Προσοχή – Πολύ σημαντικό: Για πόσες ώρες μπορούμε να αφήσουμε τον σκύλο μας μόνο στο σπίτι;


Μιλώντας με μία φίλη πρόσφατα, πιάσαμε το θέμα των σκύλων και πώς αυτοί επηρεάζουν τη ζωή μας. Παραδέχτηκε ότι αν και αγαπά τον σκύλο της, συχνά νιώθει το βάρος των ενοχών, όταν τον αφήνει μόνο σπίτι. Εκείνη και ο σύζυγός της πηγαίνουν για σκι κάθε σαββατοκύριακο, αφήνοντας τον σκύλο μόνο.

Όταν φεύγουν, μία φίλη τους πηγαίνει στο σπίτι για να βγάλει το μεσημέρι τον σκύλο για άλλη μια βόλτα. Ορισμένες φορές, στο γυρισμό, έχει τόση κίνηση που αργούν να φτάσουν, ακόμα και τέσσερις ή και πέντε ώρες. Πολλές φορές, φτάνουν τελικά σπίτι στις 9 το βράδυ της Κυριακής.

Καθώς εκείνη μιλούσε, υπολόγισα τις ώρες που ο σκύλος τους μένει συνεχόμενα μόνος στο σπίτι – 14. Η φίλη μου νιώθει άβολα να αφήνει τον σκύλο για τόσο πολύ, αλλά το κάνει. Είναι καλός άνθρωπος και «καλή» ιδιοκτήτρια. Όμως, εγώ βρήκα την ιστορία της ανησυχητική. Άρχισα να νιώθω άβολα με τις πολλές ώρες και σκεφτόμουν τον σκύλο. Θα πρέπει να βαριέται τόσο πολύ και να νιώθει τόσο μόνος.

Νομίζω ότι οι 14 ώρες είναι πολλές για να αφήσει κάποιος έναν σκύλο μόνο, αλλά τι λένε και οι ειδικοί; Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη και απόλυτη απάντηση. Αν και οι ιδιοκτήτες σκύλων ρωτούν πολύ συχνά πόσο μπορούν να αφήσουν τον σκύλο τους μόνο, η απάντηση είναι ασαφής.

Όσο γνωρίζω, δεν έχουν γίνει εμπειρικές μελέτες που να διερευνούν άμεσα αυτή την απορία. Υπάρχουν όμως ορισμένα δεδομένα που πράγματι ισχύουν: Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και διαμορφώνουν ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης: Ο σκύλος μας χρησιμοποιεί τις εκφράσεις του προσώπου του για να επικοινωνήσει μαζί μας και Ο σκύλος μου, αυτός ο δάσκαλος!

Και οι αλλαγές που έχουν γίνει στα ζώα αυτά έχουν δώσει προβάδισμα στο γονίδιο της «υπερβολικής» κοινωνικοποίησης. Οι σκύλοι δεν ανέχονται απλά την ανθρώπινη παρουσία• την επιζητούν. Είναι βέβαιο πως οι σκύλοι συντροφιάς χρειάζονται εγγύτητα με τους ανθρώπους και η στέρηση αυτής της επαφής τους επηρεάζει σημαντικά. Πολλοί σκύλοι στρεσάρονται όταν μένουν μόνοι.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα τους αυξάνονται και ορισμένες φορές εκτινάσσονται στα ύψη. Οι σκύλοι είναι σίγουρο πως βιώνουν μοναξιά και αυτή η μοναξιά είναι επώδυνη. Ιδανικά, λοιπόν, δεν θα έπρεπε να αφήνουμε τους σκύλους μόνους τους. Παρά την έλλειψη εστιασμένης έρευνας πάνω στο ερώτημα, φαίνεται πως υπάρχει μια άρρητη παραδοχή από τους εκπαιδευτές και τους κτηνιάτρους ότι οι 4 ώρες είναι ένα καλό χρονικό και ανεκτό χρονικό διάστημα για έναν ενήλικο σκύλο.

Φυσικά, ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Τα κουτάβια φυσικά πρέπει να μένουν μόνοι για μικρότερο χρονικό διάστημα και ποτέ για πολύ, αφού δεν έχουν μεγάλο έλεγχο της ουροδόχου κύστης τους. Οι μεγαλύτεροι σκύλοι που είναι λιγότερο δραστήριοι ή πιο ανεξάρτητοι νιώθουν πιο άνετα να μένουν μόνοι για λίγο μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Φυσικά, είναι πιθανό οι περισσότεροι σκύλοι να μένουν περισσότερο από τέσσερις ώρες μόνοι τους. Και αυτό διότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εργάζονται οκτάωρο, έχουν οικογένειες και ίσως φεύγουν τα σαββατοκύριακα. Μια Βρετανική έρευνα μάλιστα έδειξε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των ιδιοκτητών σκύλων πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να αφήνουν τον σκύλο στο σπίτι για 6-10 ώρες την ημέρα.

Η ερώτηση του πόσες ώρες θεωρούνται πολλές δεν είναι μόνο επιστημονική, αλλά επίσης ηθική. Αν, για παράδειγμα, οι τέσσερις ώρες είναι ένα λογικό χρονικό διάστημα για να αφήνουμε μόνο ένα σκύλο, τότε ίσως κάποιος που λείπει περισσότερες ώρες από το σπίτι ίσως δεν θα έπρεπε να έχει σκύλο, αφού δεν μπορεί να του παρέχει το περιβάλλον που απαιτείται για να είναι ευτυχισμένος και υγιής ο σκύλος. Μήπως λοιπόν η οικογένεια της φίλης μου θα ήταν καλύτερα να μην είχε σκύλο;

Θα ήταν το ηθικό πρόβλημα λιγότερο σοβαρό, αν η φίλη μου προσέφερε στον σκύλο της πρόσβαση σε κήπο, ώστε να μπορεί να κάνει την ανάγκη του; Μπορεί. Αλλά και πάλι αυτό δεν θα άλλαζε πολλά. Γνωρίζω πολύ λίγους ιδιοκτήτες σκύλων που δεν ανησυχούν για το ότι αναγκάζονται να αφήσουν τον σκύλο τους μόνο. Πρόκειται για ένα ηθικό ερώτημα που ο καθένας πρέπει να απαντήσει.

Jessica Pierce, ειδικός στη βιοηθική

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ