Στέφανος Κασσελάκης: Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, κατάφερε να γίνει talk of the town για πολλούς λόγους – Πόσο καλό είναι αυτό τελικά;
Οι παραδοσιακοί συριζαίοι δεν τον είδαν με καλό μάτι. Ήδη, αντάρτικο κάνουν αρκετοί και ας έχει ομπρέλα προστασίας από Πολάκη ο “γειά σας, είμαι ο Στέφανος”.
Το γεγονός ότι με το που ανέλαβε τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ, ακύρωσε την εκδήλωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει ακόμα περισσότερη γκρίνια στο εσωτερικό της παράταξης.
“Με αριστερούς μην τα βάζεις”
Αυτό λένε οι παραδοσιακοί αριστεροί. “Ο Κασσελάκης ήρθε για να φύγει… νύχτα” λένε κάποιοι ακόμα πιο παραδοσιακοί αριστεροί. Κάποιοι, κάνουν λόγο και για επικοινωνιακό πυροτέχνημα της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για να ανακάμψουν από το 18% και να ακουστεί ξανά η παράταξη.
Έρχονται πειθαρχικά μέτρα στο ΣΥΡΙΖΑ
Θα αντέξει και πόσο η ενότητα στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ένα ερώτημα που πλανάται από πολλούς τις τελευταίες ώρες. Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος άλλαξε άρδην τους συσχετισμούς και δημιούργησε νέα δεδομένα στο εσωτερικό σύστημα του κόμματος. Ήδη χθες είχαμε πολλά πυρά, αλλά αυτό που έμαθα είναι το εξής: Δε θα αργήσουν τα πειθαρχικά μέτρα, δηλαδή οι διαγραφές. Και όπως μου έλεγε πρόσωπο που στηρίζει τη νέα ηγεσία, δεν πρέπει η ανοχή των πρώτων ημερών να εκλαμβάνεται ως αδυναμία.
ΣΥΡΙΖΑ: Αρνήσεις, αποχωρήσεις, καρφιά
Πάντως αυτά τα πρώτα εικοσιτετράωρα είχαμε την Έφη Αχτσιόγλου να αρνείται οποιαδήποτε θέση και να της πρόσφερε ο νέος πρόεδρος με τους δικούς της να μιλάνε για «χυλόπιτα». Ο καθηγητής Ιατρικής της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, αποχωρεί από το ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές κατά Κασσελάκη και φράσεις ότι χρησιμοποιεί ακροδεξιό λόγο. Στην επαρχία σε διάφορες νομαρχιακές υπάρχουν φαινόμενα παραιτήσεων. Ο Νίκος Φίλης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης και αυτός από το ΣΥΡΙΖΑ. Πυρά δέχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ Γιώργος Σταθάκης και Παύλος Πολάκης ξεκατινιάζονται στο διαδίκτυο. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε, ο Στέργιος Καλπάκης αφήνει αιχμές για την αντικατάστασή του στο πόστο του εκπροσώπου Τύπου από την Δώρα Αυγέρη που έμαθε από το διαδίκτυο, αφού δεν τον ενημέρωσε κανείς. Ο Στέφανος Τζουμάκας λέει ότι είναι μεταβατικός αρχηγός, ενώ ο Νίκος Ξυδάκης καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα, ότι φύτεψε τον Κασσελάκη. Αυτά τα γεγονότα μου τα απαρίθμησε κυβερνητικός παράγοντας που προβλέπει ότι σύντομα θα γίνει η διάσπαση. Αυτό υποστηρίζουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου όμως εστιάζουν και στο ρόλο του Μανώλη Καπνισάκη, ανθρώπου του Παύλου Πολάκη, που είναι πλέον ο νέος διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη.
Καθοριστικός ο ρόλος του Καπνισάκη
Ρώτησα να μάθω περισσότερα από όσα σας ανέφερα χθες. Τους δύο άνδρες δεν τους συνδέει μονάχα η κοινή καταγωγή τους από τη Μεγαλόνησο. Τους συνδέει μια πολύ μακρά σχέση 20ετίας. «Τον γνωρίζω από 14 ετών και συζητούσα μαζί του όσο διάστημα ήταν στην Αμερική», είχε υποστηρίξει στο MEGA ο Μανώλης Καπνισάκης μιλώντας για τους δεσμούς με τον Στέφανο Κασσελάκη και πώς αυτοί αναπτύχθηκαν. Υπήρξε, άλλωστε, ο δικηγόρος της οικογένειας στη δικαστική περιπέτεια που είχε ο Θεόδωρος Κασσελάκης, αναλαμβάνοντας εξ αρχής την υπεράσπισή του. Γνωρίζοντας μάλιστα τις απόψεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εμπλακεί στην πολιτική.
Η σχέση με Πολάκη
Ως μάλιστα στενός συνεργάτης του Παύλου Πολάκη ο Κρητικός νομικός, ήταν αυτός που τους γνώρισε, τους έφερε πολύ κοντά και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια «σκιώδη» κοινή σύμπραξη στις εσωκομματικής διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον αψύ Σφακιανό γιατρό και πρώην υφυπουργό Υγείας, ο Καπνισάκης συνυπήρξε στον τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από συγκεκριμένη πηγή, «έψαχναν παρέα να βρουν σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Άρα έχουν τη δυνατότητα και να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν. Μιλούν ξεκάθαρα την ίδια γλώσσα.
Οι ενστάσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ
Αναπόφευκτο είναι να εγείρονται ενστάσεις γύρω από την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να διορίσει τον Μανώλη Καπνισάκη ως διευθυντή του γραφείου του. Υποστήριξαν στελέχη της Κουμουνδούρου, κυρίως δε εσωκομματικοί αντίπαλοί του, πως απλώς διάλεξε για τη θέση αυτή «τον προσωπικό δικηγόρο του», αφήνοντας υπονοούμενα για την έλλειψη πολιτικού background που δεν συνάδει με ένα τέτοιο καθοριστικής σημασίας πόστο. Άλλοι, πιο μετριοπαθείς, αναγνώρισαν στην απόφαση του Κασσελάκη την ανάγκη του να στηριχθεί τουλάχιστον σε αυτήν την πρώτη φάση της θητείας του σε πρόσωπα που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, σκέφτονται ανάλογα και πρόκειται να τον στηρίξουν εμπράκτως στο εγχείρημά του χωρίς να του βάζουν εμπόδια.
Η πρώτη πολιτική εκδήλωση του προέδρου Κασσελάκη
Μια μοναξιά την είχε βιώσει τις τελευταίες εβδομάδες ο Κώστας Ζαχαριάδης που τρέχει για το Δήμο Αθηναίων, λόγω και των εσωκομματικών εκλογών. Χθες γέλασε λίγο το χειλάκι του στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη» καθώς ήταν παρών και ο Κασσελάκης που τον στήριξε δημόσια. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, είναι η πρώτη πολιτική εκδήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, στην οποία πηγαίνει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία μάλιστα, έστω και για λίγο, είχε ενωτικό χαρακτήρα καθώς έδωσαν το παρών πολλά στελέχη από διαφορετικές τάσεις. Για να δούμε εάν θα υπάρξει στο δεύτερο γύρο συνεργασία είτε περάσει ο Κώστας Ζαχαριάδης είτε ο Χάρης Δούκας με το ΠΑΣΟΚ. Πάντως ο Χρήστος Σπίρτζης τη θέλει την συνεργασία και ζητάει προεκλογική σύμπτυξη και συνεννόηση με άλλα κόμματα του προοδευτικού κόσμου. Και αυτό μαθαίνω είναι μια δυνατή τάση. Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, όμως, στην Αθήνα τουλάχιστον.
«Μαριονέτα του Τσίπρα ο Κασσελάκης»;
Τα στελέχη της «Ομπρέλας» κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη για ρεβανσισμό, προσχηματική στάση έναντι της ενότητας και πρόθεση -με εντολή Τσίπρα, ο οποίος σύμφωνα με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον «φύτεψε»- να πετάξει εκτός κόμματος όσους δεν συμφωνούν μαζί του.
Οι «προεδρικοί» που βρίσκονται πίσω από τον νέο πρόεδρο κατηγορούν την «Ομπρέλα» για «λευκή απεργία» και σχέδια διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν αποδέχονται τον νέο πρόεδρο.
Οι μύδροι που εξαπολύονται από την μία πλευρά προς την άλλη και τούμπαλιν, τα προσβλητικά σχόλια και το δηλητήριο που εκτοξεύεται δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για συνύπαρξη.
«Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα το λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με του Τραμπ, ότι «δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε “εγώ και ο λαός”», είπε χθες ο Νίκος Φίλης για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και δέχθηκε επιθέσεις γι΄ αυτό από τον Νίκο Παππά, την Ολγα Γεροβασίλη και άλλους.
Την ίδια στιγμή, σκόπιμη υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προεκλογικά, απέδωσε στον Γιώργο Κατρούγκαλο η νέα εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, για εκείνη τη δήλωσή του περί επαναφοράς των συντελεστών στις ασφαλιστικές κρατήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών: «Επρόκειτο για ένα ‘παιδαριώδες σφάλμα’» είπε και πρόσθεσε: «Εγώ δεν κατατάσσω τον κύριο Κατρούγκαλο στους ανθρώπους που κάνουν εύκολα λάθη».
«Τα συνθήματα του Στέφανου Κασσελάκη τα βρίσκουμε και σε ομιλίες ακροδεξιών πολιτικών αρχηγών» έγραψε για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος αποκάλυψε ότι ανησυχεί για το αν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί την ανάγκη να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο η Υγεία και η Παιδεία.
«Πήγαν 150.000 άνθρωποι να ψηφίσουν; Και; Αυτό δίνει νικηφόρα πορεία; Ο Παπανδρέου πήρε 1 εκατομμύριο ψήφους και μετά έχασε. Ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο, ψηφίστηκε από τα μέλη και μετά χάσαμε δύο φορές. Να σπάσει η αντίληψη ότι υπάρχει σωτήρας. Πουθενά δεν υπάρχει σωτήρας» είπε ακόμα για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Νίκος Φίλης, που προανήγγειλε και την έξοδό του στο συνέδριο, λέγοντας: «Εάν το Νοέμβριο στο συνέδριο υπάρξει επικύρωση της θανατικής ποινής για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι ο κάθε ένας θα επιλέξει. Εγώ θα δω τη στιγμή εκείνη. Πάντως δεν είμαι δεδομένος ότι θα είμαι σε ένα κόμμα που δεν είναι της Αριστεράς». Και κατέληξε, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας: «Ευθυνόμαστε όλοι για την ήττα, ο καθένας στο μέτρο του. Καθοριστική ήταν η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος, όπως και στην άνοδό του, δεν παραγνωρίζω τίποτα. Υπήρξε επιλογή διάλυσης της ταυτότητας του κόμματος από τον Τσίπρα, επιλογή του Τσίπρα ήταν να υπάρξει αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία. Το ότι δεν παρενέβη ο Τσίπρας να διαψεύσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες περί υπονόμευσής του, με προβληματίζει». Ενώ, ο Νίκος Ξυδάκης δήλωσε πως «τον Κασσελάκη τον… φύτεψε ο Τσίπρας».
Αυτό το τελευταίο, συμβαδίζει με την πραγματική συζήτηση που γίνεται στους διαδρόμους του κόμματος, περί ομηρείας του Στέφανου Κασσελάκη από τον Αλέξη Τσίπρα και το σύστημά του. Αυτό το κλίμα ενίσχυσε και η ανακοίνωση για τη νέα θέση του Αλέξη Τσίπρα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για την οποία η Κουμουνδούρου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η απόφαση είχε ληφθεί… προ Κασσελάκη. Λες και αν διαφωνούσε ο κ. Κασσελάκης, θα τη γύριζε πίσω…
ΣΥΡΙΖΑ: Στον «πάγο» η Αχτσιόγλου
Το κλίμα έγινε ακόμα χειρότερο μετά από την άρνηση της κ. Αχτσιόγλου να δεχθεί θέση στο κόμμα, κατά τη συνάντησή της με τον κ. Κασσελάκη χθες το πρωί στη Βουλή. Μιλώντας με δημοσιογράφους, η Εφη Αχτσιόγλου εξήγησε ότι αρνήθηκε την πρόταση του κ. Κασσελάκη να αναλάβει όποια θέση θέλει στο κόμμα. Η κ. Αχτσιόγλου επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, εξηγώντας ότι ένας πολιτικός πρέπει να ξέρει πότε έχει αντοχές. Όπως είπε η ίδια, μετά από δύο χρόνια αντιπολίτευσης στην πρώτη γραμμή δεν έχει ενέργεια. «Είναι προσωπική απόφαση να μην αναλάβω κάποια υποχρέωση, έχει να κάνει με τις δικές μου δυνατότητες. Ένας πολιτικός πρέπει να ξέρει τι αντοχές έχει», υποστήριξε, μιλώντας για εξαιρετικό κλίμα στη συνάντηση.
Δεν κατάλαβαν όμως το ίδιο από τη συνάντηση, όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχαν στη συνάντηση.
«Δύο τινά: -Ή ζητούσε από τον κόσμο να γίνει πρόεδρος ενώ γνώριζε ότι δεν είχε ενέργεια να γίνει πρόεδρος. -Ή, αν είχε εκλεγεί, θα είχε ενέργεια. Προτιμώ την πρώτη εκδοχή. Γιατί η δεύτερη θα σήμαινε ότι ο φορτιστής κάποιων ανθρώπων -και μάλιστα Αριστερών- βρίσκεται στην καρέκλα» έγραψε στο Twitter ο στιχουργός και «πιστόλι» υπέρ Κασσελάκη -παλαιότερα υπέρ Τσίπρα- στα social media, Νίκος Μωραΐτης, προσβάλλοντας την κ. Αχτσιόγλου.
Κασσελάκης: «Ράβε-ξήλωνε» χωρίς καμία ενημέρωση
Από την πρώτη στιγμή, ο κ. Κασσελάκης δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει καμία κομματική νόρμα και να σεβαστεί το κόμμα του οποίου ηγείται, με την πεποίθηση ότι με αυτή τη στάση θα κερδίσει και δεν θα χάσει.
Την ίδια στιγμή που οι «προεδρικοί» κατηγορούν την «Ομπρέλα» ότι έχει σκοπό να ελέγξει το κόμμα στο συνέδριο για αυτό και δεν δέχεται την αναβολή του που θα λειτουργούσε εκτονωτικά στο σημερινό κλίμα, το κόμμα κατηγορεί τον κ. Κασσελάκη ότι παίρνει αποφάσεις χωρίς σεβασμό, όχι στο κόμμα το οποίο θεωρεί «τελειωμένο», αλλά στους ανθρώπους.
Οι αντικαταστάσεις των Θάνου Θεοχαρόπουλου και Στέργιου Καλπάκη από τις θέσεις του διευθυντή της Κ.Ο. και του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, έγιναν χωρίς καν να ενημερωθούν οι ίδιοι, παρά μόνον μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης.
«Δεν προσπερνώ το γεγονός ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έμαθε από τα ΜΜΕ την εκπαραθύρωσή του από τα καθήκοντα του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οτι κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του, ούτε για λόγους στοιχειώδους εσωκομματικής ευγένειας» είπε σχετικά ο κ. Ραγκούσης στον ΑΝΤ1, ενώ ο ίδιος ο κ. Θεοχαρόπουλος έγραψε μεταξύ άλλων: «Χθες, αργά το απόγευμα, ενημερώθηκα από ιστοσελίδες για την απόφαση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ορίσει στη θέση μου νέο διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον σύντροφο Γιώργο Τσίπρα».
Αντίστοιχη είναι η ενόχληση που εξέφρασε και ο μέχρι χθες εκπρόσωπος Τύπου Στέργιος Καλπάκης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε επειδή έμαθε την αντικατάστασή του από τη Δώρα Αυγέρη, από τις ιστοσελίδες.
Από χθες, αναζητά νέο διευθυντή και η «Αυγή», καθώς παραιτήθηκε ο Σπύρος Ραπανάκης, που είχε μπει στο στόχαστρο του Παύλου Πολάκη, από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, την «Αναβολή του Φεστιβάλ Σπούτνικ 2023 λόγω καιρικών φαινομένων» ανακοίνωσε χθες η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ .
Με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε τα όσα γίνονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, το στέλεχος της «Ομπρέλας» Πέτρος Λάμπρου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, γράφει σε ανάρτησή του:
«Το “ξεσκόνισμα” άρχισε από τη διεύρυνση! Εντάξει, εγώ και κάμποσοι άλλοι και άλλες, είμαστε “βαρίδια’, για κάποιους “παράσιτα’, σε κάθε περίπτωση “υπονομευτές”. Ο Θεοχαρόπουλος όμως; Ο Καλπάκης;» και κατέληξε: «Ασφαλώς δεν περίμενα καμία “γενναιοδωρία” στα “παράσιτα” και τα “βαρίδια” ή κάποια στοιχειώδη δημοκρατική διαδικασία. Αλλά να αρχίσει το ξήλωμα και το ξεσκόνισμα, όπως είχε πει, από στελέχη της διεύρυνσης, ούτε εγώ δεν το περίμενα. Να πω κι εγώ αυτό που τώρα τελευταία ακούγεται συχνά. Οχι στο όνομά μου…».
Τι ισχύει τελικά, κανείς δεν ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει κοπεί στα δυο, ο Κασσελάκης με τον ντόρο που έχει γίνει και αν εκδιωχθεί από την παράταξη, θα κάνει νέο κόμμα για να διεκδικήσει μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο στις επόμενες εκλογές.
Όλα θα φανούν στο συνέδριο. Εκεί θα γίνει η απόλυτη σφαγή.