Λέγεται και αλογάκι της θάλασσας. Θεωρείται ένα από τα πιο περίεργα πλάσματα του ζωικού βασιλείου με παρουσία στους ωκεανούς που αριθμεί εκατομμύρια χρόνια. Οι βιολόγοι αρχικά τον αντιμετώπισαν ως μικρό τέρας, ενώ στη συνέχεια τον κατέταξαν στα ψάρια. Βέβαια του λείπει το γνωστό υδροδυναμικό σχήμα των ψαριών, γι΄ αυτό και κινείται στον βυθό με πολύ αργούς ρυθμούς. Ακόμα, αλλάζει χρώματα σαν τον χαμαιλέοντα, ώστε να εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον.
Αυτές είναι μόνο λίγες από τις ιδιορρυθμίες του μαγικού ιππόκαμπου. Πάντως, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική πιστεύει πολύ στις αφροδισιακές, τονωτικές και άλλες θεραπευτικές του ιδιότητες (οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι επιδρά στα νεφρά, το κυκλοφορικό και αλλού), με αποτέλεσμα εκατομμύρια αλογάκια του ωκεανού να καταλήγουν κάθε χρόνο σε κινέζικα (και άλλα) στομάχια αποξηραμένα, κρασάτα ή σαν σκόνη μέσα σε κάψουλες.
Ο αρσενικός μένει έγκυος!
Η ερωτική ζωή των ιππόκαμπων ακολουθεί πολύ ιδιαίτερους κανόνες. Ο αρσενικός, όσο πιο… κοιλαράς είναι τόσο μεγαλύτερη έλξη ασκεί στις θηλυκές αλλά και στους… άλλους αρσενικούς (οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν λογιών-λογιών ιππόκαμποι: μονογαμικοί, άσωτοι, άστατοι, αλλά και με ομοφυλοφιλικές τάσεις).
Όλα τα ερωτικά χάδια τα κάνει με την πιθηκίσια ουρά του, που την μπλέκει με χάρη γύρω από την ουρά της ερωτικής του συντρόφου. Όσο οι δυο τους βρίσκονται σε ερωτικό παραλήρημα, χορεύουν κολλημένοι ένα θερμό μπλουζ που κρατάει για μέρες. Και δεν φτάνουν όλα αυτά, στο τέλος μένει και έγκυος από τη θηλυκιά, η οποία πετάει τα γονιμοποιημένα από το σπέρμα του αυγά της μέσα σε έναν σάκο που βρίσκεται στην κοιλιά του. Εκείνος θα γεννήσει τα παιδιά τους μετά από 2-6 εβδομάδες και θα μείνει έγκυος ξανά και ξανά, μέχρι να τελειώσει η περίοδος αναπαραγωγής που διαρκεί περίπου 6 μήνες.
Θηλυκός δράκοντας με κεφάλι αλόγου
Το όνομά του ιππόκαμπου προέρχεται από τις λέξεις ίππος (γιατί το κεφάλι του μοιάζει με του αλόγου) και Κάμπη, που ήταν ένα μυθικό, υποχθόνιο θαλάσσιο τέρας. Η Κάμπη (δηλαδή καμπυλωμένη, κυρτωμένη) ήταν, κατά την ελληνική μυθολογία, ένας θηλυκός δράκοντας – με σώμα ανθρώπινο από τη μέση και επάνω και φιδίσιο από τη μέση και κάτω και με ουρά σαν του σκορπιού – που σκότωσε ο Δίας στα Τάρταρα.
Όμως πλάσματα με μισό σώμα αλόγου και μισό ψαριού έσερναν και το άρμα του Ποσειδώνα. Ο ιππόκαμπος (που φτάνει το πολύ τα 30 εκατοστά σε μήκος) μοιάζει να είναι η μικρογραφία τους.