Τριετίες: Περίπου ενάμιση χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο ανακοινώθηκε το «ξεπάγωμα» των τριετιών
Ο λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει τώρα και να πάρει το ρίσκο.
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα ωφεληθούν από το «ξεπάγωμα» των τριετιών, καθώς θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους.
Η απόφαση που είχε ληφθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2012 ανέφερε πως το «ξεπάγωμα» θα επιτραπεί όταν η Ελλάδα θα καταγράψει τέσσερα τετράμηνα με τον δείκτη της ανεργίας κάτω από το 10%.
Παρότι αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα, αν και οι ενδείξεις από την αγορά εργασίας δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις με το υπουργείο Εργασίας.
«Η χθεσινή ανακοίνωση του κ. πρωθυπουργού, αποτελεί εισήγηση και προσωπική δική μου και της γενικής γραμματέως της κ. Στρατινάκη. Μέσα στον Αύγουστο κάναμε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό για αυτό το θέμα», ανέφερε ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Είμαστε σε στέρεο έδαφος, η ανεργία πέφτει με μεγάλη ταχύτητα. Δεν είμαστε σε τέσσερα τετράμηνα κάτω από το 10%. Πολύ σύντομα θα είμαστε. Τέθηκαν δύο ζητήματα που θέλαμε να λύσουμε. Αν περιμέναμε την εφαρμογή της μνημονιακής πράξης του υπουργικού συμβουλιού της 14/2/2012 τότε όσοι προσλήφθησαν στην Ελλάδα από τότε και μετά, θα έχτιζαν δικαίωμα στο επίδομα ενάμιση χρόνο από σήμερα. Άρα, θα έπαιρνα την πρώτη αύξηση το 2029», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, το «ξεπάγωμα» των τριετιών δίνει το δικαίωμα σε όλους όσοι έπιασαν δουλειά από τις 15 Φεβρουαρίου 2012 και έπειτα να χτίσουν το δικαίωμά τους στο επίδομα του 10%,
«Είναι αδικία να πηγαίνει καλά η οικονομία, να πέφτει η ανεργία και να χάσουν άλλο ενάμιση με δύο χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Την εισήγηση έκανα εγώ, τον φετινό Αύγουστο», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ εξήγησε πως «όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα εξειδικευτούν με νόμο που θα έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου».