Κίρστεν Τζίλιμπραντ: Από το #MeToo στη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ το 2020

epa06385250 Democratic Senator from New York, Kirsten Gillibrand, speaks about President Trump's sexually suggestive tweet about her in the US Capitol in Washington, DC, USA, 12 December 2017. In response to the President's suggestion that she would 'do anything' for money, Gillibrand said 'you cannot silence me or the millions of women who have gotten off the sidelines to speak out about the unfitness and shame you have brought to the Oval Office.' EPA/JIM LO SCALZO

Η Δημοκρατική γερουσιαστής απασχόλησε την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της δράσης της εναντίον των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και επιθέσεων.
Η Κίρστεν Τζίλιμπραντ, γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, γνωστή για την παθιασμένη υπεράσπιση των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων και για τις συγκρούσεις της με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματός της ώστε να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2020 στις ΗΠΑ.

«Θα θέσω υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ», αποκρίθηκε η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, 52 ετών, στο πλατό της εκπομπής του Στίβεν Κολμπέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, όταν εκείνος ρώτησε μήπως έχει κάποια ανακοίνωση να κάνει.

Η Τζίλιμπραντ προσέλαβε γνωστούς παίκτες στους πολιτικούς κύκλους της Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες και πολλοί είχαν ήδη συναγάγει πως αυτό είχε μόνο μία πιθανή εξήγηση.

Διευκρίνισε ότι θα ιδρύσει μια «εξερευνητική επιτροπή»- αποφασιστικό βήμα για να μπει στην κούρσα, αφού θα της επιτρέψει να συγκεντρώνει στο εξής κεφάλαια για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς της.

Η Τζίλιμπραντ αντικατέστησε τη Χίλαρι Κλίντον στην έδρα της γερουσιαστής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο του 2009, όταν η δεύτερη ονομάστηκε υπουργός Εξωτερικών. Επανεξελέγη με χαρακτηριστική ευκολία τον Νοέμβριο του 2018 στη Γερουσία σε αυτή την Πολιτεία, ιστορικά οχυρό των Δημοκρατικών.

Η Τζίλιμπραντ απασχόλησε την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της δράσης της εναντίον των παρενοχλήσεων και των επιθέσεων σεξουαλικής φύσης, ειδικά στον αμερικανικό στρατό. Μετατράπηκε σε μια από τις βασικές φωνές του κινήματος #MeToo.

Οι διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών είναι σίγουρο πως θα είναι πολυάριθμοι, πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει ξεχωρίσει κάποια κυρίαρχη υποψηφιότητα. Ανάμεσα στους πολιτικούς που έχουν ανακοινώνει την πρόθεσή τους να το διεκδικήσουν είναι ο Χουλιάν Κάστρο, πρώην δήμαρχος του Σαν Αντόνιο και στέλεχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώην βουλευτής Τζον Ντιλέινι, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η βουλευτής Τούλσι Γκάμπαρντ. Οι περισσότεροι θεωρούν πως υποψήφιος θα είναι επίσης ο Τζο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ομπάμα.

Η Κίρστεν Τζίλιμπραντ έχει συγκρουστεί με σφοδρότητα με τον πρόεδρο Τραμπ επανειλημμένα. Σε μια αξιοσημείωτη περίπτωση, αφορμή ήταν ένα tweet του μεγιστάνα που περιείχε σεξουαλικά υπονοούμενα: σε αυτό, διατεινόταν πως η πολιτικός είχε «έλθει στο γραφείο μου να “εκλιπαρήσει” να συνεισφέρω στη χρηματοδότηση της εκστρατείας της όχι τόσο πολύ καιρό πριν (και ήταν έτοιμη να κάνει οτιδήποτε για αυτό)», κάτι που προκάλεσε την εξοργισμένη αντίδραση της γερουσιαστή.

Η Τζίλιμπραντ, η οποία πριν εκλεγεί στη Νέα Υόρκη, όταν ήταν ακόμη βουλευτής, εξέφραζε αισθητά πιο συντηρητικές θέσεις, αποδοκιμάστηκε εξάλλου πρόσφατα από μερίδα των Δημοκρατικών, διότι έκρινε πως ο Μπιλ Κλίντον θα όφειλε να είχε παραιτηθεί από την προεδρία εξαιτίας της σχέσης του με την εκπαιδευόμενη στον Λευκό Οίκο, Μόνικα Λεβίνσκι. Η πολιτικός επιτιμήθηκε κυρίως επειδή στράφηκε εναντίον των Κλίντον, παρότι είχαν σημαντική συμβολή στην πολιτική της σταδιοδρομία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ