Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Στρασβούργο για ευρωπαϊκή συνδρομή ο πρωθυπουργός – Οι αλλαγές στην Κυβέρνηση 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει σήμερα στο Στρασβούργο όπου θα συναντήσει την πρόεδρο της Κομισιόν για την ενίσχυση της Ελλάδας με ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες της καταστροφικής κακοκαιρίας, οπότε οι όποιες εξελίξεις θα «τρέξουν» μετά την επιστροφή του. «Κρίσιμες ημέρες είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη», σημειώνουν ορισμένες πηγές, ως προς τις τελικές αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη για το αν θα προχωρήσει σε έναν μίνι ανασχηματισμό και ποιους θα αφορά. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το θέμα θα πρέπει να έχει κλείσει πριν ο πρωθυπουργός ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία του στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε διαδοχικές συναντήσεις για την αρωγή της Ε.Ε.

Ο Πρωθυπουργός θα  συναντηθεί διαδοχικά το πρωί, πρώτα με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα (10.30 ώρα Ελλάδος) και στη συνέχεια με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία και διατηρεί εξαιρετική σχέση, καθώς είχε φιλοξενηθεί το καλοκαίρι στο σπίτι του στην Κρήτη. Ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο», ωστόσο ερωτηθείς για το πόσο σύντομα θα φτάσει στη χώρα μας η χρηματοοικονομική αυτή βοήθεια της Ε.Ε απάντησε πως κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, προσθέτοντας ότι το 2024 η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις ζημιές που ξεπερνούν σε πρώτη «ανάγνωση» τα 2,1 δισ. ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα αναζητήσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, στα αγροτικά ταμεία αλλά μέσω αναδιανομής των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να βρεθούν χρήματα, κυρίως για την αποκατάσταση των υποδομών. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι πόσο «γαλαντόμα» θα αποδειχθεί η Ε.Ε. γιατί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν αποδείχθηκε φειδωλή στις «παροχές». Για παράδειγμα όταν η ζημιά στον Ιανό εκτιμήθηκε σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στα 863,5 εκατ. ευρώ, η Ευρώπη ανταποκρίθηκε μόνο με 21,6 εκατ. ευρώ. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια της πίεσης που υπάρχουν, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα κληθεί όπως είπε: «ο Έλληνας φορολογούμενος να επωμισθεί το κόστος των ζημιών που άφησε πίσω του η κακοκαιρία».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι κυβερνητικές αλλαγές και το restart

Με δεδομένο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν η ΔΕΘ να δώσει το μήνυμα ενός restart για την κυβέρνηση μετά από την δύσκολη αρχή στην δεύτερη θητεία της, αν ο πρωθυπουργός προκρίνει ότι αυτό πρέπει να συνοδεύεται και από αλλαγές προσώπων τότε αυτός κρίνεται ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για να συμβούν. Υπάρχει και το ενδεχόμενο οι περιορισμένου εύρους παρεμβάσεις στο υπουργικό συμβούλιο να γίνουν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη όπου θα βρεθεί από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου για την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανοιχτά τα ενδεχόμενα για απομακρύνσεις στελεχών της κυβέρνησης

Η απομάκρυνση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το κυβερνητικό σχήμα και η τοποθέτηση στο Ναυτιλίας του πρώην υπουργού Πολιτικής Προστασίας, νυν βουλευτή Επικρατείας Χρήστου Στυλιανίδη ήταν η δεύτερη «παραίτηση που έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό» σε δυόμισι μήνες μετά από εκείνη του Νότη Μηταράκη.

Οι εξελίξεις – στην περίπτωση του Βαρβιτσιώτη μία προδιαγεγραμμένη εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα λόγω της αδιανόητης δήλωσής του σχετικά με το θύμα και τους θύτες του «Blue Horizon» στο λιμάνι του Πειραιά – ενισχύουν το πάγιο μήνυμα του Μαξίμου ότι «όλοι αξιολογούνται συνεχώς».

Ενδεικτική η αποστροφή του πορτ παρόλ Παύλου Μαρινάκη ότι «μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, είναι μια διαρκής διαδικασία» η οποία οδηγεί «πολλές φορές σε αναπόφευκτες αποφάσεις».

Χθες (11/9), κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε ερώτηση για το αν η αντικατάσταση του κ. Βαρβιτσιώτη από τον κ. Στυλιανίδη είναι η μόνη που θα επέλθει στο κυβερνητικό σχήμα, απάντησε ότι «μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι μια διαρκής διαδικασία», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Στο παρασκήνιο η συζήτηση περιστρέφεται κυρίως γύρω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και την ανάληψη πολιτικών ευθυνών από την ηγεσία του, ενώ στο κάδρο μπαίνουν και άλλα στελέχη της κυβέρνησης είτε για δηλώσεις τους είτε για περιστατικά στον τομέα ευθύνης τους που ανέδειξαν παθογένειες στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού τους τελευταίους δύο μήνες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ