειδική μνεία σε δυο από τα νομοσχέδια που συζητούνται σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το πρώτο είναι αυτό του υπουργείου Υγείας, το οποίο αφορά στη λειτουργία ειδικών Μονάδων σε νοσοκομεία για την περίθαλψη ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι ιδρύονται 17 ειδικές μονάδες Αντιμετώπισης των εγκεφαλικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών.

“Δυστυχώς, έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από αυτή την αιτία και ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά τις πρώτες ώρες από τη στιγμή της διάγνωσής του, εφόσον αυτό μπορέσει να αντιμετωπιστεί σε ένα κέντρο το οποίο έχει την υποδομή να το κάνει. Αν περάσει αυτό το κρίσιμο διάστημα, μετά ο κίνδυνος για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής, αλλά και για μία πολύ βαριά αναπηρία, αυξάνεται εκθετικά”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε το σχέδιό του στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέροντας πως με την ίδρυση 17 ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών, θα εξυπηρετούνται 7.500 ασθενείς.

“Νομίζω ότι άπαξ και μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτό το δίκτυο, θα σώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά θα αποφύγουμε και ακόμα περισσότερα περιστατικά χρόνιας παράλυσης, τα οποία ταλαιπωρούν αφόρητα τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά προφανώς συνιστούν και μια πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας”, τόνισε.

Νομοσχέδιο για την επιλογή διοικήσεων Νοσοκομείων

Έρχεται, όμως επίσης, και νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αφορά την επιλογή διοικήσεων σε φορείς του δημοσίου τομέα.

Για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το νομοσχέδιο δώσει πια μια οριστική απάντηση στη διαχρονική παθογένεια της ποιότητας των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου.

“Να σταματήσουν όλες οι υποψίες ότι μπορεί κάποιος, παραδείγματος χάρη, να γίνει διοικητής ενός νοσοκομείου μόνο και μόνο επειδή μπορεί να έχει κάποιες κομματικές περγαμηνές ή κομματικές γνωριμίες. Είναι μία ακόμα σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους και είναι μια προσπάθεια την οποία θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να τη στηρίξουμε, γιατί προφανώς αφορά και εποπτευόμενους φορείς όλων των Υπουργείων”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αξιολόγηση θα γίνεται βάσει στόχων, στα κίνητρα εφόσον επιτυγχάνονται αποτελέσματα, αλλά και στις επιβεβλημένες διαδικασίες αντικατάστασης όταν αυτοί οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. “Είναι, θα τονίσω, μία σημαντική τομή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αξιοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης”, κατέληξε ο ίδιος.

 

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ