Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε στο Στρασβούργο και κατάφερε να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους μας για το μέγεθος της καταστροφής από την κακοκαιρία Daniel που έπληξε την Ελλάδα σπέρνοντας τον όλεθρο και την πλήρη καταστροφή.
Η κυρία Φον ντερ Λάιεν μίλησε για πέντε πηγές χρηματοδότησης προς την Ελλάδα ανακοινώνοντας ότι στη χώρα θα δοθούν συνολικά 2,25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel.
Ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι πώς θα διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση την διανομή αυτών των χρημάτων προκειμένου να ανασυνταχθούν ταχύτατα οι περιοχές που επλήγησαν.
Τι συζήτησαν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Κυριάκος Μητσοτάκης
Η πρόεδρος της Κομισιόν, εξάλλου, αναφέρθηκε στην ανάγκη για «προσαύξηση των κεφαλαίων του», ενώ και ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα θέσει ως «προσωπική αποστολή» να πείσει τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αυξηθούν τα κονδύλια του εν λόγω Ταμείου –το οποίο δεν εξυπηρετεί πια τον σκοπό του από άποψη μεγέθους κονδυλίων– «που μπορεί να στηρίζει χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επί της ουσίας χθες στη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ στελεχών της Κομισιόν και της κυβέρνησης αποφασίστηκε η δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας, μιας task force, η οποία μάλιστα θα ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία της με βασικούς συνομιλητές τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ιλτζε Γιούχανσονε, οι οποίοι θα εξετάσουν τα παραπάνω μέσα ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Μήνυμα αλληλεγγύης έστειλε από την πλευρά της και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεπεράσαμε κλασικά γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να έρθουν το συντομότερο στην Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τον τρόπο που θα γίνουν όλα αυτά διαβεβαιώνοντας την Ε.Ε. ότι «ήδη δημιουργήσαμε task force που θα κάνει τη λεπτομερή δουλειά για να ξεπεράσουμε κλασικά γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να έρθουν το συντομότερο στην Ελλάδα. Εσείς προσωπικά και η Ε.Ε έχετε στηρίξει την Ελλάδα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Τα τρία εργαλεία της χρηματοδότησης θα προέλθουν πρακτικά από:
(α) τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ),
(β) την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και
(γ) το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Σε αυτά τα πλαίσια η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η πρόεδρος της Κομισιόν μάλιστα ανακοίνωσε πέντε πηγές χρηματοδότησης προς την Ελλάδα εξαγγέλοντας ότι για τη χώρα μας θα κινητοποιηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους έως συνολικά 2,25 δισ. ευρώ.
Όπως είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν:
Θα χρησιμοποιήσουμε κεφάλαια από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής τα οποία διαφορετικά θα χαθούν
Η δεύτερη πηγή αφορά το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο από το οποίο θα κινητοποιηθούν κεφάλαια που και σε αυτή την περίπτωση θα χάνονταν
Το τρίτο στοιχείο είναι η κοινή αγροτική πολιτική. Έχουμε αχρησιμοποίητους πόρους από προηγούμενα προγράμματα αλλά θα εξετάσουμε και τα χρήματα από την επόμενη χρονιά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα χρήματα θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές
Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να εξετάσει αίτημα στήριξης από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να είναι διαθέσιμα έως 400 εκατ. ευρώ
Θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα next generation EU
Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι ποτέ δεν είχαμε τέτοια καταστροφή στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για «πολύ λυπηρές εικόνες από τη χώρα». «Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους και θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες» πρόσθεσε η κυρία φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που προηγήθηκε με τη συμμετοχή Ελλήνων υπουργών και ευρωπαίων επιτρόπων.
Η ομάδα κρούσης
Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία task force «που θα ξεκινήσει σήμερα το έργο της». «Μαζί θα βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να στηρίξουμε τους Έλληνες. Οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται στην Ευρώπη για γρήγορη στήριξη, ευελιξία. Είμαστε δίπλα σας για να ανοικοδομήσουμε και να ξαναχτίσουμε» κατέληξε η κυρία φον ντερ Λάιεν.
Άμεσα λοιπόν συγκροτείται ειδική ομάδα κρούσης με Έλληνες και υπαλλήλους της Κομισιόν, η οποία αναλαμβάνει το τεχνικό κομμάτι με στόχο την κατανομή των δαπανών των έργων στα χρηματοδοτικά εργαλεία και την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
Επικεφαλής της task force από την πλευρά της Ελλάδας θα είναι ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και από την πλευρά των Βρυξελλών η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής, Ίλσε Γιουχανσόνε.
Τέλος, την ερχόμενη Τρίτη θα είναι στις Βρυξέλλες ο κ. Αυγενάκης για το συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών και αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Επίτροπο για την Γεωργία, Βοιτσεκόβσκι.
«Θολό» τοπίο για τα 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Πιο “θολό” είναι το τοπίο όσον αφορά στα 500 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, στα οποία αναφέρθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν. Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι δεν πρόκειται μόνο για αναθεώρηση της αναθεώρησης που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες (το σχέδιο έχει ήδη υποβληθεί στις Βρυξέλλες), αλλά και για νέο χρήμα και ειδικότερα δάνεια. Επί της ουσίας, η Κομισιόν κλείνει το μάτι στην Αθήνα, προκειμένου να ζητήσει κι άλλα δάνεια από τα αδιάθετα του “κουμπαρά” του Ταμείου Ανάκαμψης- θα απαιτηθεί βέβαια και σχετική πολιτική απόφαση από τους Ευρωπαίους- αλλά δεν είναι απολύτως σαφές αν η Ελλάδα θέλει στην παρούσα φάση να “φορτώσει” κι άλλο το έλλειμμα και το χρέος της.
Το «εύκολο» πακέτο των 400 εκατ. ευρώ
Το μόνο “καθαρό” και σίγουρα πιο εύκολο “πακέτο” είναι τα 400 εκ ευρώ, που μας υποσχέθηκαν από το Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλά από τη νέα χρονιά, αφού τώρα ο “κουμπαράς” των 1,2 δισ ευρώ έχει σχεδόν αδειάσει μετά από τόσες φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη. Επί της ουσίας, αυτό είναι το πραγματικό “φρέσκο” χρήμα από τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα, αν δεν πάρουμε νέα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αν προσθέσουμε και τα 250 εκ ευρώ που θεωρούνταν ως τώρα χαμένα, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 650 εκ ευρώ.
Αυτό που δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση, είναι ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα σηκώσει το μεγάλο βάρος των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων στις πληγείσες περιοχές. Αρμόδιες πηγές επιμένουν, πάντως, ότι ακόμα κι έτσι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% ούτε κινδυνεύει ούτε αλλάζει, έστω κι αν απαιτηθεί Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός…