Τα μεγάλα βάρη της οικονομικής κρίσης τα σηκώνουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες. – Πόσα βγάζουν και πόσα καταθέτουν στο κράτος – Το κράτος κοντεύει να γίνει συνέταιρός μας λένε οι έμποροι στον φακό του Newsbomb.gr
Το ελληνικό Δημόσιο κλείνει τις επιχειρήσεις εξαιτίας των υψηλών φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και του ασταθούς φορολογικού συστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη (έχει τον 4ο υψηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη) και η υπερφορολόγηση φέρνει πρωτιές ακρίβειας στους φορολογουμένους.
Mε το 60% των κερδών μίας επιχείρησης να πηγαίνει σε φόρους μιλάμε ξακάθαρα για τον… θάνατο του εμποράκου.
Δείτε τι είπε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr και στην δημοσιογράφο Ευδοκία Μύτιλη ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Οι φόροι στα ύψη – Οι αυτοαπασχοπλούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με:
Τεκμήρια διαβίωσης
Κάθε φορολογούμενος που ασκεί ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα παραγωγής ή πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επάγγελμα οφείλει να καταβάλει φόρο εισοδήματος με βάση το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ:
- Του πραγματικού καθαρού εισοδήματος του, δηλαδή του καθαρού κέρδους του.
- Του τεκμαρτού εισοδήματός του, το οποίο προσδιορίζεται με βάση το άθροισμα των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης ή «τεκμηρίων διαβίωσης».
Υψηλοί συντελεστές φορολόγησης
Επί του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος επιβάλλεται φόρος εισοδήματος με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ.
Προκαταβολή φόρου – Υπολογίζεται με συντελεστές από 22% έως 45% επιβάλλεται προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους με συντελεστή 100%.
Τέλος επιτηδεύματος
Ανεξαρτήτως του ένα θα δηλώσει καθαρά κέρδη ή ζημιές πρέπει επιπλέον να καταβάλει και φέτος τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης
Σε περίπτωση που το συνολικό φορολογητέο εισόδημα της ατομικής επιχείρησης υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ τότε ο φορολογούμενος οφείλει να καταβάλει και ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία υπολογίζεται με συντελεστές από 2,2% έως 10%.
Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης
Αν ο φορολογούμενος διαθέτει ΙΧ με κινητήρα από 1.929 κ.εκ. και άνω με παλαιότητα έως 10 ετών ή βάρκα μήκους άνω των 5 μέτρων τότε πρέπει να πληρώσει και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες εξετάζουν να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς εκτιμούν ότι θα έχουν καλύτερη και ταχύτερη πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, όταν στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη και σαφώς με υψηλότερα επιτόκια.
Ολες οι μελέτες των μεγάλων ελεγκτικών οίκων και των οργανισμών τονίζουν πως «εάν δεν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία». Η προσδοκώμενη ανάπτυξη δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει σε ένα περιβάλλον υπερβολικά υψηλής και απογοητευτικά μη ανταποδοτικής φορολογίας. Η φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων έχει εξαντληθεί…
Δείτε τι είπαν στην κάμερα του Newsbomb.gr οι έμποροι για τον γολγοθά που ανεβαίνουν αλλά και το πώς τους έχει «γονατίσει» η οικονομική κρίση
Μπορεί στις μεσαίες και μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις να είναι αλήθεια ότι συντηρείται ένα επίπεδο κατανάλωσης από τα τελευταία διαθέσιμα αποθεματικά των νοικοκυριών με θετική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας, ωστόσο είναι βέβαιον ότι η πολύχρονη άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση θα προκαλέσει γενικευμένη κόπωση με επιπτώσεις στη μείωση του αγοραστικού διαθέσιμου εισοδήματος και στη μείωση της κατανάλωσης.