Πολλές γυναίκες σήμερα έχουν εντάξει στη ζωή τους το γυμναστήριο και τον αθλητισμό, με την ευρεία έννοια, ενώ σε γενικές γραμμές το fitness έχει γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής. Γιατί, όμως, υπάρχουν ακόμα γυναίκες που διστάζουν να εγγραφούν σε ένα γυμναστήριο;
Τα οφέλη για την υγεία της καθημερινής εξάσκησης και της εκγύμνασης του σώματος είναι ευρέως διαδεδομένα τη σημερινή εποχή, ενώ ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σπεύδουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, αρκετές γυναίκες αποφεύγουν να πάνε γυμναστήριο ακόμη και σήμερα κι αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με έρευνες.
Διαφορά στη σωματική δραστηριότητα
Εάν έχεις μπει ποτέ σε γυμναστήριο και ξαφνικά ένιωσες ότι όλοι σε κρίνουν, τότε θα ξέρεις το συναίσθημα. Αλλά δεν είναι μόνο θέμα της γυναικείας συνείδησης, το να νιώθεις «ντροπή» στον χώρο αυτό. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τέτοιες εμπειρίες οφείλονται στο χάσμα των φύλων, όσον αφορά τα επίπεδα σωματικής άσκησης που μπορεί να βλάψουν την υγεία των γυναικών.
Γενικά, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από ότι οι άνδρες να γυμναστούν «έντονα»: Το 57% των ανδρών ηλικίας 18 και άνω πληρούν τα συνιστώμενα επίπεδα αερόβιας δραστηριότητας, έναντι 49% των γυναικών, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών. Όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές τόσο για την αερόβια όσο και για την άσκηση ενίσχυσης μυών, το κενό διευρύνεται. Οι πιο περιθωριοποιημένες ομάδες παρουσιάζουν ακόμα χαμηλότερα ποσοστά, αφού σε μια πρόσφατη μελέτη, οι νεαρές μαύρες γυναίκες, ήταν η λιγότερο πιθανή ομάδα που συμμετείχε σε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Ακόμα, έχοντας υπόψη τις πολιτικές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι trans και οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες σε αθλήματα και γυμναστήρια, τα ποσοστά συμμετοχής τους είναι ακόμα χαμηλότερα.
Διαχωριστικές γραμμές στα γυμναστήρια
Ποιος οφείλεται για τις διαχωριστικές γραμμές, που καθορίζουν που θα γυμναστεί το κάθε φύλο; Η απάντηση είναι εμείς οι ίδιοι και το κόμπλεξ που διακατέχει κάποιους, αλλά ο μείζων παράγοντας είναι ότι οι χώροι μαστίζονται από αποτρεπτικούς παράγοντες που αφορούν το φύλο και τα οποία ενθαρρύνουν τις γυναίκες να παραμείνουν στο περιθώριο.
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να «στιγματιστούν» στο γυμναστήριο, κάτι που θα τους αποθαρρύνει στη συνέχεια να το επισκεφτούν ξανά. Έπειτα, υπάρχει το ζήτημα της παρενόχλησης , όπως και στους περισσότερους δημόσιους χώρους, οι εμπειρίες των γυναικών σε γυμναστήρια και σε διαδρομές πεζοπορίας συχνά συνοδεύονται από κάποιο είδος παρενόχλησης.
Πολλές είναι οι περιπτώσεις που αφηγούνται γυναίκες ότι τις ακολούθησε ένας άνδρας με το αυτοκίνητό του.
Θα σταθμεύσει, θα παρακολουθήσει το τρέξιμο, θα προχωρήσει μπροστά και θα πάει στο πάρκο για να παρακολουθήσει την πορεία ξανά, ενώ σφυρούσαν δύο ακόμη άνδρες, ξεχωριστά, καθώς περνούσα. Αν το ίδιο πράγμα μου συνέβαινε τη νύχτα χωρίς να υπάρχουν άνθρωποι γύρω μου, δεν ξέρω ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα
Πάνω από το 40% των γυναικών βιώνουν παρενόχληση ενώ τρέχουν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 2017 Runner’s World.
Ένας από τους πιο αποθαρρυντικούς παράγοντες, αποτελεί η σχεδίαση των γυμναστηρίων και τις κοινωνικές συμπεριφορές που τον ενισχύουν. Εάν κλείσεις τα μάτια σου και σκεφτείς το γυμναστήριο, οι εικόνες που έρχονται συχνά στο μυαλό σου είναι με βάση το φύλο. Ράβδοι βάρους που σηκώνονται από ιδρωμένους τύπους, ενώ οι γυναίκες βρίσκονται κοντά στις μηχανές cardio και στη γιόγκα. Έχει παρατηρηθεί ακόμη ότι οι συνομιλίες σε αυτά τα δωμάτια μπορεί να είναι πολύ άβολες, μισογύνικες και ομοφοβικές.
Η προσπέραση αυτών των στερεοτύπων δεν είναι εύκολη και υπάρχουν πολλές ανέκφραστες επιθυμίες. Ορισμένες γυναίκες θεωρούν λιγότερο «ειδικό» τον εαυτό τους σε αυτό τον τομέα ασκήσεων και δεν θέλουν να παρεμποδίσουν άλλους στον χώρο που θεωρούν ότι έχουν περισσότερη εμπειρία. Ήταν εντυπωσιακό το πόσες γυναίκες μίλησαν για συρρίκνωση ή ελαχιστοποίηση του χρόνου και του χώρου που περνάνε στο γυμναστήριο.
Καλύτερες συνθήκες
Αυτό δεν συμβαίνει σε κάθε γυμναστήριο φυσικά, καθώς αρκετά είναι αυτά στα οποία κυριαρχεί το γυναικείο φύλο. Αλλά ακόμη και σε αυτούς τους χώρους, οι γυναίκες συναντάνε κάποια αποθαρρυντικά σχόλια σχετικά με τον τρόπο που γυμνάζονται, αλλά και στερεότυπα ενός μη φυσιολογικού και άρρωστου προτύπου σώματος.
Τα πράγματα αλλάζουν. Τα βάρη έχουν μεγάλη απήχηση, χάρη σε μεγάλο βαθμό στη δημοτικότητα του CrossFit και άλλων προπονήσεων όπως αυτό, ενώ οι γυναίκες συμμετέχουν σε μεγαλύτερο αριθμό από ποτέ άλλοτε. Το 47% των μελών της USA Weightlifting είναι τώρα γυναίκες, κάτι που σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται απλά να αδυνατίσουν αλλά και να «χτίσουν» μυς, που είναι και το πιο υγιές, αλλά και αυτό που τις γεμίζει αυτοπεποίθηση.