Οι υγειονομικές αρχές του Παρισιού ψεκάζουν για πρώτη φορά τη γαλλική πρωτεύουσα καθώς ο ιός Ζίκα και τα κουνούπια-τίγρεις που μεταφέρουν τον δάγκειο πυρετό προελαύνουν στη βορειοανατολική Ευρώπη
Οι υγειονομικές αρχές στο Παρίσι έχουν ψεκάσει περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας για πρώτη φορά για να σκοτώσουν τα κουνούπια-τίγρεις που μεταφέρουν ασθένειες, των οποίων η ταχεία προέλαση στη βόρεια Ευρώπη πιστεύεται ότι επιταχύνθηκε από την κλιματική αλλαγή.
Δρόμοι έκλεισαν και οι άνθρωποι κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους στο νοτιοανατολικό Παρίσι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, καθώς ειδικοί στον έλεγχο παρασίτων ψέκαζαν με εντομοκτόνο δέντρα, χώρους πρασίνου και άλλες περιοχές αναπαραγωγής κουνουπιών.
Τέτοιες σκηνές είναι συχνό φαινόμενο στις τροπικές πόλεις και γίνονται όλο και πιο κοινές στην Ευρώπη καθώς το κουνούπι-τίγρης, που μπορεί να μεταφέρει τους ιούς του δάγκειου πυρετού, του chikungunya και του Zίκα, εξαπλώνεται από τη γενέτειρά του νοτιοανατολική Ασία.
«Ήταν η πρώτη στο Παρίσι, αλλά δεν είναι η πρώτη στη Γαλλία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM η αντιδήμαρχος του Παρισιού Αν Σουϊρίς, η οποία είναι υπεύθυνη για την πολιτική υγείας. «Η νότια Γαλλία έχει επηρεαστεί από τα κουνούπια-τίγρεις εδώ και μερικά χρόνια».
Ο περιφερειακός οργανισμός υγείας για την πρωτεύουσα, ARS Ile-de-France, δήλωσε ότι η περιοχή που στοχεύτηκε για ψεκασμό ήταν 150 μέτρα γύρω από το σπίτι ενός ατόμου στη 13η περιφέρεια της πρωτεύουσας που είχε προσβληθεί από δάγκειο πυρετό ενώ ταξίδευε. «Αυτές οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του δάγκειου πυρετού μετά τον εντοπισμό κρούσματος», ανέφερε.
Μια δεύτερη επιχείρηση έχει προγραμματιστεί τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στο προάστιο Κολόμπ, βορειοανατολικά του κεντρικού Παρισιού, αφού ένα δεύτερο άτομο αρρώστησε από δάγκειο πυρετό μετά την επιστροφή του από ταξίδι στο εξωτερικό.
Οι αρχές της πόλης προσπαθούσαν να αποτρέψουν μια αλυσίδα μετάδοσης που αναπτύσσεται στην περιοχή του Παρισιού, η οποία φιλοξενεί περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους. Εάν ένα κουνούπι τίγρης τσιμπήσει ένα άτομο που έχει εισαγάγει έναν ιό από το εξωτερικό, τότε γίνεται φορέας της νόσου.
Το κουνούπι-τίγρης, γνωστό και ως Aedes albopictus, έφτασε στη νότια Ευρώπη την πρώτη δεκαετία του τρέχοντος αιώνα και έκτοτε ωθείται ταχύτατα βόρεια, καθιερώνοντας τον εαυτό του στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι έχει ευδοκιμήσει στην ήπειρο εν μέρει λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τον θερμότερο καιρό να συντομεύει την περίοδο επώασης για τα αυγά του, ενώ οι χειμώνες δεν είναι πλέον αρκετά κρύοι για να σκοτώσουν τα παράσιτα.
Αφού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2004, εμφανίζεται πλέον παρόν σε 71 από τα 96 διαμερίσματα της στην ηπειρωτική χώρα, ακόμη και σε περιοχές κοντά στη βόρεια ακτή της Μάγχης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ένας κίνδυνος που πρόκειται να γίνει μεγαλύτερος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Απρίλιο η Μαρί-Κλερ Πάτι, επικεφαλής μονάδας παρακολούθησης ασθενειών που μεταδίδονται με φορείς στον οργανισμό δημόσιας υγείας Sante Publique.