Φοροδιαφυγή: Τι αλλάζει από 1η Ιανουαρίου του 2024 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – – Μετρητά κάτω από 500 ευρώ


Φοροδιαφυγή:  Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται τα «μέτρα ασφαλείας» για την πάταξή της καθώς αποτελεί μια μεγάλη πληγή για τα κρατικά έσοδα. Έπειτα από τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται, στο στόχαστρο μπαίνουν και όλες οι συναλλαγές που διενεργούνται με μετρητά.

Από τις αρχές του 2024, θα μπουν σε εφαρμογή τα περισσότερα νέα μέτρα για την φοροδιαφυγή

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε στις εξαγγελίες του από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, με τις αλλαγές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτει τον Οκτώβριο στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

  • Τέλος τα μετρητά πάνω από 500 ευρώ μεταξύ πελατών και επιχειρήσεων. Η απαγόρευση ισχύει ήδη αλλά το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά παράβαση κρίθηκε μη αποτρεπτικό. Στο εξής, όποιος δέχεται πληρωμή πάνω από 500 ευρώ σε μετρητά αντί μέσω τραπέζης, θα πληρώνει πρόστιμο τα διπλά από όσα εισέπραξε. Δηλαδή πχ 2.000 ευρώ αν εισέπραξε 1.000 (ή και πολύ περισσότερα για μεγαλύτερα ποσά) με βάση όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.
  • Όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, ασχέτως ΚΑΔ που έχουν δηλώσει στην Εφορία, θα εγκαταστήσουν POS για να δέχονται πληρωμές με κάρτες, εφόσον δέχονται πελάτες λιανικής.
  • Αντίστοιχα και για όσους δεν διενεργούν καν λιανικές συναλλαγές, όλες ανεξαιρέτως οι b2b (business to business) επαγγελματικές συναλλαγές δαπάνες, πρέπει να δηλώνονται ηλεκτρονικά στο MyDATA. Ό,τι δεν δηλώνεται, δεν θα αναγνωρίζεται σαν δαπάνη προς έκπτωση από τα κέρδη της χρονιάς. Θα φορολογείται σαν κέρδος και η επιχείρηση θα πληρώνει 9% έως 44% ως φυσικό πρόσωπο (έμποροι, αγρότες, επαγγελματίες) ή 22% για τις εταιρίες (νομικά πρόσωπα).
  • Όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν και θα λειτουργούν αυτομάτως με POS, ώστε να μη «χάνεται» καμία έκδοση απόδειξης, όταν γίνεται πληρωμή με κάρτα.

Όλες οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν λύσεις ασφάλισης κατά των θεομηνιών. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση θα φέρει σε διαβούλευση την υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη όλων των εμπορικών, αγροτικών και άλλων παραγωγικών μονάδων.

Φοροδιαφυγή: Τι ισχύει για τα AirBNB

Την ίδια στιγμή, ιδιοκτήτες τριών ή περισσοτέρων ακινήτων που εκμισθώνονται σε πλατφόρμες «τύπου AirBNB, αναλαμβάνουν λογιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις… ξενοδοχείου από το 2024, εισπράττοντας και αποδίδοντας ΦΠΑ και τέλη διαμονής.

Μισθολογικό κόστος και νέα βάρη ασφάλισης

Να σημειωθεί ότι νέα αύξηση του μισθολογικού κόστους φέρνει η εξαγγελία για τις τριετίες, που τρία χρόνια νωρίτερα “ξεπαγώνουν”. Επίσης, υποχρεωτικό μεν, αν και όχι οριζόντιο θα είναι το “πράσινο” Τέλος, που θα επιβαρύνει τη διαμονή σε ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα δωμάτια κι εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. Ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στον υφιστάμενο ετήσιο “κουμπαρά” των 300 εκατ. Ευρώ για Κρατική Αρωγή, που ενσωματώνει το ΠΔΕ.

Σήμερα, ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, ως εξής:

Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων κι ενοικιαζόμενα δωμάτια: 0,50 ευρώ

3 αστέρων: 1,50 ευρώ

4 αστέρων: 3 ευρώ

5 αστέρων: 4 ευρώ

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, ο φόρος αυτός θα αυξηθεί από 1 ως 6 ευρώ, κυρίως στα πολυτελή ξενοδοχεία και απομένουν οι διευκρινίσεις για το τι ακριβώς θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2024. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση αναμένει υπερδιπλάσια έσοδα από αυτό το Τέλος, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ο φετινός Προϋπολογισμός έχει πρόβλεψη εσόδων 134 εκ ευρώ.

Σημειωτέον ότι ο εν λόγω αυξημένος φόρος θα επιβαρύνει και όσους διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση από 3 ακίνητα και πάνω, καθώς αυτοί θα αντιμετωπίζονται εφεξής ως επαγγελματίες, δηλαδή θα είναι υπόχρεοι ΦΠΑ και τα εν λόγω ακίνητα θα επιβαρύνονται με όλα τα προβλεπόμενα Τέλη.

Ασφάλιση κτιρίων

Όσον αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων, τελικά αυτή επί του παρόντος περιορίζεται στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Σε αυτήν τη φάση, για την ασφάλιση των κατοικιών έχει ψηφιστεί και πρόκειται να εφαρμοστεί το κίνητρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, ενώ δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι τα ακίνητα με στεγαστικό δάνειο ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Αυτό που προφανώς προβλημάτισε την κυβέρνηση είναι το μεγάλο stock των πολύ παλιών ακινήτων, για τα οποία το ασφάλιστρο θα ήταν δυσανάλογα υψηλό, άρα επιβαρυντικό.

Οι αντιδράσεις

Πάντως, τις εξειδικεύσεις των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αναμένουν οι φορείς της αγοράς. Για παράδειγμα οι φορείς αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για την υποχρεωτική ασφάλιση των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημείωσε πως η έναρξη της δημόσιας συζήτησης για την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση “γιατί, όπως έχει φανεί ήδη, το κράτος δεν μπορεί μόνο του να σηκώσει το βάρος των αποζημιώσεων σε πληγέντες. Και επειδή τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται πλέον όλο και συχνότερα, πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να μην εξαρτάται ο πολίτης μόνο από την κρατική αρωγή μετά από έναν σεισμό, μία φωτιά ή μία πλημμύρα”.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η υποχρεωτική ασφάλιση, δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί αν δεν υποστηριχθούν οι πολίτες με σοβαρά φορολογικά και άλλα κίνητρα. Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ πέρα από την έκπτωση 10% στο ΕΝΦΙΑ που ισχύει μόνο για τις κατοικίες, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης έκπτωση των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα των ασφαλιζομένων ιδιοκτητών. «Αυτό είναι εφικτό, δεδομένου ότι η ασφαλιστική αγορά λειτουργεί με απόλυτη φορολογική διαφάνεια και συμμόρφωση, και αποδίδει στο Δημόσιο τόσο μεγάλα φορολογικά έσοδα ώστε να είναι δημοσιονομικά ευχερής και συμφέρουσα η ουσιαστική επιδότηση των ασφαλιζομένων ιδιωτών», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ σημειώνοντας ακόμη η κρατική αρωγή θα πρέπει να καλύπτει προς τους ασφαλισμένους πολίτες το 2% – 4% που ως απαλλασσόμενο, δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Σε σχέση με τις τριετίες υπάρχει ένα “πάγωμα” στην αγορά, καθώς η επιστροφή των επιδομάτων προϋπηρεσίας προγραμματιζόταν για όταν η ανεργία υποχωρούσε σε μονοψήφιο ποσοστό, κάτι το οποίο δεν αναμένεται πριν το 2024.

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας έπσευσε να σημειώσει ότι το μέτρο δεν έχει αναδρομικότητα, ενώ όσοι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς τους, το διάστημα 2012 -2023, ως οικειοθελή παροχή, οι οποίες υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα, τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα και ο εργοδότης δεν υποχρεούται να δώσει κανένα επίδομα προϋπηρεσίας.

Σε σχέση με τη ρευστότητα και τις δράσεις στήριξής της η αγορά μάλλον δεν έχει θετικά να πει.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δεν ακούσαμε κάτι για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
Στη δήλωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΕΕΑ αναφέρει ακόμη πως “για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όμως παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρξε αναφορά, ούτε βέβαια και κάποια μέτρα που δρομολογούνται, για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Για εμάς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι απόλυτα αναγκαίο να υπάρξουν παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, η ακρίβεια, οι συσσωρευμένες οφειλές, οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού, η έλλειψη ρευστότητας, τα επιπλέον μισθολογικά βάρη που φέρνει το ξεπάγωμα των τριετιών, είναι παράγοντες που κλονίζουν το επιχειρείν. Και επειδή καμία οικονομία δεν αναπτύχθηκε χωρίς την συμμετοχή των επιχειρήσεων, χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ουσιαστική ενίσχυση τους. Όσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κάτι που και εμείς ζητάμε, θα περιμένουμε να δούμε τον τελικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτή την στιγμή είναι ότι θέλουμε να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη”.

Β. Κορκίδης: Μεταρρυθμιστικές αλλαγές και αντιπλημμυρικές παροχές

Από την μεριά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνει πως η προσπάθεια του πρωθυπουργού ήταν εμφανής, στο να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα περισσότερων μόνιμων μεταρρυθμίσεων, δομικών αλλαγών και λιγότερο, πρόσκαιρων παροχών, με εξαίρεση βεβαίως το αντιπλημμυρικό καλάθι της Θεσσαλίας και το αντιπυρικό καλάθι του Έβρου» Στο κρίσιμο πεδίο της ακρίβειας, διατύπωσε ανησυχίες για τις επίμονες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια».

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, το μήνυμα του πρωθυπουργού στο οικονομικό πεδίο ήταν να ανακτηθεί ο πλούτος της χώρας από επενδυτική ανάπτυξη, ενώ έκανε σαφές πως δεν θα γίνουν αλλαγές στο πεδίο των φοροελαφρύνσεων, αλλά παρεμβάσεις με 10 μέτρα στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Η ομιλία Μητσοτάκη, χωρίς διάθεση παροχολογίας, πιστεύω πως εστίασε σε μια προσπάθεια πολιτικής αφύπνισης, οικονομικής εγρήγορσης και κοινωνικής ενθάρρυνσης για την επόμενη μέρα. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξειδικεύσεις», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ