Brexit: Βατερλώ για την Τερέζα Μέι – Τα σενάρια της επόμενης μέρας


Σε αχαρτογράφητα νερά πλέει η Μεγάλη Βρετανία μετά το συντριπτικό «όχι» που είπε η Βουλή των Κοινοτήτων στη συμφωνία που συνήψε η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, με τους ευρωπαίους διαπραγματευτές της για τους όρους του Brexit.

Η συμφωνία καταψηφίστηκε – 202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ ενώ 432 κατά – και έθεσε τη Μέι αντιμέτωπη με μία πρόταση μομφής από τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ευελπιστεί στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχθηκε την ήττα της και δήλωσε έτοιμη για την πρόταση μομφής, που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε εδώ και καιρό προαναγγείλει. Όπως τόνισε στην ομιλία της, είναι αισιόδοξη ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Σύμφωνα με το BBC, οι ελπίδες του Κόρμπιν για εκλογές το πιθανότερο είναι να διαψευστούν καθώς τόσο το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, όσο και οι «αντάρτες» στις τάξεις των Συντηρητικών, αναμένεται να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Δείτε ΕΔΩ τη ροή ειδήσεων

Η συζήτηση για την πρόταση μομφής, όπως ζήτησε και η Μέι άλλωστε, θα γίνει σήμερα και θα διαρκέσει αρκετές ώρες.

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αν λάβει την στήριξη της Βουλής θα επανέλθει με νέο σχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα. «Η Βουλή ‘’μίλησε’’ και η κυβέρνηση θα ακούσει», τόνισε χθες και γνωστοποίησε πως είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν κύκλο συναντήσεων με βουλευτές όλων των παρατάξεων ώστε να ακούσει τις προτάσεις τους. Ωστόσο, ζήτησε η όποια πρόταση να υπακούει στη λογική και να μπορεί να μεταφερθεί στην Ε.Ε.

Ακόμη και εάν η Μέι «επιβιώσει», όμως, οι Εργατικοί, ενδέχεται να καταθέσουν νέες προτάσεις μομφής στο άμεσο μέλλον για να θέσουν σε δύσκολη θέση την πρωθυπουργό, όπως υπονόησε ο σκιώδης υπουργός Εμπορίας, Μπάρι Γκάρντινερ.

«Τα νούμερα (σ.σ. των βουλευτών) δεν υπάρχουν τώρα», είπε ο Γκάρντινερ στο BBC σχετικά με το αν πιστεύει ότι θα είναι επιτυχής η πρόταση των Εργατικών, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα του πως θα γίνει στο μέλλον.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έκανε λόγο για μαζική εντολή επιστροφής στις Βρυξέλλες για νέες διαπραγματεύσεις.

Η επικεφαλής του DUP, Αρλέν Φόστερ, σημείωσε πως το κόμμα της θα κρατήσει τη Μέι στην εξουσία, αλλά διατράνωσε πως αντιτίθεται στη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών. «Θα δώσουμε στην κυβέρνηση τον χώρο για να συντάξει το πλάνο μας», είπε.

Πώς λειτουργεί η πρόταση μομφής

Ο βρετανικός νόμος της χώρας επιτάσσει τη διενέργεια εκλογών κάθε πέντε χρόνια. Επόμενη εκλογική χρονιά είναι το 2022. Ωστόσο, η πρόταση μομφής μπορεί να γίνει δίαυλος για την πτώση μίας μη αρεστής κυβέρνησης.

Αν η Βουλή ψηφίσει υπέρ της πρότασης, τότε ξεκινά μία αντίστροφη μέτρηση 14 ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, αν η ίδια ή κάποια άλλη κυβέρνηση δεν καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.

Οι εκλογές δεν μπορούν να διενεργηθούν για τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες έπειτα από την προκήρυξή τους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ